Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat joi că abrogarea prevederii referitoare la reducerea pedepselor pentru deţinuţii care publică lucrări ştiinţifice ar fi fost o măsură mult prea grăbită, în condiţiile în care nu există un studiu de impact, informează Agerpres.
Prevederea a fost suspendată miercuri de Guvern până la 1 septembrie.
„Ceea ce s-a întâmplat ieri are acelaşi efect cu abrogarea. Deci, la momentul la care vorbim, această dispoziţie nu se mai aplică. Au existat opinii că abrogarea este poate o măsură mult prea grăbită, în condiţiile în care nu avem un studiu de impact cu privire la ce înseamnă lucrările ştiinţifice şi acum, împreună cu Ministerul Educaţiei şi cu universităţile, se va face acest studiu. (…) Există o recomandare care spune că, în loc de profesori sau conferenţiari, controlul de ştiinţificitate trebuie făcut la nivel de catedră şi acum aştept ca împreună cu ministrul Educaţiei şi cu universităţile să ne spună cum anume se face acest control”, a explicat Prună la sediul CSM.
Întrebată dacă cineva din Guvern s-a opus abrogării acestor dispoziţii, ministrul a spus că acest lucru este irelevant.
„Eu nu pot să intru în asemenea detalii. Ştiţi că hotărârile în Guvern se iau în mod colegial, aşa că este irelevant cine şi cum s-a opus. Rezultatul este că s-a suspendat aplicarea acestei dispoziţii şi eu cred că acesta este lucrul cel mai important – că am pus capăt acestei hemoragii de lucrări ştiinţifice în penitenciar”, a menţionat Prună.
Ea a precizat că nu ştie exact care va fi forma reglementării după 1 septembrie.
„Este prematur să spunem ce se va întâmpla. Depinde de rezultatul acestui studiu de impact şi de oportunitate pentru că, sigur, mai rămâne să vedem şi cheltuielile antrenate din bugetul de stat pentru a determina că o carte este o lucrare ştiinţifică sau nu sau faptul că, probabil, cercetarea ştiinţifică nu trebuie să se facă cu precădere în sistemul penitenciar, ci în lumea academică, în centre de cercetare. Deci, toate aceste lucruri vor fi luate în calcul şi vom vedea în septembrie. Nu pot la acest moment să vă spun. Sunt mai multe soluţii”, a adăugat Prună.
Întrebată de jurnalişti despre reuşita adoptării noii reglementări „având în vedere ce fel de parlamentari există”, ministrul Justiţiei a subliniat că în final orice act normativ ajunge în Parlament.
„Eu nu vreau să mă pronunţ cu privire la ce fel parlamentari avem. Avem un Parlament, suntem într-un stat de drept şi sigur că orice fel de act legislativ de tipul acesta, orice OUG pe care o adoptă Guvernul, ajunge finalmente în Parlament. În septembrie, probabil, indiferent de soluţie, Guvernul va dispune tot printr-o ordonanţă de urgenţă, care va merge apoi în Parlament, care va avea posibilitatea să respingă OUG, să o accepte sau să o modifice”, a susţinut Raluca Prună.
Guvernul a decis, miercuri, să suspende până la 1 septembrie aplicarea articolului care prevede reducerea pedepselor pentru deținuții care publică lucrări științifice.
Între scriitorii harnici care au beneficiat de această lege, se află Dinel Staicu (9 ani închisoare pentru prejudicii de 11 milioane de euro prejudicii, 10 lucrări științifice scrise în timp foarte scurt, cu alte lucrări în curs de redactare), Dan Voiculescu ( 10 ani de închisoare, prejudicii de 60 de milioane de euro, 9 lucrări știițifice). În total, sunt aproape 200 de cercetători științifici prin pușcării cu peste 450 de opere și alte peste 100 în curs de elaborare. Cei mai mulți „autori” sunt cazați la penitenciarele Rahova, Jilava și Poarta Albă. Au redactat lucrări științifice și patronii din fotbal ca frații Becali, Cristi Borcea. Gigi Becali a ieșit mai devreme din pușcărie tot datorită unor opere „științifice”. Mulți nu au pregătirea pentru a scrie astfel de lucrări, alții au plagiat ( potrivit specialiștilor de la Universitatea București), precum George Copos.