5 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSportRadu Stroe: ERATA Curţii Constituţionale este un FALS

Radu Stroe: ERATA Curţii Constituţionale este un FALS

Noul ministru delegat pentru Administraţie, Radu Stroe, a declarat, vineri dimineaţă, că erata Curţii Constituţionale a României este un fals.

Citeşte şi: Judecătorul CCR Acsinte Gaspar, numit de USL: Am cerut şi eu preşedintelui CCR convocarea plenului; Am aflat despre erată de la televizor

La Curtea Constituţională se falsifică hotărâri ȋn folosul USL?

”Aş face o singură consideraţiune, deşi nu cred că este chiar de demnitatea cetăţeanului Băsescu Traian să o fac de la acest microfon al acestei instituţii, dar trebuie să o fac. Prin repetatele sale declaraţii, le spun iraţionale şi iresponsabile, face un mare rău României şi naţiunii române.

La ultima ieşire, a încercat să instige autorităţile locale să nu respecte legea, să nu respecte deciziile Guvernului. Astea sunt lucruri foarte grave şi cred că toată lumea înţelege, vede. Cel puţin ultima aventură pe care eu personal o pun în cârca cetăţeanului Băsescu Traian – a reuşit aruncarea în derizoriu până şi a CCR prin cel de-al doilea document de care cu siguranţă ştiţi, acea erată care de fapt reprezintă un fals în cadrul instituţiei Curţii Constituţionale”, a atras atenţia ministrul delegat pentru Administraţie.

„Când ai un document publicat în Monitorul Oficial şi când după un timp o hârtiuţă cu un rând jumate două, cu o semnătură pentru domnul Zegrean, şi care vine şi schimbă la 180 de grade conţinutul dat de plenul CCR înseamnă că este un fals. Dacă n-ar fi fost un fals, acest document ar fi trebuit însuşit tot de plenul CCR. Nu pot să nu remarc că şi până acolo a intrat răul”, adăugat Radu Stroe.

Concret, Stroe a afirmat, de fapt, că actualizarea listelor electorale permanente va continua.

_ _ _

După ce Curtea Constituţională a anunţat amânarea deciziei cu privire la validarea referendumului pentru demiterea preşedintelui, au fost emise doua adrese, una către presă, alta catre Guvernul României, cu conţinut juridic total diferit. Sursele RL de la Curte suspectează comiterea unui fals.

CITEŞTE ŞI DOCUMENTE Actele cu care miniştri Ioan Rus si Victor Paul Dobre AU BLOCAT INVALIDAREA REFERENDUMULUI pentru demiterea preşedintelui Băsescu

In adresa trimisă Guvernului, Curtea solicită actualizarea, până la 31 august, a listelor , iar ȋn comunicatul trimis presei, Curtea anunţă că a cerut ” listele electorale permanente actualizate ȋn baza cărora s-a organizat referendumul”.

CITESTE SI Judecătoarea Iulia Motoc de la Curtea Constituţională: „Nu-mi dau demisia!

Or, pentru un referendum desfăşurat pe 29 iulie 2012 nu se puteau folosi liste actualizate până la data de 31 august 2012.

Contactat telefonic de RL, presedintele Curţii, Augustin Zegrean, a negat că ar fi cerut Guvernului actualizarea acum, după referendum, a listelor folosite la referendumul din 29 iulie. Domnia sa ne-a spus că a solicitat din nou de la Guvern listele ȋn baza cărora s-a votat déjà la referendum deoarece instituţii diferite ale statului au transmis date contradictorii, care nu puteau fi folosite pentru a se putea da un verdict corect.

CITESTE SI Cine şterge ilegal persoane cu drept de vot de pe listele electorale, plăteşte cu libertatea

Surse din CCR spun că cel mai probabil asistentul magistrat care a redactat adresa către Guvern a schimbat conţinutul, pentru a permite ministrului de Interne Ioan Rus, fără a risca pedeapsă penală prea mare, să „actualizeze” listele permanente, adică să şteargă cât mai multe persoane, deşi aceste liste au fost FOLOSITE déjà la refendumul din 29 iulie.

Preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, trebuie să sesizeze Parchetul, mai ales că nu ar fi prima greşeală de acest fel la Curte, spun specialiştii. O „scăpare”asemănătoare s-a ȋntâmplat şi ȋn textul prin care Curtea s-a pronunţat cu privire la suspendarea preşedintelui. Atunci, unul dintre cei nouă judecători a observant că din textul dat spre semnare dispăruse cuvântul „NU” din formularea „preşedintele Traian Băsescu NU a ȋncălcat grav Constituţia” , schimbându-se astfel total sensul hotărârii.

Atunci, s-a făcut modificarea pe text şi apoi cei nouă judecători l-au semnat. Acum, preşedintele Augustin Zegrean este obligat să supravegheze corectarea textului şi să trimită o nouă adresă la Guven cu conţinutul correct din ȋncheierea de şedinţă, susţin surse CCR. De asemenea, este obligat să sesizeze Parchetul deoarece „greşeala” de redactare a produs déjà efecte care frizează anarhia. Motivul: ȋn baza acestei adrese, ministrul Ioan Rus a declanşat acţiunea de „actualizare”a listelor electorale permanente.

In textul trimis premierului Victor Ponta se cere actualizarea ACUM a unei liste folosite deja

„In temeiul art 46 si art 47 din Legea 47 /1992 privind organizarea si funcţionarea Curţii Constituţionale, Plenul Curţii Constituţionale, ȋn şedinţa din 2 august 2012, a hotărât să solicite Guvernului să dispună măsurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 şi să transmită Curţii Constituţionale numărul persoanelor ȋnscrise ȋn listele electorale permanente, pentru a putea stabili dacă referendumul naţional pentru demiterea Preşedintelui României din 29 iulie 2012 este valabil ȋn conformitate cu dispoziţiile art. 5 (alin. 2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Vă rugăm să transmiteţi datele solicitate până la data de 31 august 2012.

Vă asigurăm de deplina noastră consideraţie.”

Dacă ar fi real conţinutul acestei adrese, ar ȋnsemna ca instanţa Curţii Constituţionale a României SOLICITA modificarea unor liste electorale permanente ȋn baza cărora DEJA s-a votat, ceea ce este absolut ȋmpotriva tuturor normelor unui stat de drept, cu atăt mai puţin ale unui stat din UE.

In textul transmis presei, CCR anunţă că a solicitat Guvernului listele electorale „ȋn baza cărora s-a organizat referendumul”

Motivul invocat pentru aceasta solicitare: „date contradictorii care au fost transmise Curţii Constituţionale în legătură cu numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de către autorităţile publice implicate”

Redăm textul integral.

„În ziua de 2 august 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.i) din Constituţia României şi al art.46 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit pentru a soluţiona, în exercitarea atribuţiilor privitoare la organizarea şi desfăşurarea referendumului şi la confirmarea rezultatelor acestuia, următoarele:I. Verificarea respectării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, şi pentru confirmarea rezultatelor referendumului.

II. Sesizările cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, formulate de Liga Internaţională a Românilor, cu sediul în Bucureşti, de Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal, de Preşedintele Camerei Deputaţilor şi Preşedintele interimar al Senatului, de Gheorghe Hogea şi de Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului, cu sediul în Bucureşti.

I. În ceea ce priveşte prima cauză, în urma deliberărilor, Curtea Constituţională a decis amânarea pronunţării unei hotărâri cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, şi pentru confirmarea rezultatelor referendumului, pentru data de 12 septembrie 2012.

Având în vedere datele contradictorii care au fost transmise Curţii Constituţionale în legătură cu numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de către autorităţile publice implicate, Curtea Constituţională a solicitat Guvernului României ca, pâna la data de 31 august 2012, să transmită listele electorale permanente actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012. (Adresele prin care Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Autoritatea Electorală Permanentă au transmis datele solicitate de Curtea Constituţională sunt anexate prezentului comunicat de presă)

II. Cu privire la celelalte sesizări, în urma deliberărilor, Curtea a respins, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiate, contestaţiile referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, contestaţii formulate de Liga Internaţională a Românilor, cu sediul în Bucureşti, de Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal, de Preşedintele Camerei Deputaţilor şi Preşedintele interimar al Senatului, de Gheorghe Hogea şi de Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului cu sediul în Bucureşti.

Hotărârea este definitivă şi general obligatorie.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul hotărârii, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 

Cele mai citite

Ministerul de Interne: 133 de infractori prinși în flagrant, 350 de șoferi periculoși scoși din trafic

Ministerul de Interne a raportat sâmbătă că, în decurs de 24 de ore, 133 de persoane implicate în infracțiuni au fost prinse în flagrant....

2025, anul prudenței economice și al stagnării salariale. Nu vă așteptați la bani în plus, spun analiștii financiari

Economia anului 2025 va fi marcată de prudență, susțin analiștii financiari și experții din industrie. Atitudinea precaută se va reflecta nu doar în strategiile...

Mai mulți hackeri ruși au încercat să fure datele WhatsApp ale angajaților ONG-urilor care sprijină Ucraina

Un grup de hackeri asociat cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a încercat să acceseze datele WhatsApp ale angajaților ONG-urilor care oferă...
Ultima oră
Pe aceeași temă