21.2 C
București
vineri, 6 septembrie 2024
AcasăSportR.Moldova ar trebui să fie pregătită de aderarea la UE în următorii...

R.Moldova ar trebui să fie pregătită de aderarea la UE în următorii zece ani, consideră Leancă

Vicepremierul R. Moldova, Iurie Leancă, a declarat că ţara sa ar trebui să fie pregătită de aderarea la UE în următorii zece ani, relatează site-ul Parlamentului European, citat de NewsIn.

Leancă, şi ministru de externe, a declarat că „s-a înregistrat un nivel fără precedent de cooperare” între R.Moldova şi UE în ultimul an.

Potrivit lui Leancă, părţile au realizat multe, inclusiv demararea negocierilor pentru Acordul de asociere, progrese către deschiderea unor negocieri „asupra unui acord de liber-schimb profund şi complet” şi pentru un plan de acţiune pentru liberalizarea vizelor.

„Având în vedere progresul făcut, nu văd de ce R. Moldova nu ar fi văzută ca un potenţial candidat pentru aderarea la UE. Este posibil să reuşim să aderăm în următorii zece ani”, a subliniat Leancă.

Leancă s-a aflat la Bruxelles pentru a discuta despre aspiraţiile europene ale ţării sale, în urma alegerilor parlamentare. „Încă ne confruntăm cu provocări majore, desigur, inclusiv reformele interne, dar este important să începem procesul de integrare în UE”. „Avem mai multe avantaje. R. Moldova este o ţară mică, ceea ce ne face să fim mai uşor ‘de digerat’ de către UE. De asemenea, acest lucru face mai uşoară combaterea corupţiei şi realizarea reformelor necesare”, a explicat Leancă.

Comentariile vin după vizita la Chişinău a şefului PE, Jerzy Buzek. „UE are un angajament faţă de R.Moldova. Salutăm uriaşele progrese realizate pe calea spre un viitor european. Astăzi, R. Moldova este la o răscruce. În faţă este o alegere crucială, ce va influenţa viitorul ţării”, a spus Buzek.

Cele mai citite

Nereguli majore la comercianții de produse congelate: ANPC a dat amenzi de 2,5 milioane lei

Peste 500 de comercianți de produse congelate, inclusiv înghețată, au fost verificați de comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în cadrul unei ample...

Un regim special de TVA pentru firmele mici se va aplica de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, întreprinderile mici din România și din celelalte state membre ale Uniunii Europene (UE) vor putea beneficia de un regim...

Atacuri cibernetice cu tehnica spoofing folosind identitățile băncilor, raportate de clienți. Ce trebuie să faci în astfel de situații

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a emis astăzi un avertisment privind noi scenarii de atac cibernetic care implică tehnica de spoofing, în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă