Fostul negociator-şef al României cu UE Vasile Puşcaş consideră că propunerea premierului Victor Ponta de înfiinţare a unui minister al fondurilor europene „pare a fi mai degrabă o scuză pentru ceea ce nu s-a făcut” şi o schimbare care „nu seamănă deloc” cu o soluţie, scrie Mediafax.
Vasile Puşcaş a declarat, marţi, corespondentului Mediafax, că nu vede rostul unui nou minister al fondurilor europene cât timp actualul minister al Afacerilor Europene are atribuţii privind gestionarea fondurilor cu finanţare UE.
„Este evident că aşteptăm şi este nevoie de o transformare, însă de una sistemică, şi nu doar secvenţială. Ceea ce propune premierul Victor Ponta pare a fi mai degrabă o scuză pentru ceea ce nu s-a făcut şi o schimbare care nu seamănă deloc a fi o soluţie. Or pe noi ne interesează soluţia la starea sistemică, nu doar la cifre, în care se află întreaga problematică a programelor finanţate cu fonduri europene. Chestiunea este de sistem. Faci un Minister pentru Fonduri Europene în locul Ministerul pentru Afaceri Europene. Dar ce hibă a avut acesta din urmă, de ce nu l-ai făcut aşa? Şi acum se ocupă acest minister de fondurile europene. Autoritatea Centrală pentru Instrumente Structurale este la Ministerul Afacerilor Europene, nu în altă parte. Ne aşteptăm la o soluţie adevărată”, a spus Puşcaş.
Citeşte şi:
Ponta: Cel mai mare dezastru în absorbţia fondurilor UE a fost produs în 2009-2011 de către ANRMAP
El a avertizat că există riscul ca problemele înregistrate la actualul Minister al Afacerilor Europene să se regăsească şi în cadrul viitorului minister propus de Victor Ponta.
„Dacă se constată incapacitate administrativă, dacă se constată fraude, abuzuri, birocratizare în actuala formulă, cu Ministerul Afacerilor Europene, ne putem aştepta cel puţin la aceleaşi defecţiuni, dacă nu la altele mai mari, în situaţia în care se face un Minister al Fondurilor Europene”, a spus Vasile Puşcaş.
El a afirmat că, pe de altă parte, Ministerul Finanţelor Publice se ocupă acum de bugetul naţional, care include şi bugetul european rezultat din fondurile UE, dar că ar urma ca noul minister să se ocupe doar de partea de buget european.
„Ar fi două ministere care se ocupă de bugetul naţional şi de cel european şi ambele privesc România. Or cele două trebuie să fie nu numai complementare, ci şi absolut sincretice”, a subliniat fostul negociator şef al României cu UE.
Premierul Victor Ponta a anunţat că, după alegerile parlamentare preconizate să fie câştigate de USL, va propune în noul guvern numirea unui ministru al Fondurilor Europene cu atribuţii directe în coordonarea autorităţilor de management, urmând ca din 2014 să existe o singură instituţie în domeniu.
El a apreciat că numirea unui astfel de ministru va pregăti infrastructura pentru ca din ianuarie 2014 să funcţioneze o singură instituţie responsabilă pentru coordonarea autorităţilor de management, adăugând că actualul ministru pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, se pregăteşte să ocupe „o funcţie importantă” la nivelul UE.
Premierul a amintit că, în prezent, autorităţile de management funcţionează în subordinea mai multor ministere.