9.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSportPunctul de pensie - primul mare cutremur in coalitia PDL/UDMR

Punctul de pensie – primul mare cutremur in coalitia PDL/UDMR

» Premierul Boc i-a asigurat pe deputatii PDL ca nu va inchide ochii la eventuale "frictiuni" in Guvern. El s-a declarat gata sa "inchida jocul" oricand daca UDMR nu respecta intelegerea.

» UDMR incearca sa forteze mana PDL pentru a obtine mai multe posturi in esalonul doi al puterii, abtinandu-se de la votul in comisii pentru inghetarea pensiilor.

 

Adoptarea in regim de urgenta a Legii bugetului de stat a provocat prima cearta in cuplul PDL-UDMR. Parlamentarii Uniunii au fost la un pas sa faca din nou front comun cu PSD si PNL, miercuri, in sedinta comisiilor de munca reunite, in care s-a discutat si bugetul asigurarilor sociale. Deputatul Kerekes Karoly a declarat ca nu este de acord cu inghetarea pensiilor in 2010, motiv pentru care impreuna cu membrii UDMR s-a abtinut de la vot. Mai mult, parlamentarii au marit punctul de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar insemna o cheltuiala suplimentara de 5 miliarde de lei, suma pe care bugetul de stat nu o poate furniza, dupa cum a explicat premierul Emil Boc. Gestul udemeristilor i-a speriat pe democrat-liberali, care se tem ca ar putea avea parte de  surprize in plen, unde fiecare vot conteaza in conditiile in care majoritatea este una foarte fragila (cateva voturi diferenta). Reuniti intr-o sedinta de grup la care a participat premierul, deputatii PDL l-au intrebat pe Emil Boc care este planul B in cazul in care partenerii de coalitie nu respecta protocolul. Replica primului ministru a fost una destul de transanta: "Daca la vot apare altceva decat ce s-a stabilit, inchidem jocurile. Nu suntem dispusi sa mai facem compromisuri", ar fi declarat inauntru Boc, potrivit surselor participante la discutii. seful PDL nu are insa pregatita si o solutie pentru caz de avarie  avand in vedere izolarea politica in care se afla PDL. Pe de alta parte, raspunsul sau ar putea fi explicat prin faptul ca, dupa senatori, si deputatii si-au exprimat nemultumirea ca PDL ar fi cedat UDMR prea multe posturi. Maghiarii au obtinut deja cinci prefecturi si zece functii de subprefect si negociaza la sange fotoliile de secretari de stat din ministere. Discutiile nu se vor finaliza insa decat pe 11 ianuarie, adauga sursele citate. Boc le-a explicat de altfel nemultumitilor ca a trebuit sa cedeze cerintelor maghiarilor intrucat nu avea alte solutii pentru formarea majoritatii parlamentare.

Voteaza sau nu in plen?
Gestul UDMR de a se abtine la votul de ieri ascunde, de fapt, o puternica miza politica – acestia incearca sa pluseze in negocierile cu PDL pentru a obtine secretari de stat in ministerele la care sansele lor sunt reduse, precum Educatie si Economie. Intrebat daca se asteapta ca Emil Boc si ai sai sa cedeze mai mult la negocieri sub presiunea amenintarii de ieri din Parlament, senatorul UDMR, Verestoy Attila a declarat pentru Romania libera: "Nu suntem inca in situatia de a transa negocierile. Orice concluzii sunt premature". Pe de alta parte, deputatul Lakatos Petru, membru in Comisia de buget-finante, cea care de altfel va transa problema pensiilor, nu exclude miza politica, dar e de parere ca e nevoie de o analiza la rece a situatiei. "Nu cred ca trebuie sa ne grabim si sa votam intr-un fel sau altul, ci trebuie sa discutam cu Guvernul, sa gasim cea mai buna solutie". Pe aceeasi pozitie se situeaza si colegul sau, Erdei Doloczki Istvan, care sustine insa ca votul din comisie nu a fost "o actiune gandita dinainte". "Eu cred ca trebuie sa fim solidari cu Guvernul si sa trecem acest buget. Problema UDMR cu acest buget este ca nu l-a vazut mai demult, ca l-am mostenit practic de la celalat guvern", a completat deputatul UDMR.  

De ce s-au abtinut de la vot parlamentarii PDL?
Majorarea punctului de pensie, care pune mari probleme bugetului de stat a fost votata insa in comisiile de munca si din cauza parlamentarilor din partidul de guvernamant. Acestia s-au abtinut, permitand PSD si PNL sa impuna marirea. Potrivit deputatului Florian Geanta aceasta ar fi o problema de constiinta: nu putea vota inghetarea pensiilor asa cum cere Guvernul Boc, dar nici nu putea sa le refuze pensionarilor o viata mai buna. Dar alti parlamentari PDL si-au explicat abtinerea prin vicii de procedura. Ei au declarat ca vor folosi acelasi argument pentru ca amendamentele de majorare a pensiilor, votate ieri, sa nu fie luate in considerare nici de Comisiile de buget-finante, nici de plenul Parlamentului, si deci sa nu fie aplicate.

Cele mai citite

Târg de Turism: Sejururi de la 193 de lei și vacanțe la preț redus pentru 2025

Târgul de Turism din București, organizat între 21-24 noiembrie, vine cu oferte atractive pentru 2025 Sejururile pe litoral încep de la 193 lei pentru 5...

Dr. Oz va lucra cu Robert F. Kennedy Jr. la reforma asistenței medicale

Trump a ales personalitatea de televiziune și chirurgul dr. Mehmet Oz, ca administrator al unei agenții de anvergură cu cheltuieli anuale de 2,6 trilioane...

Târg de Turism: Sejururi de la 193 de lei și vacanțe la preț redus pentru 2025

Târgul de Turism din București, organizat între 21-24 noiembrie, vine cu oferte atractive pentru 2025 Sejururile pe litoral încep de la 193 lei pentru 5...
Ultima oră
Pe aceeași temă