19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportPSD va pune in discutie protocolul cu PDL imediat dupa alegeri

PSD va pune in discutie protocolul cu PDL imediat dupa alegeri

» PSD se pregateste sa rupa protocolul cu PDL dupa europarlamentare, ceea ce ar insemna iesirea de la guvernare.

» Un asemenea scenariu a fost prezentat ieri de senatorul social-democrat Alexandru Mazare, dar care este intarit de realitatea politica dintr-o serie de judete.

Senatorul PSD Alexandru Mazare (fratele primarului de Constanta) a declarat ca exista multe filiale social-democrate in tara care isi doresc ruperea protocolului cu PDL si ca o decizie in acest sens va fi luata dupa alegerile europarlamentare. La o teleconferinta a tuturor filialelor PSD cu conducerea centrala, liderii locali au prezentat o lista lunga de nemultumiri in privinta relatiilor cu PDL. Alexandru Mazare a tinut sa precizeze ca situatia de la Constanta, unde PSD a rupt protocolul cu PDL, "nu este singulara", alte organizatii fiind pe cale sa puna capat intelegerilor cu partenerul de coalitie. "E vorba despre filialele Gorj, Bistrita, Vaslui, Mehedinti, Dambovita. Daca stau si ma gandesc, sunt mai multe organizatii in care protocolul nu functioneaza decat cele in care este respectat", a adaugat Mazare. Senatorul PSD a subliniat ca "in cele mai multe cazuri aceste neintelegeri locale nu tin de filialele judetene, ministrii PDL fiind cei care nu respecta protocoalele locale". Este vorba despre numirile solicitate de PSD in judete si de politicile guvernamentale la nivel local, adica ceea ce e de facut. "Dupa europarlamentare va puteti astepta la orice. Deocamdata scopul nostru este sa castigam aceste alegeri. Apoi domnul presedinte Mircea Geoana a sugerat ca vom avea o reuniune aici, la Constanta, la care vor participa presedintele partidului, vicepresedintii, ministrii, lideri din organizatiile teritoriale si urmeaza sa se faca o evaluare a modului in care decurge colaborarea cu PDL, dupa care va fi luata o decizie care sa fie votata in Consiliul National si la Congres", a spus liderul PSD.
Situatia din teritoriu confirma o stare conflictuala intre cele doua partide aflate la guvernare. Disputele nu sunt tinute "sub pres", ci sunt scoase fara rezerve la iveala. Multi lideri din teritoriu, atat de la PSD, cat si de la PDL, vorbesc de nerespectarea protocolului, iar in numeroase judete alianta guvernamentala nu functioneaza, mai mult, se merge chiar pe o intelegere PSD-PNL. La Constanta, presedintele organizatiei social-democrate, Radu Mazare, a anuntat cu putin timp in urma ruperea protocolului cu PDL. La Bistrita-Nasaud, intelegerea dintre cele doua partide a cazut de o luna si jumatate, iar la Vaslui, Gorj si Dambovita nu a functionat niciodata. PSD a ramas in alianta cu PNL la nivelul consiliului judetean, intelegere parafata dupa alegerile locale de anul trecut, intr-o serie de judete precum Mehedinti, Dambovita, Gorj, Bistrita-Nasaud. De exemplu, la Bistrita Nasaud, liderul organizatiei PDL, Ioan Oltean, declara cu putin timp in urma ca nu va semna protocolul local privind numirea sefilor deconcentratelor. Conflictul a aparut dupa ce social-democratii au acuzat PDL ca presedintele Consiliului Judetean a impartit discretionar bugetul judetului, primarii democrat-liberali primind "partea leului", in timp ce edilii PSD ar trebui sa se descurce doar cu 10.000 lei. La Mehedinti, protocolul nu este respectat decat pe hartie. Deputatul PDL Mariana Chircu a recunoscut ca intelegerea nu functioneaza, sustinand ca PSD si-a pastrat in ascuns  intelegerea cu PNL, inclusiv la nivelul consiliului judetean. Mai mult, Chircu a afirmat ca liberalii ii sprijina pe social-democrati in campania electorala. La Gorj, liderii PSD au declarat cu putin timp in urma ca nu mai respecta protocolul local incheiat cu PDL. Disputele au aparut intre cele doua partide in privinta impartirii puterii asupra resurselor energetice ale judetului. PSD Gorj, care a obtinut la alegerile parlamentare peste 35%, s-a considerat indreptatit sa primeasca conducerea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO) si pe cea a unui complex energetic (Rovinari sau Turceni). Insa PDL, care detine Ministerul Economiei, si-a pus propriii oameni la SNLO si la Rovinari. Fapt care a dus la scandal. Ministrul PSD Victor Ponta, cu interese directe pentru complexurile energetice, a acuzat PDL ca a asezat in fruntea Rovinariului un director cercetat penal, fiind vorba de Ionel Mantog. Dupa certuri nenumarate, Mantog a fost dat jos, dar PDL si-a pus alt om. La Dambovita, presedintele Consiliului Judetean, Florin Popescu, sustine ca protocolul nu functioneaza. "Sunt acuzat ca nu am impartit corect banii de la Consiliul Judetean. Dar eu am dat banii exact pentru proiecte pentru dezvoltarea rurala si a infrastructurii", a precizat Popescu. De asemenea, la Vaslui intelegerea coalitiei nu a functionat chiar de la inceput. Nu s-a ajuns la nici un acord privind impartirea deconcentratelor, iar fiecare ministru si-a pus oamenii sai din partid.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă