19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportPSD trăieşte mai mult din cotizaţii

PSD trăieşte mai mult din cotizaţii

Anul de opoziţie 2010 a afectat vistieria social-democrată într-o măsură mult mai mare decât pe cea liberală. Cel puţin aşa rezultă din datele transmise Monitorului Oficial de reprezentanţii celor două partide.

Dacă PNL a primit, anul trecut, cu titlu de cotizaţii şi donaţii, puţin peste 6,1 milioane lei, PSD s-a bazat mai mult pe participarea membrilor, decât pe generozitatea sponsorilor. Cotizaţiile social-democraţilor s-au ridicat la 3,58 milioane lei, de aproape trei ori mai puţin decât în 2009, când s-au cifrat la 10,3 milioane lei. La cotizaţii s-au adunat venituri din alte surse, în valoare de 269.381 lei. Spre comparaţie, PDL a avut în 2010 4,34 milioane lei din cotizaţii şi 4,46 milioane lei din donaţii.

Cele mai mari sume s-au adunat la puşculiţa PSD din partea unor social-democraţi din sectorul 1. De pildă, vicepreşedintele Ioan Arnăutu a plătit o cotizaţie de 32.500 lei, în timp ce secretarul executiv al PSD Sector 1, Mariana Stan, a contribuit la bunăstarea partidului cu 13.000 lei. Sume mai consistente au venit şi de la social-democraţii din Argeş, dar chiar şi aşa „topul” plătitorilor la PSD nu se poate compara cu cel de la PDL şi PNL. Spre comparaţie, fostul primar al Capitalei Crin Halaicu a donat PNL 115.000 lei.

Şi în ceea ce priveşte persoanele juridice, situaţia este asemănătoare. Cea mai mare donaţie a fost la PSD de 40.000 lei, din partea unei firme din Năvodari, în timp ce la PNL recordul aparţine unei societăţi din Buftea, cu 250.000 lei.

Liderii centrali, mai puţin generoşi

Pe lista „sponsorilor” PSD cu sume mai mari de zece salarii minime brute pe ţară nu apar numele majorităţii liderilor centrali. Nici măcar preşedintele Victor Ponta sau secretarul general Liviu Dragnea nu figurează. Cum nu mai figurează nici vicepreşedintele Robert Negoiţă, cel care dona în 2009 suma de 320.000 lei. În schimb, a continuat să contribuie la vistieria PSD fostul trezorier social-democrat, Aristide Roibu, trecut între timp la Uniunea Naţională pentru Progresul României, condusă de ministrul Gabriel Oprea. Roibu a cotizat cu 7.100 lei, iar fundaţia controlată de acesta, Aris Bucureşti, a donat 18.500 lei.

La PNL, în schimb, pe lista cotizanţilor apare Crin Antonescu (cu 6.000 lei), alături de alţi lideri centrali şi locali, dar şi de ex-premierul Călin Popescu Tăriceanu (cu 8.600 lei).

Cine verifică finanţele partidelor

Veniturile şi cheltuielile partidelor sunt verificate de Autoritatea Electorală Permanentă. Aceasta are şi atribuţii de a vedea dacă este respectată legea în ceea ce priveşte limitele maxime în care o persoană, fizică sau juridică, poate face donaţii. Numai că toate aceste date sunt verificate cu întârziere, astfel că centralizările publicate în Monitorul Oficial pot fi incomplete. De pildă, în octombrie-noiembrie 2010, AEP de abia verifica situaţiile din 2009, iar la PDL Sector 6 a con¬statat că numele a zece persoane care plătiseră cotizaţii de peste zece salarii minime brute pe ţară nu fuseseră publicate în Monitorul Oficial, aşa cum prevede legea. Tot o încălcare a Legii privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale a fost constatată la PDL Cluj, aşa că filiala a fost sancţionată cu amendă. Anterior, şi reprezentanţii PNL au fost „avertizaţi verbal” pentru nerespectarea aceleiaşi legi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă