25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportPSD si PDL in fata sondajelor: Euforie, rezerve, amaraciune

PSD si PDL in fata sondajelor: Euforie, rezerve, amaraciune

» Traian Basescu si Mircea Geoana au alternat ieri in pozitia de lider al cursei pentru Cotroceni, potrivit datelor furnizate pe parcursul zilei de institutele de sondaj.

»  Rezultatele partiale ale exit-poll-urilor i-au facut pe membrii echipelor de campanie sa treaca de la euforie la bucurie rezervata si, mai apoi, la amaraciune. si invers.

Primele rezultate furnizate de institutele de sondare au razbatut la urechile jurnalistilor putin dupa ora 9.00 si toate il dadeau pe primul loc pe candidatul PSD, Mircea Geoana. Potrivit INSOMAR (la comanda  Realitatea TV), acesta avea fata de contracandidatul sau, Traian Basescu, o diferenta relativ confortabila, de 4%. In varianta CCSB (la comanda Antena 3), diferenta era de trei procente, iar in varianta CSOP (la comanda PDL), de doar un procent. Apoi, pe masura ce s-a mobilizat la urne electoratul PSD (preponderent rural), a inceput sa creasca diferenta dintre Mircea Geoana si Traian Basescu, astfel ca datele aferente orei 11.00 au indicat peste cinci procente intre cei doi: 53,7% la 46,3% in cazul INSOMAR, 53% la 47% in cazul CCSB si 52,5% la 47,5% in cazul CSOP. Diferenta a inceput apoi sa se micsoreze, fapt surprins si de rezultatele CURS (la comanda TVR) corespunzatoare orei 12.00: 52% – Mircea Geoana, 48% – Traian Basescu.

 

La ora 15.00, doar la CCSB erau mai mult de cinci procente intre cei doi candidati, in vreme ce INSOMAR acredita o diferenta de 3,2%, iar CSOP vorbea de doua procente. Doar o ora mai tarziu, situatia s-a inversat insa: 50,4% pentru Traian Basescu si 49,6% pentru Mircea Geoana, potrivit CSOP. Celelalte institute il dadeau in continuare pe liderul PSD in frunte, dar la o distanta mai mica decat cea de dimineata (in jur de doua procente).
Din curtea partidelor, situatia s-a vazut insa usor diferit. "Avem un procent in fata si castigam cate 0,25% pe ora", se bucurau dupa-amiaza democrat-liberalii adunati la sediul din Modrogan. In curte se intindeau de zor cabluri, se montau beculete si se facea proba de sunet pentru anuntarea rezultatelor de la ora 21.00, in timp ce din boxe rasunau obsesiv versuri mobilizatoare: "Lui Geoana da-i-o in bot, / Lui Geoana nu-i da vot, / Ca de tara-l doare-n cot". Nemultumiti ca pe diverse site-uri apareau, ca apartinand celorlalte institute de sondare, cifre defavorabile lui Traian Basescu, democrat-liberalii au decis sa nu mai lase sa "transpire" catre presa date CSOP.

 

"Noi nu o sa va dam nici un fel de rezultat. Il stim pe cel pe care romanii si-l doresc. Trebuie sa dam dovada de calm si sa asteptam cu lejeritate rezultatul oficial", a spus apoi si oficial prim-vicepresedintele Adriean Videanu.
Totul, pe fondul ingrijorarii ca social-democratii ar putea sa stranga randurile pe finalul zilei, ingrijorare nascuta si din vestea ca la sediul "inamic" din Kiseleff Viorel Hrebenciuc ar fi dat indicatia "sa se faca totul intre 19.00 si 21.00".
Mai liniste a fost ieri, cel putin aparent, la sediul PSD din Kiseleff. Liderii si-au facut aparitia abia seara, lasand in grija purtatorului de cuvant, Bogdan Niculescu Duvaz, comunicarea cu presa. In timp ce, potrivit unor surse din PSD, Hrebenciuc se ocupa intr-adevar cu mobilizarea electoratului PSD la ceas de seara, curtea sediului se umplea de tineri simpatizanti, "impodobiti" in culorile partidului.

A fost adus chiar si tortul victoriei, de trei etaje si imbracat in martipan tricolor. Tort ce urma sa fie impartit cu liderii liberali, care au decis sa fie in momentul anuntarii rezultatelor exit-poll-urilor alaturi de colegii de la PSD, urmand ca apoi sa duca o noua runda de negocieri la sediul PNL din Bulevardul Aviatorilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă