2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSportPSD grăbește legile justiției. Ce variante se discută pentru abuzul în serviciu

PSD grăbește legile justiției. Ce variante se discută pentru abuzul în serviciu

Social-democrații vor ca legile justiției să fie aprobate de Parlament în maximum trei săptămâni. Unul dintre subiectele delicate îl reprezintă definirea abuzului în serviciu.
 

Președintele PSD, Liviu Dragnea, în acord cu baronii locali ai partidului,  vrea adoptarea rapidă a legilor justiției, afirmă surse din partidul de guvernământ. În scenariul PSD, Comisia specială pentru legile justiției, condusă de Florin Iordache (PSD), ar urma să finalizeze raportul chiar în această săptămână, în urma unor dezbateri care vor începe miercuri. În următoarele zece zile, maximum două săptămâni,  proiectul trebuie să treacă atât prin Camera Deputaților cât și prin Senat. Planul PSD este simplificat de faptul că, atât la Camera Deputaților, cât și Senat,  proiectele nu mai trebuie să treacă prin comisiile juridice. Decizia a fost luată în condițiile în care Liviu Dragnea este urmărit penal pentru fapte de corupție într-un nou dosar. Modificările au în vedere Statutul magistraților, legea de organizare judiciară, legea de organizare a CSM dar și modificarea Codului Penal și a Codului de procedură penală.
Adoptarea legilor justiției este menționată și în rezoluția votată de conducerea PSD la sfârșitul săptămânii trecute, fără a se fixa un termen. ”PSD îşi manifestă susţinerea totală a majorităţii parlamentare PSD-ALDE, pentru adoptarea pachetului de legi care să asigure reformarea sistemului de Justiţie, conform deciziilor CCR şi Directivelor Europene, care să garanteze stoparea abuzurilor şi aplicarea aceloraşi principii de bază care guvernează actul de justiţie în toate țările europene cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor”, se menționează în document.

Ce se întâmplă cu abuzul în serviciu?
Unul din subiectele cel mai importante este cel legat definirea abuzului în serviciu. Președintele PSD, Liviu Dragnea, este urmărit penal pentru o astfel de infracțiune, prejudiciul fiind de 108.000 de lei. Social-democrații pun pe tapet necesitatea redefinirii infracțiunii de abuz în serviciu.
Șerban Nicolae, șeful senatorilor PSD,  a arătat și cum consideră el că ar trebui modificat Codul penal în sensul redefinirii abuzului în serviciu. „Orice ţine de un beneficiu nelegitim în exercitarea unei funcţii publice, fie că e vorba e o acţiune directă, fie că e vorba de o acţiune indirectă sau de o formă coparticipare, complicitate, instigare şi aşa mai departe, este infracţiune de corupţie. Cele care ţin de serviciu reclamă o împlinire defectuoasă sau neîndeplinirea unor atribuţii de serviciu şi o vătămare gravă adusă fie unor persoane, fie autorităţii publice”, a precizat senatorul PSD.
Și președintele Comisiei speciale pentru Legile Justiției, Florin Iordache, a vorbit despre posibilitatea redefinirii abuzului în serviciu „Sunt în acest moment 16 propuneri la comisia specială, cu prag mai mic, cum am spus eu, 19.000, cu prag mai mare, 100-200.000. O decizie va fi luată, fără îndoială, în comisie, dar în același timp, nu ascundem, că poate fi și varianta redefinirii fără prag”, a declarat Iordache.
În ianuarie, pe vremea când era ministru al Justiției, Iordache a elaborat ordonanța 13, pe baza căreia abuzul în serviciu era dezincrimnat, dacă prejudiciul era mai mic de 200.000 de lei. În urma manifestațiilor de stradă, ordonanța 13 a fost anulată prin ordonanța 14.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă