5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSportPSD contra Geoana

PSD contra Geoana

O data ce l-a mandatat pe Dan Tudorache sa-i excluda din PSD pe Ion Iliescu si Adrian Nastase, Mircea Geoana si-a girat finalul carierei de sef in Kiseleff.
Iliescu, Nastase, Mitrea, Grupul de la Cluj lucreaza impreuna la inlaturarea rapida a lui Geoana din fruntea PSD.

Opozantii lui Geoana negociaza intre ei o formula de "conducere colectiva", eventual un triumvirat care sa gestioneze PSD pana dupa alegerile parlamentare.
marti seara, organizatia PSD Sector 1 l-a mandatat prin vot pe presedintele ei, Dan Tudorache, sa dispuna excluderea din partid a parlamentarilor care sunt membri la sectorul 1 si care refuza sa sustina motiunea de cenzura propusa de Mircea Geoana. Trimiterea transparenta era la adresa lui Ion Iliescu, Adrian Nastase si Sorin Oprescu. Mai mult decat atat, prin vocea lui Marian Vanghelie, prezent la sedinta de la sectorul 1, s-a adus la cunostinta tuturor parlamentarilor PSD care nu vor semna sau vota motiunea lui Geoana ca vor fi exclusi din partid. Cum Geoana a girat actiunea de la Organizatia Sectorului 1 incuviintand public demersurile de excludere a opozantilor, ieri, in partid, se trasau deja pasii statutari pentru demiterea rapida a presedintelui, acesta reusind sa-si ostilizeze ambele grupuri parlamentare.
Marti, Iliescu declara, indignat, despre comportamentul lui Mircea Geoana, ca este "fara precedent in istoria de 17 ani a partidului" si ca PSD este condus dupa "metode administrative politienesti". Ieri dimineata, acelasi Ion Iliescu a avut o intrevedere cu Adrian Nastase, exprimandu-si din nou indignarea provocata de actiunile lui Geoana. Iliescu ar fi spus, potrivit unor surse participante la discutie, ca "nu mai poate trece cu vederea" ceea ce face Mircea Geoana, deoarece a fost jignit profund de amenintarea cu excluderea din partidul pe care l-a fondat. "Am trecut si peste trecutul sau de taranist, si peste scrisoarea pe care i-a trimis-o lui Constantinescu, si peste jigniri, dar chiar asa, sa ajunga sa ma dea afara din partidul meu?", s-a rastit presedintele de onoare, afirmand ca "PSD a ajuns o secta". Declaratia de razboi a lui Ion Iliescu ar putea fi fatala pentru Mircea Geoana, sustin sursele citate, opozantii avand nevoie de sprijinul acestuia pentru a provoca demiterea presedintelui.
In acest moment, polii de putere din PSD reprezentanti de Iliescu, Nastase, Mitrea si Grupul de la Cluj si-au unit eforturile in interesul comun al debarcarii lui Geoana, mai ales ca pretexte le-au fost oferite chiar de catre acesta, dupa incapacitatea sa de a finaliza lista de candidati pentru PE, de a obtine negocieri cu PNL sau PD pentru guvernare, si chiar de a depune motiunea de cenzura la termenul promis. Complotistii sunt dispusi chiar sa forteze statutul partidului pentru a-l putea demite pe Geoana, Ioan Rus spunand ca "in situatii exceptionale, luam masuri exceptionale". Liderul Grupului de la Cluj a incercat astfel sa explice o posibila revocare a conducerii PSD in cadrul Consiliului National care trebuie convocat pana la sfarsitul lunii septembrie, insa Nastase si Mitrea au propus o formula mai simpla de convocare a Congresului extraordinar, cu ajutorul parlamentarilor PSD, ostili lui Geoana. Potrivit statutului PSD, cele doua grupuri parlamentare pot sa ceara convocarea Congresului, o simpla strangere de semnaturi din partea deputatilor si senatorilor fiind suficienta pentru acest lucru.
Negocieri
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat marti seara ca PSD ar retrage motiunea de cenzura in cazul in care PNL ar accepta, la negocieri, sa ii primeasca pe social-democrati in Guvern. Geoana a spus, insa, ca ar dori sa negocieze si cu PD pentru sustinerea in Parlament a unui guvern monocolor condus de el.
Replica
"Ce castig este daca motiunea pregatita de PSD este votata de grupul PSD, care insumeaza 30%, si cade? A castigat PSD ceva din asta? Pai, atunci de ce sa o mai depui?", a apreciat Iliescu. Intrebat daca ar trebui ca motiunea sa nu mai fie depusa: "Sigur, si asta poate fi o idee".
Triumvirii sau CVinteTii
Singurul punct ramas in discutie este cel al succesorului lui Geoana. Pentru a impaca taberele combatante din interiorul partidului, liderii sus-numiti au cazut in principiu de acord ca la Congres sa fie aleasa o "conducere colectiva", prima varianta negociata fiind un triumvirat. In varianta dorita de Grupul de la Cluj, triumvirii PSD ar urma sa fie Victor Ponta-Cristian Diaconescu-Ioan Rus. Insa Adrian Nastase a facut si el o "oferta" personala, autopropunandu-se in triumvirat, in formula Ponta-Diaconescu-Nastase. "Aici mai sunt discutii, poate, daca nu se cade de acord, sa fie o conducere si mai larga, de 5 persoane", ne-au declarat surse din conducerea PSD.
Singurul care se mai straduieste sa-i salveze pielea lui Mircea Geoana pare sa fie Viorel Hrebenciuc, acesta incercand sa-i convinga pe complotisti "sa-i mai dea lui Mircea o sansa". In ultimele zile, Hrebenciuc i-a invitat la discutii, pe rand, pe inamicii lui Geoana, insa acestia nu s-au aratat dispusi sa mai astepte pana la Congresul ordinar din 2010.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă