21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportPrimul test serios pentru Iohannis: numirea șefilor SRI și SIE

Primul test serios pentru Iohannis: numirea șefilor SRI și SIE

După mai bine de opt ani petrecuți în fruntea Serviciului Român de Informații, George Maior și-a prezentat ieri demisia, brusc și fără explicații. Decizia pare cu atât mai surprinzătoare cu cât, în urmă cu doar patru zile, dădea de înțeles că a fost reconfirmat în funcție de noul președinte. Găsirea unor noi șefi pentru SRI și SIE constituie un prim și dificil test pentru Klaus Iohannis.

Printr-un comunicat sec, de doar două rânduri și jumătate, Administrația Prezidențială a anunțat ieri, în jurul prânzului, că directorul SRI și-a prezentat demisia și că aceasta a fost acceptată de Klaus Iohannis. În lipsa explicațiilor sau informațiilor suplimentare, atât din partea Președinției, cât și a demisionarului, a căpătat și mai multă greutate ipoteza că decizia ar avea legătură cu așa-zisul conflict dintre SRI și Curtea Constituțională, în contextul controversatelor legi privind securitatea cibernetică și retenția unor date ale utilizatorilor.

O decizie surprinzătoare

Luând în considerare anunțul lui George Maior din 5 noiembrie 2014, de a-și pune mandatul la dispoziția noului președinte, nu puțini erau cei care se așteptau, după instalarea la Cotroceni a lui Klaus Iohannis, la schimbarea șefului SRI. Ulterior, s-a așternut liniște asupra subiectului, mai ales că noul președinte declara, pe 7 ianuarie 2015, că „SRI funcționează în parametri buni“ și că întreaga discuție despre înlocuirea directorului Serviciului i se pare „puțin artificială“. Ideea că lucrurile sunt clare în privința SRI a fost întărită și de George Maior, care sugera, nu mai departe de acum patru zile, într-un interviu acordat B1 TV, că ar fi fost reconfirmat în funcție de Klaus Iohannis. Ce s-a schimbat, atunci, între timp? Explicațiile necesare ar putea veni mai târziu sau deloc. Reamintim că decizia de a-și pune mandatul la dispoziția noului președinte a fost anunțată public de George Maior după ce numele său a fost trecut de premierul Victor Ponta, alături de cele ale lui Călin Popescu Tăriceanu și Florin Georgescu, pe lista posibililor șefi ai Executivului în eventualitatea că PSD câștiga prezidențialele. „Atâta timp cât voi ocupa această funcţie, nu manifest şi nu confirm interesul pentru un anume rol profesional viitor“, preciza Maior pe 5 noiembrie 2014. El a fost instalat la șefia SRI pe 4 octombrie 2006, la propunerea președintelui Traian Băsescu. Anterior, Maior a fost senator PSD și președinte al Comisiei pentru Apărare din Camera Superioară (2004-2006), secretar de stat și șef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică și Politica de Apărare din
MApN (2000-2004) și diplomat (1992-1997).

Conflictul cu judecătorii constituționali

După ce magistrații Curții Consti-tuționale au desființat și a treia lege cerută insistent de serviciile de informații (este vorba de Legea privind securitatea cibernetică și de verdictul din 21 ianuarie), șeful SRI a făcut declarații extrem de dure la adresa CCR și a tuturor celor care s-au opus, de-a lungul timpului, legilor care ar fi oferit serviciilor de informații instrumente noi în lupta împotriva terorismului și a crimei organizate. „Vreau să avertizez foarte serios că există o răspundere și morală, undeva în stat, în legătură cu securitatea națională a cetățenilor români – nu a statului, nu mai vorbesc de stat – și că, la momentul la care se va întâmpla o catastrofă, voi ști spre cine să arăt cu degetul. Nu mă încălzește acest lucru, dar este de datoria mea să spun că cineva se joacă cu lucruri foarte mari, pe care fie nu le înțelege, fie, dintr-o rea credință, le abordează în acest fel“, spunea Maior. Declarația lui venea la două zile după ce președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, arăta că judecătorii CCR sunt supuși presiunilor și că le „este teamă“, lucru comunicat și reprezentanților Comisiei Europene, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. „Nu se poate ca la fiecare decizie să apară în public tot felul de persoane şi să ne spună ce decizie să dăm, să ni se atragă atenţia că vom da socoteală, că dacă se întâmplă ceva noi vom fi traşi la răspundere“, preciza Zegrean.

În schimbul de replici SRI-CCR a intervenit, ulterior, și premierul Victor Ponta, arătând că este atribuția președintelui Klaus Iohannis să medieze între puterile statului.

Florian Coldea, interimar la SRI

Până la numirea unui nou director, Serviciul este condus de general-locotenentul Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI. Acesta a fost numit în funcție pe 27 iulie 2005, iar în 2006, timp de câteva luni, a mai condus interimar SRI, după demisia lui Radu Timofte.

Numele lui Coldea a fost legat, în 2007, de prima suspendare a președintelui Traian Băsescu. Liderul PSD de atunci, Mircea Geoană, l-a acuzat pe Coldea că ar fi șantajat trei judecători de la CCR pentru ca instituția să dea un aviz negativ pentru suspendarea șefului statului.

Din 2005 încoace, Coldea a avansat rapid, de la gradul de maior la cel de general-locotenent.

Test important pentru Klaus Iohannis

Cu principalele servicii de informații ale României conduse de interimari (SIE nu mai are director din septembrie 2014, când și-a dat demisia Teodor Meleșcanu), președintele Klaus Iohannis trebuie să ia rapid decizii. Responsabilitatea sa este stabilită de Constituție: directorii SRI și SIE sunt propuși de șeful statului și numiți de Parlament, în ședință comună a celor două Camere.

Prima întrebare care se pune, în momentul de față, este dacă Iohannis va merge pe regula impusă de Traian Băsescu și anume ca directorii serviciilor să fie de la opoziție. Dacă va opta pentru continuarea acestei reguli (măcar pentru unul din servicii, dacă nu pentru amândouă), Iohannis ar trebui să se uite înspre PNL pentru a găsi noi șefi, fapt dorit și de foștii săi colegi de partid. Totuși, persoanele alese de el ar trebui să fie agreate și de coaliția PSD-PC-UNPR-PLR, deoarece aceasta deține majoritatea în Parlament. Rămâne de văzut ce capacitate de negociere sau de folosire a unor pârghii va dovedi Klaus Iohannis pe tema numirii directorilor SIE și SRI. Se știe că, până acum, au fost vehiculate, fără a fi însă și creditate cu mari șanse, numele consilierilor prezidențiali Mihai Răzvan Ungureanu și George Scutaru, al vicepremierului Gabriel Oprea și al ministrului Ioan Rus.   

Ce spun politicienii:

– „Toată aprecierea pentru reforma adevărată din ultimii opt ani realizată de George Maior la SRI! Nu e bine ca SRI să revină sub control politic!“ – Victor Ponta, premierul României

– „Orice demisie care întrerupe ceva care merge foarte bine te surprinde. (…) Motivele cred că le-a explicat preşedintelui Iohannis.“ – Cezar Preda, deputat PNL

– „ Regret demisia/demiterea lui George Maior din fruntea SRI. (…) Cred că aveam de-a face cu o decizie greşită a preşedintelui Iohannis, pentru că nu văd să existe foarte mulţi oameni capabili să ducă o asemenea funcţie, mai ales într-un moment în care provocările geo-strategice sunt foarte complexe.“ – Elena Udrea, liderul PMP.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă