20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportPrimul pas spre uninominalul pur

Primul pas spre uninominalul pur

Schimbarea sistemului de vot şi eventual dublarea pragului electoral, avansate de Traian Băsescu, zdruncină alianţele politice. PSD a anunţat că susţine propunerile.

Ideile preşedintelui Traian Băsescu – de ridicare a pragului electoral de la 5% la 10% şi de modificare a sistemului de vot într-unul majoritar, într-un tur sau două de scrutin – se constituie într-un avertisment lansat în trei direcţii. UDMR şi viitoarea Uniune Naţională pentru Progresul României (UNPR), pe de o parte, PNL, pe de altă parte. UDMR şi formaţiunea independenţilor lui Gabriel Oprea ar rămâne, cel mai probabil, în afara Parlamentului dacă pragul electoral ar fi dublat, iar PNL s-ar trezi cu un număr mult mai mic de senatori şi deputaţi dacă s-ar schimba sistemul de vot. După cum au arătat alegerile parlamentare din 2008, actualul sistem de vot – pe jumătate uninominal, pe jumătate proporţional, negociat cu PSD – i-a avantajat pe liberali. Colegiile uninominale au fost desenate în mod convenabil, iar redistribuirea a făcut ca mulţi candidaţi PNL plasaţi pe locul doi sau chiar trei să ajungă în Parlament. „Când am făcut această lege uninominală cu accente de proporţionalitate, am negociat cu cei de la PNL şi sistemul de redistribuire a fost făcut în aşa fel încât să avantajeze partidele care sunt pe locul doi sau trei în sondaje. Cu acest sistem de redistribuire, practic, PNL are plus 40 de parlamentari”, a admis la un moment dat liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc. Sistemul de vot majoritar înseamnă însă că mandatul s-ar duce la cel mai bine plasat candidat. Alegerea ar putea fi într-un tur (cum este acum la preşedinţia consiliilor judeţene) sau în două tururi (cum este la primării). Indiferent de numărul de tururi, aplicarea principiului „câştigătorul ia totul” ar costa PNL un număr considerabil de parlamentari, dacă nu l-ar împinge, aşa cum considera Hrebenciuc, chiar în afara Parlamentului.

În actuala configuraţie parlamentară, şi pentru ridicarea pragului electoral la 10% şi pentru sistemul majoritar, PDL ar avea nevoie însă de sprijinul PSD pentru a contracara orice împotrivire a UDMR şi a independenţilor.  

PSD sacrifică PNL?

Având în vedere războiul de la prezidenţiale, răspunsul PSD faţă de propunerile lui Traian Băsescu a fost oarecum surprinzător: social-democraţii se declară de acord şi cu ridicarea pragului electoral, şi cu schimbarea sistemului de vot. „Ne dorim ca sistemul de vot să fie unul corect, iar cei care câştigă alegerile să intre în Parlament. În acest sens, ar fi două variante de discutat: fie cel care câştigă cele mai multe voturi obţine mandatul, fie se introduce scrutinul majoritar în două tururi, astfel încât să nu mai avem situaţii în care candidaţii de pe locurile doi sau trei ajung în Parlament, înşelând electoratul”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, deputatul Radu Moldovan.

Propunerile preşedintelui Traian Băsescu şi poziţia social-democraţilor au stârnit iritare în rândul liberalilor. „Preşedintele ne-a declarat că nu mai are nici o miză personală în politică. Aşa că să ne lase”, a fost reacţia vicepreşedintelui PNL Varujan Vosganian. Acesta s-a ferit să comenteze schimbarea de optică a PSD, dar a arătat că, în viziunea PNL, cel mai bun sistem de vot este unul care ar combina sistemul proporţional cu cel uninominal. Cu alte cuvinte, actualul sistem, cel mult cu uşoare modificări în ceea ce priveşte modul de redistribuire a mandatelor care nu au fost câştigate direct.

UDMR, luat prin surprindere

„Asta (sistemul de vot majoritar – n.r.) va crea două mari partide care vor alterna la putere cu sprijinul unui partid mai mic, eventual. Cât timp vom sta tot în coaliţii, nu vom avea guvernări coerente”, punctase preşedintele Traian Băsescu în interviul acordat B1TV. „Preşedintele ori nu a ştiut, nu s-a gândit, ori doreşte făţiş ca această comunitate maghiară să nu mai fie reprezentantă în Parlament”, a replicat deputatul UDMR Marton Arpad, precizând că nu s-a purtat în coaliţie vreo discuţie în acest sens. „De la UDMR să nu se aştepte nimeni să fie de acord cu un astfel de prag (de 10% – n.r.)”, a declarat pentru România liberă preşedintele UDMR, Marko Bela. În opinia acestuia, pragul actual de 5% din voturi, ar fi „un filtru suficient pentru ca Parlamentul să nu devină prea fărâmiţat”. În privinţa modificării sistemului de vot, Uniunea ar accepta totuşi un compromis. „Am reuşit în 2008 să facem cel mai prost sistem de vot cu acest uninominal-proporţional. Suntem de acord cu schimbarea sistemului electoral şi am putea agrea ideea unui vot majoritar într-un singur tur de scrutin”, a declarat Marko Bela.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă