Gheorghe Falcă (PDL) a lansat un atac dur la adresa conducerii centrale a partidului, imediat după o întâlnire pe care a avut-o cu naşul său, Traian Băsescu.
Prezent pe Muntele Găina la finalul săptămânii trecute, preşedintele României, Traian Băsescu, şi-a făcut timp şi pentru o întâlnire cu finul său, Gheorghe Falcă, primarul PDL al Aradului. Cei doi au discutat îndelung despre situaţia în care se află acum acest partid, mai cu seamă că destui membri democrat-liberali au anunţat că vor pleca la Mişcarea Populară, foarte probabil noua “casă” politică a lui Băsescu după terminarea mandatului de la Cotroceni.
Reîntors la Arad, Gheorghe Falcă a criticat conducerea PDL şi a vorbit chiar despre o eventuală rupere a acestui partid. Edilul a spus că formaţiunea politică din care face parte a ajuns în situaţia de a fi condusă prin suspendări şi excluderi. Potrivit lui Falcă, imediat după alegerile interne, în loc să se facă reconstrucţia partidului, să se facă opoziţie adevărată, s-a dat startul răzbunărilor.
Astfel, a fost demisă conducerea PDL Dâmboviţa, urmată de revolta primarilor din judeţ, a fost suspendat europarlamentarul Cristian Preda, iar ultima lovitură este reacţia celor 22 de primari din judeţul Argeş care sancţionează conducerea centrală. „Am avertizat, în urmă cu scurt timp, când a fost demisă conducerea PDL Dâmboviţa, că partidul nu are o direcţie bună şi nu este condus eficient. Astăzi, situaţia se repetă şi avem un nou exemplu, la Argeş, unde PDL pierde 22 de primari!
Este foarte grav că liderii de la Bucureşti îşi permit cu nonşalanţă să minimalizeze orice plecare. PDL, în situaţia în care este azi, nu îşi permite să piardă nici un primar. În doar câţiva ani, PDL a ajuns de la «partidul primarilor», la plecări în masă provocate de o conducere incapabilă să vadă legătura esenţială între performanţa administrativă şi cea electorală.
Devine, din păcate, din ce în ce mai clar că actuala conducere a partidului nu înţelege ce înseamnă să fii ales de cetăţeni. Politica eficientă este confirmată de votul cetăţenilor, nu de numiri şi destituiri în interiorul partidului”, a declarat Gheorghe Falcă.
El a criticat modul de acţiune al conducerii centrale care, în opinia sa, „nu înţelege că politica nu înseamnă doar apariţii la TV sau circulare imperative trimise organizaţiilor judeţene, ci munca de reorganizare cu activul partidului, care trebuie mobilizat în jurul valorilor doctrinare şi a celor care au performanţă administrativă”.
Falcă, criticat din interior
Pe de altă parte, membri marcanţi din PDL Arad spun că şi la Arad ar fi urmat reţeta clasică pentru ca Mişcarea Populară să devină viabilă. Ei dau exemplul alegerilor parlamentare, unde Gheorghe Falcă a reuşit să impună candidaţii sugeraţi de naşul său, Traian Băsescu, în detrimentul filialei care l-a susţinut.
Astfel, primarul l-ar fi sacrificat pe deputatul Lucian Riviş Tipei pentru Mihail Neamţu, în condiţiile în care, spun membrii PDL, dacă rămânea candidat Lucian Riviş Tipei, acesta ar fi câştigat un nou mandat de deputat. În cele din urmă, însă, Neamţu a fost lăsat pe dinafară.
O altă candidatură în defavoarea PDL ar fi fost cea a fostului premier, Mihai Răzvan Ungureanu, o sugestie venită, potrivit democrat-liberalilor arădeni, tot din partea preşedintelui României. Ajuns senator de Arad, Ungureanu a primit birou parlamentar, mai apoi, chiar în sediul PDL Arad. Gheorghe Falcă ar fi urmat să ajungă pe o importantă funcţie în PDL, conform anumitor membri ai partidului, însă acesta nu ar fi fost agreat de „garda veche” şi din această cauză nici nu ar mai fi participat la alegerile din partid, ci ar fi preferat să plece în SUA în acea perioadă. Mai apoi, a urmat demisia lui Gheorghe Seculici din funcţia de preşedinte al PDL Arad, iar „lupta” pentru această funcţie s-a dat între Gheorghe Falcă şi Nicolae Ioţcu.
Membri marcanţi ai partidului, dar şi conducerea centrală, i-au cerut atunci lui Seculici să rămână preşedinte interimar al organizaţiei până în toamnă, când au loc alegeri, tocmai pentru ca la Arad organizaţia să poată beneficia de alegeri corecte. În cele din urmă, Gheorghe Seculici a plecat în concediu şi preşedinte interimar a rămas pe această perioadă fostul deputat, Iustin Cionca. Surse din cadrul PDL Arad au spus că Gheorghe Falcă i-ar fi contactat, mai apoi, pe primarii apropiaţi, pe care încearcă să-i convingă să plece „legal” spre Mişcarea Populară.
Cionca nu ştie nimic
Pe de altă parte, Iustin Cionca, cel care asigură interimatul la PDL Arad, a declarat că el ştie că nu există nici un primar care ar vrea să plece din partid. „Din punctul meu de vedere, eu nu cred că e bine că am prevăzut în lege existenţa sancţiunii pentru primari, dar dacă e lege, trebuie să o aplicăm. Orice ales local ar trebui să-şi piardă calitatea de ales local şi să candideze ca şi independent”, a explicat Iustin Cionca, fost primar al oraşului Pecica. Potrivit acestuia, adevărul ar fi undeva la mijloc. „Nu poţi spune că partidul nu a avut nici un rol la alegeri ca să ajungi primar. E o şmecherie tipic românească. Primarul este un lider local, dar nu poţi spune că partidul nu are nici un rol în alegerea primarului”, a declarat preşedintele interimar al PDL Arad.
CRITICI
Cionca, împotriva vărului său
Liderul interimar al PDL Arad, Iustin Cionca, nu este de acord nici cu afirmaţiile vărului său, senatorul Constantin Traian Igaş, fost ministru de Interne, care a spus că „mandatul este proprietatea partidului”. „Eu am fost primar, dar nu sunt de acord cu ce a spus Igaş. Nu este moral să pleci aşa dintr-un partid. Eu îmi pun întrebarea, care e diferenţa atunci dintre Mişcarea Populară şi UNPR-ul lui Oprea? Moral este să-ţi dai demisia din PDL, chiar dacă îţi pierzi mandatul şi candidezi din partea Mişcării Populare”, a spus Cionca.