3.3 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSportPrim-pas spre insolvenţa persoanelor fizice?

Prim-pas spre insolvenţa persoanelor fizice?

 

Guvernul a avizat favorabil o iniţiativă legislativă privind insolvenţa persoanelor fizice, în condiţiile în care în ultimii doi ani s-a angajat constant faţă de FMI, în scrisorile de intenţie, să facă toate eforturile pentru a evita adoptarea unor astfel de iniţiative.

Avizul favorabil a fost acordat în contextul în care premierul Victor Ponta a declarat, în vara acestui an, că România nu va avea nevoie să reînnoiască acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), care ajunge la final anul viitor. Potrivit înţelegerilor convenite cu FMI în primăvara acestui an, partea română s-a angajat să depună ”toate eforturile pentru a evita adoptarea unor inițiative legislative referitoare la insolvența persoanelor fizice care ar crea hazard moral și care ar putea genera abuzuri frecvente din partea debitorilor, deoarece ar submina disciplina de plată”. Angajamentul apare în Memorandumul de politici economice și financiare ataşată Scrisorii de intenție semnată la 5 martie 2014.

„Guvernul României, în baza punctelor de vedere ale ministerelor, acordă punct de vedere pozitiv sau negativ unor proiecte parlamentare. Da, avizul este pozitiv, mai departe Parlamentul va decide în urma unei dezbateri“, a spus ieri premierul Victor Ponta. Solicitat să comenteze şi faptul că măsurile propuse de această iniţiativă legislativă nu au fost convenite cu FMI, Ponta a răspuns: „Ei, mai facem şi lucruri pe care nu le-am convenit.“ Potrivit Mediafax, mai mulţi analişti au apreciat că există un mare risc ca acordul cu FMI să fie rupt dacă Executivul va pune în aplicare măsuri electorale.

Ce avantaje ar aduce legea?

Deputatul Ana Birchall, iniţiatorul proiectului legislativ prezintă avantajele prevederilor promovate. Dacă sunt executări silite începute, acestea se suspendă odată cu declanșarea procedurii de insolvență pentru persoanele fizice, explică ea.

Se stopează acumularea de dobânzi și penalități pentru întârzierea la plată, sunt protejate persoanele fizice, debitori de bună credință, iar toate creanțele vor deveni lichide și exigibile. Odată intrată în vigoare legea, toate actele unilaterale ale debitorului (împuterniciri/mandate acordate) nu vor mai produce efecte. Va fi asigurat un echilibru între interesele debitorilor persoane fizice şi cele ale creditorilor, explică ea. Contrar temerilor bancherilor care afirmă că datornicii vor folosi abuziv aceste drepturi, Birchal susţine că executarea silită trebuie să fie o procedură aplicată numai ca ultimă soluție, atunci când debitorul persoană fizică nu mai poate, din diferite motive imputabile acestuia, să îşi respecte angajamentele de la momentul contractării creditului.

România, una dintre puţinele ţări fără astfel de lege

Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă London Economics pentru Comisia Europeană, contractat în 2011 şi finalizat anul trecut, România este una dintre puţinele ţări europene unde nu există o legislaţie privind insolvenţa persoanelor fizice, care nu beneficiază de nici o formă de protecţie în faţa creditorilor odată ce ajung în situaţia de a nu-şi mai putea onora obligaţiile financiare. Deşi FMI neagă că s-ar fi implicat în această dezbatere, raportul London Economics aminteşte că în scrisorile ataşate acordului se menţionează că guvernul va continua consultările cu FMI şi Comisia Europeană înainte de a introduce măsuri precum cele prezente în proiectul privind legea insolvenţei personale, care ar putea creşte indisciplina în rândul debitorilor.

Banca Naţională, care s-a opus de asemenea iniţiativelor, a invocat stabilitatea sistemului bancar şi posibilitatea ca băncile, confruntate cu legiferarea falimentului personal, să ceară mai multe garanţii pentru credite şi să restricţioneze accesul la finanţare.US Commercial Service, agenţie a guvernului SUA, notează că numărul insuficient de judecători şi avocaţi specializaţi în proceduri de faliment îngreunează procesul judiciar în astfel de cazuri şi împiedică de multe ori soluţionarea în mod consecvent a dosarelor.

De asemenea, există motive de îngrijorare legate de sistemul judiciar, care nu ar face faţă numărului ridicat de dosare care ar ajunge în instanţă în baza unei legi a falimentului personal.

Gheorghe Piperea: peste 850.000 de persoane în faliment personal

Peste 850.000 de persoane fizice sunt în situaţie de faliment personal de peste patru ani, aprecia la începutul acestui an avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre susţinătorii ideii de reglementare şi în România a falimentului personal. Aceste persoane ar beneficia de o descărcare de datorii în cazul unui faliment scuzabil, aprecia avocatul, el însuşi iniţiator al unei propuneri legislative pe această temă. 

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...

Dan Șucu și-ar dori o colaborare între Genoa și Rapid București

Dan Şucu, noul acţionar majoritar al clubului italian de fotbal Genoa CFC, a declarat, miercuri, că doreşte o colaborare de succes între gruparea din...

Elena Lasconi deranjată profund de candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: E așa o vrăjeală asta cu independenții

Anunțul lui Nicușor Dan despre intenția de a candida la prezidențiale nu a fost fair-play, spune liderul USR, Elena Lasconi. „Nu a fost fair play....
Ultima oră
Pe aceeași temă