1.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSportPreşedintele Siriei vine la Bucureşti pentru o vizită oficială de două zile

Preşedintele Siriei vine la Bucureşti pentru o vizită oficială de două zile

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, face o vizită oficială în România, miercuri şi joi, la invitaţia şefului statului, Traian Băsescu, informează Mediafax.

Oficialul de la Damasc va avea convorbiri cu preşedintele şi premierul, dar şi cu  preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi cu şeful Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

 Vizita la Bucureşti a lui Bashar al-Assad are loc în contextul împlinirii a 55 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între cele două ţări şi în continuarea vizitei oficiale pe care şeful statului român a efectuat-o la Damasc, în luna octombrie 2008.

În cadrul convorbirilor la nivel înalt, vor fi abordate atât teme ale agendei bilaterale, cât şi dosarele specifice Orientului Mijlociu, se mai arată în anunţul Administraţiei Prezidenţiale.

România a stabilit relaţii diplomatice cu Republica Arabă Siriană la 9 august 1955, la nivel de legaţie. În august 1969, ca urmare a ridicării nivelului de reprezentare diplomatică româno-israeliană, guvernul sirian a întrerupt relaţiile diplomatice cu România. Restabilirea acestora a avut loc la 19 octombrie 1972.

În prezent relaţiile bilaterale sunt foarte bune şi urmează un curs ascendent, potrivit MAE.

Conform datelor Ministerului de Externe, la 31 decembrie 2009, schimburile comerciale bilaterale s-au cifrat la 216,11 milioane de dolari, dintre care 209,59 milioane de dolari reprezintă exporturi româneşti de cherestea, părţi de instalaţii şi piese pentru rafinării şi fabrici de ciment, produse metalurgice, produse chimice, animale vii, autoturisme, piese de schimb, echipamente electrice, maşini-unelte, mase plastice, produse agroalimentare şi produse minerale. La 30 iunie, schimburile comerciale româno-siriene se situau la valoarea de 79,912 milioane de dolari, din care 2,921 milioane de dolari la import şi 76,992 milioane de dolari la export.

În prezent se află la studii în România 284 de cetăţeni sirieni, majoritatea pentru efectuarea studiilor complete de licenţă, dar şi pentru studii universitare de masterat, rezidenţiat şi doctorat. În România au studiat, în ultimele patru decenii peste 20.000 de cetăţeni sirieni.

Comunitatea românească din Siria este formată din aproximativ 4.500 de persoane, în cea mai mare parte fiind vorba despre femei căsătorite cu cetăţeni sirieni şi copiii acestora. Totodată, în Siria lucrează circa 50 de cetăţeni români, implicaţi în proiecte ale unor companii private din România.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a anunţat la 6 ocombrie, într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, că preşedintele sirian Bashar al-Assad va face o vizită în România în acest an, ocazie cu care vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale pe justiţie şi afaceri interne, un acord de extrădare intrând în acest pachet. „Preşedintele Bashar al-Assad va vizita România în curând”, a spus atunci Baconschi, adăugând că această vizită este în pregătire şi că va avea loc în cursul acestui an. Întrebat dacă, în condiţiile în care MAE a anunţat că va fi discutată şi extinderea cadrului juridic bilateral cu ocazia vizitei sale la Damasc, a avut convorbiri pe tema acordului de extrădare cu Siria, şeful diplomaţiei române a spus că vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale pe justiţie şi afaceri interne cu ocazia venirii lui Bashar al-Assad la Bucureşti.

„Cu ocazia vizitei preşedintelui vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale pe justiţie şi afaceri interne”, a spus ministrul, care, întrebat despre acordul de extrădare, a adăugat că acesta „intră la pachet”.

Ministrul a spus că documentele sunt în pregătire şi că au avut loc negocieri la Bucureşti şi Damasc.

Preşedintele Băsescu a făcut o vizită în Siria în octombrie 2008. Şeful statului declara la acea dată, la finalul întâlnirii cu omologul său de la Damasc, Bashar al-Assad, că subiectul legat de situaţia omului de afaceri sirian Omar Hayssam a fost discutat. Întrebat în legătură cu un acord între România şi Siria privind Justiţia, Băsescu a răspuns: „Înţeleg aluzia, a fost discutat subiectul Omar Hayssam”.

Un an mai târziu, la 16 noiembrie 2009, şeful statului declara că vizita sa în Siria, din 2008, a avut ca obiectiv modificarea acordului de extrădare între România şi Siria, pentru ca, la finalul acestora, Omar Hayssam să fie extrădat în România.

Biroul de presă al Ministerului de Externe a comunicat, la 8 ianuarie, la solicitarea MEDIAFAX, că MAE a transmis autorităţilor siriene un proiect de tratat privind extrădarea, elaborat de Ministerul Justiţiei. Potrivit MAE, proiectul de tratat se află în prezent în analiza părţii siriene. Tot la acea dată, Ministerul Justiţiei a confirmat că a înaintat pe canale diplomatice un proiect de tratat privind extrădarea între România şi Republica Arabă Siriană, precizând că nu a fost sesizat de partea siriană „cu poziţii legate de acest proiect”.

Directorul SRI, George Maior, a declarat, sâmbătă, la TVR 1, că este „convins” că Omar Hayssam îşi va ispăşi pedeapsa pe teritoriul României şi, răspunzând unei întrebări, a spus că ştie care este în prezent statutul acestuia în Siria, dar nu a făcut alte precizări.

Maior a fost întrebat, în contextul în care este aşteptată peste câteva zile vizita la Bucureşti a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, dacă se apropie, în opinia sa, şi momentul în care Omar Hayssam îşi va ispăşi pedeapsa în România. „Îmi menţin această afirmaţie de acum un an, este un obiectiv al serviciilor şi al statului român, vizita are o importanţă în primul rând strategică şi politică, se vor semna şi nişte acorduri juridice, inclusiv la nivel de extrădare. Vom vedea ce va urma”, a răspuns directorul SRI.

Solicitat să precizeze un orizont de timp în care ar vedea posibilă extrădarea lui Omar Hayssam, Maior a spus: „Eu nu dau termene din acest punct de vedere şi nici nu am dat atunci, deşi sunt unii care îmi reamintesc acea afirmaţie, ea, repet, e valabilă şi nu contează cât timp va dura”.

„Sunt convins că Omar Hayssam îşi va ispăşi pedeapsa pe teritoriul României”, a subliniat el.

Întrebat dacă ştie care este în prezent statutul lui Omar Hayssam în Siria, Maior a răspuns afirmativ, dar a refuzat să ofere detalii. „Da, ştiu, dar nu vreau să dezvolt”, a menţionat el.

Cele mai citite

Criza politică și economică din România: Investitorii străini își retrag sprijinul

Instabilitatea politică generată de ascensiunea curentului suveranist și politicile impredictibile începe să aibă efecte serioase asupra economiei României. Deficitul bugetar în creștere și lipsa unei...

Totul despre Biroul de credit și scorul de credit. Cum să îți îmbunătățești relația cu instituțiile de creditare

Nu de puține ori se întâmplă să te afli în situația în care ai nevoie o soluție de creditare rapidă, neprevăzutul fiind deja un...

Venituri record pentru dezvoltarea de aplicații în 2024, în ciuda scăderii descărcărilor

Dezvoltatorii de aplicații au înregistrat venituri record în 2024, deși utilizatorii au instalat mai puține aplicații decât în ​​anul precedent App Store și Google Play...
Ultima oră
Pe aceeași temă