12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportPresedintele se gandeste sa conteste votul Parlamentului

Presedintele se gandeste sa conteste votul Parlamentului

Bursa zvonurilor a explodat ieri, vehiculandu-se informatia ca seful statului a luat in calcul posibilitatea de a contesta hotararea de suspendare inainte de a fi publicata in Monitorul Oficial.
Surse oficiale au afirmat ieri, la orele amiezii, ca presedintele Basescu isi mentinea hotararea de a demisiona in eventualitatea suspendarii. Votul Parlamentului si adoptarea hotararii acestuia privind suspendarea, transmiterea acestei hotarari in maximum 48 de ore la Presedintie si la Guvern, publicarea in Monitorul Oficial a hotararii Parlamentului, constatarea de catre Curtea Constitutionala a interimatului functiei de presedinte, predarea functiei de presedinte si preluarea de catre presedintele interimar sunt etapele procedurale. Potrivit surselor oficiale, textul demisiei prezidentiale ar putea fi: "Subsemnatul, Traian Basescu, imi depun demisia din functia de presedinte al Romaniei". Hotararea Legislativului in care se precizeaza votul dat de Parlament trebuie publicata, in maxim 48 de ore, in Monitorul Oficial. Urmatorul pas este comunicarea hotararii presedintelui si Guvernului in vederea organizarii referendumului pentru suspendarea sefului statului.
Demisia presedintelui va fi transmisa Curtii Constitutionale abia dupa publicarea in Monitorul Oficial a hotararii Parlamentului de suspendare a sefului statului, precizeaza surse oficiale. Actul demisiei devine efectiv in momentul in care este depus si inregistrat la Curtea Constitutionala, care va constata un act unilateral de vointa, au subliniat surse oficiale. Presedintele Basescu a anuntat marti ca, la cinci minute dupa ce Parlamentul ar decide suspendarea sa, va demisiona din functie pentru a lasa electoratul sa judece cine este mai potrivit: presedintele Romaniei sau, "cine stie, Parlamentul?".
"De lupta", "de campanie" – au descris atmosfera din Palatul Cotroceni consilierii prezidentiali. Staff-ul a urmarit de la televizor transmisiile in direct ale discursurilor din Parlament ale liderilor politici, marcand cu "vorbe bune", dupa cum ne-au spus razand, pentru Vadim Tudor si Mircea Geoana. Surse oficiale din Administratia Prezidentiala au afirmat ca staff-ul consilierilor avea inca de dimineata bagajul pregatit, urmatorul pas fiind inaintarea demisiilor in cazul suspendarii sefului statului. Ultimele decrete semnate de presedinte urmau sa fie demisiile consilierilor sai. Surse din Cotroceni ne-au declarat ca sfetnicii presedintelui vor pleca o data cu Traian Basescu, iar aceiasi oameni vor forma baza staff-ului de campanie.
"Atmosfera nu este deloc una tragica, e de campanie, nu ne spunem decat: sa-i terminam!", au afirmat oameni din anturajul prezidential. Presedintele Basescu a urmarit debutul sedintei din Parlament de la resedinta sa, ajungand la Palatul Cotroceni cu putin inainte de ora 11.

Cele mai citite

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă