19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportPresedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor exprimate la referendum

Presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor exprimate la referendum

Curtea Constitutionala a decis, in sedinta de astazi, ca un presedinte suspendat poate fi demis cu jumatate plus unul din voturile participantilor la referendum, dupa ce anterior luase in doua randuri o decizie inversa.

Curtea a constatat, cu majoritate de voturi, ca legea pentru modificarea Legii referendumului este constitutionala. Decizia este definitiva si obligatorie.
In sedinta de astazi, judecatorii Curtii au luat in dezbatere sesizarea formulata de un numar de 50 de deputati democrati cu privire la neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea articolului 10 din Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.
Legea a fost adoptata de Parlament sub forma unui articol unic care prevede ca "prin derogare de la articolul 5, alineat 2, demiterea presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum".
Instanta constitutionala a respins astfel sesizarea Partidului Democrat privind neconstitutionalitatea modificarilor aduse de Parlament legii referendumului, dupa ce anterior a admis doua sesizari ale democratilor pe aceeasi tema.
Pe 21 martie, deputatii au modificat pentru a treia oara legea referendumului, stabilind ca presedintele poate fi demis la o consultare populara cu majoritatea simpla a alegatorilor care se prezinta la urne. Camera Deputatilor a modificat articolul 10 al actului normativ in sensul ca seful statului poate fi demis cu majoritatea cetatenilor care se prezinta la vot, prin derogare de la articolul 5 al legii, care prevede ca un referendum este valid daca la vot se prezinta jumatate plus unu dintre alegatorii inscrisi pe listele electorale. Articolul 10 al legii prevedea ca demiterea presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale.
In favoarea acestei modificari a legii referendumului au votat deputatii PNL, PSD, PRM, UDMR si PC.
Parlamentarii democrati au atacat la Curtea Constitutionala modificarea legii, pe motiv ca nu respecta nici Constitutia si nici deciziile anterioare ale instantei constitutionale.
In data de 21 februarie Curtea Constitutionala a admis prima sesizare facuta de parlamentarii democrati, cu sprijinul liberal-democratilor, privind neconstitutionalitatea legii de modificare a referendumului, dupa ce Camera Deputatilor a decis, pe 6 februarie, ca presedintele Romaniei ales in al doilea tur de scrutin poate fi demis cu votul majoritatii alegatorilor care se prezinta la un referendum organizat pe tema suspendarii din functie.
Partidul Democrat a atacat la Curtea Constitutionala legea de modificare a referendumului, apreciind ca aceasta a fost adoptata "in profund dispret fata de Constitutie".
Ulterior, pe 4 aprilie, Curtea Constitutionala a constatat din nou neconstitutionalitatea modificarilor aduse legii referendumului, dupa ce parlamentarii PD au depus o a doua sesizare. Aceasta se referea la decizia Camerei Deputatilor din 20 februarie, care a adoptat legea referendumului reexaminata la cererea presedintelui Traian Basescu si care stabilea ca seful statului poate fi demis la referendum cu majoritatea voturilor valabil exprimate.
Potrivit Legii referendumului nr. 3/2000, demiterea sefului statului este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale.

 

Analistii remarca faptul ca decizia de astazi nu are nimic de-a face cu participarea la vot. Articolul cinci din legea referendumului, care a ramas neschimbat, spune ca “Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale”. Ori aceasta este marea necunoscuta a referendumului pentru demiterea presedintelui. Ce se intampla daca la vot nu se prezinta jumatate plus unu din alegatori?

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă