UPDATE 11.45: La ședința de prezentare a bilanțului Ministerului Public s-a prezentat și președintele Klaus Iohannis, care a precizat că este nevoie de procurori care să facă față provocărilor, mai ales că în ultimul timp, atacurile la adresa procurorilor și judecătorilor au fost în creștere.
"Vă mulțumesc pentru ocazia de a lua parte la acest raport. Bilanțul este unul care vorbește de la sine. Sunt cifre impresionante pentru această instituție. Principala misiune a Ministerului public este menținerea justiției. Iar acest lucru este foarte important.
Justiție este, în primul rând, un serviciu public. Consolidarea de la an la an este un semn că justiția se maturizează. Românii sunt mai hotărâți să-și apere justiția. Aceste principii se transpun într-un mod de viață. Este normal ca dumneavostră să rămâneți loiali. Nimeni nu este mai presus de lege.
Numărul de cazuri înregistrate la nivelul parchetelor este unul impresionant, chiar dacă numărul acestora a scăzut un pic în ultimii ani. Avem nevoie de procurori care să facă față provocărilor.
În cei 10 ani de la aderarea la UE, România a făcut progrese remarcabile în domeniul justiției. Atacurile la adresa procurorilor și judecătorilor au prezentat o creștere în ultimul timp.
O democrație consolidată și un stat de drept veritabil nu pot exista în absența unui sistem imun în fața atacurilor", a spus președintele Klaus Iohannis
UPDATE 11.15: Procurorul General Augustin Lazăr a precizat la începutul ședinței de bilanț a Parchetului General, că acesta este al 155-lea raport de activitate pe care Ministerul Public în face, ceea ce este un lucru deosebit.
"Este în fapt un moment important pentru Ministerul public. Este cel de-al 155-lea raport de activitate pe care Ministerul Public îl prezintă. Este onorabil să avem o o tradiție care este legată de Înalta Curte de Casație și Justiție a României, înființată printr-o lege publicată în anii de după 1800.
Anul 2016 a fost unul de mare angajament pentru Ministerul Public", a declarat Augustin Lazăr.
Augustin Lazăr a mai spus că “e de evitat să avem acte de clemență pentru fapte de corupție”. Aceste declarații au fost făcute în contextul discuțiilor despre recomandărilor Comisiei Europene din raportul MCV. Lazăr a mai spus că printre principalele provocări în 2017 pentru procurori se enumeră “calitatea de urmărire penală”, adăugând că “din păcare am observat că incidentele procesuale sunt folosite ca muniție în dezbaterile publice”.
În unele locuri, judecătorii și procurorii nu pot face față cazurilor, iar în alte locuri, aceștia au prea puține cazuri de soluționat, mai spune Augustin Lazăr.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a precizat că nu a citat încă propunerea făcută de Șerban Nicolae, dar că, „personal”, nu este de acord cu grațierea să se aplice și faptelor de corupție. De asemenea, Tudorel Toader a spus că amendamentele depuse de senatorul PSD reprezintă o inițiativă, „o propunere personală”, a lui Șerban Nicolae.
UPDATE 11.00: Ședința de bilanț a Parchetului General a început la ora la care trebuie, iar la eveniment, primul dintre cei care s-au prezentat este ministrul Justiției, Tudorel Toader.
Președintele Klaus Iohannis participă, marți, la ședința în care Ministerul Public prezintă bilanțul pe anul 2016. La eveniment vor participa procurorul general Augustin Lazăr, ministrul Justiției, Tudorel Toader, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, șefa Direcției Națională Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, și procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.
Şedinţa de bilanţ pe anul 2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este programată să înceapă la ora 11.00, în Sala Amfiteatru a Institutului Naţional de Statistică.
Bilanţul Ministerului Public vine după ce, în 23 februarie, a avut loc bilanţul DNA, iar în 16 februarie a fost prezentat raportul de activitate pe 2016 al DIICOT, la aceste şedinţe participând şi şeful statului.