6.8 C
București
luni, 26 februarie 2024
AcasăSportPreședintele Iohannis, mesaj cu ocazia Zilei NATO: Alianța a oferit României șansa...

Președintele Iohannis, mesaj cu ocazia Zilei NATO: Alianța a oferit României șansa de a-și valida ireversibil vocația democratică și pro-occidentală

Președintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, cu ocazia Zilei NATO în România, că Alianța Nord-Atlantică a oferit Bucureștiului ”șansa de a-și valida ireversibil vocația democratică și pro-occidentală”. 

''Momentul marchează aderarea țării noastre la cea mai puternică alianță politico-militară din istorie și la o comunitate de valori și principii, dintre care se disting respectul față de democrație și statul de drept. Astfel, de aproape un deceniu și jumătate, cetățenii români se bucură de cele mai puternice garanții de securitate și apărare din istoria noastră națională modernă. Pentru România, NATO a devenit parte a identității noastre ca națiune și, în același timp, calea de materializare a intereselor naționale de securitate. Alianța a oferit României democratice șansa de a-și valida ireversibil vocația democratică și pro-occidentală'', a precizat șeful statului, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei NATO. 

Președintele a declarat că parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenența la NATO și la Uniunea Europeană sunt fundamentele politicii noastre externe, iar construcția României puternice în Europa și în lume este strâns legată de acestea.

''Apărarea colectivă aliată înseamnă, astăzi, mai mult decât oricând, conștientizarea faptului că securitatea fiecărui stat poate fi asigurată mai eficient împreună decât separat. Alianța Nord-Atlantică se adaptează continuu la provocările și amenințările pe care mediul de securitate le generează permanent, fiind capabilă să-și conserve valorile, idealurile și misiunea fundamentală'', a mai punctat președintele. 

Iohannis a reamintit că la Summitul NATO de la Varșovia s-a decis consolidarea capacității de apărare colectivă pe Flancul Estic al Alianței, iar la reuniunea la nivel înalt de la Bruxelles din luna mai vor fi evaluate progresele.

''La Summitul NATO de anul trecut de la Varșovia, am decis să consolidăm capacitatea noastră de apărare colectivă pe Flancul Estic al Alianței, astfel încât să fim mai bine pregătiți în a genera simultan descurajarea și apărarea, în paralel cu asigurarea deschiderii către dialog și parteneriate cu statele care împărtășesc valorile și principiile comunității euroatlantice. Foarte curând, la reuniunea la nivel înalt NATO de la Bruxelles din luna mai a acestui an, vom evalua, împreună cu ceilalți șefi de stat și de guvern din statele membre, progresele din ultimul an și vom urmări îndeaproape consolidarea relației transatlantice în scopul păstrării unui mediu de securitate stabil pentru toți cetățenii noștri'', a spus Iohannis. 

Șeful statului a precizat că România va continua să-și întărească profilul credibil strategic în interiorul NATO și punctează faptul că alocarea a 2% din PIB pentru apărare, ''cea mai mare creștere bugetară de la aderarea efectivă'', garantează faptul că țara noastră este determinată să-și respecte angajamentele asumate.

''Suntem și vom fi alături de aliații noștri în teatrele de operații, în structurile de comandă și în centrele de pregătire, precum și în structurile politico-militare unde se pun bazele securității colective a tuturor cetățenilor din țările aliate și partenere. Vom fi acolo pentru a putea spune cu mândrie nu doar că 'România este în NATO', ci și că 'NATO înseamnă și România''', a mai spus președintele Iohannis, în mesajul transmis.

Cele mai citite

Nae Caranfil, regizorul:”Nici la Hollywood nu prea mai sunt bani”

La Dialogurile Puterii, un invitat special, regizorul Nae Caranfil, cu modestia creatorului, vorbește despre filme, despre trecutul și viitorul cinematografiei, dar și despre...

Jumătate dintre mamela sub 14 ani dib UE se află în România

În România, în 2022, erau înregistrate peste 7.000 de mame minore, relevă documente al Ministerului Familiei, potrivit cărora numărul acestora a fost cu...

Peste 13.500 de bugetari angajați în numai un an

În luna decembrie a anului trecut, numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era de 1.292.559. Făcând o scurtă analiză,...
Ultima oră
Pe aceeași temă