6.7 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăSportPresă străină: Românii speră ca Iohannis să scoată ţara din umbra anilor...

Presă străină: Românii speră ca Iohannis să scoată ţara din umbra anilor lui Ceauşescu

Românii speră că noul lor preşedinte, Klaus Iohannis, va putea scoate ţara din umbra anilor lui Nicolae Ceauşescu, la 25 de ani după înlăturarea de la putere a unuia dintre cei mai cruzi dictatori din Europa, comentează publicaţia britanică The Daily Express, potrivit Mediafax.

Românii comemorează săptămâna aceasta un eveniment care continuă să fie o cicatrice în conştiinţa colectivă a ţării: se împlinesc 25 de ani de când dictatorul Nicolae Ceauşescu şi soţia sa Elena au întâlnit o soartă înfiorătoare, fiind executaţi în ziua de Crăciun, după decenii de crime împotriva propriului popor.

În ziua de Crăciun a anului 1989 a fost înlăturat de la putere unul dintre cei mai cruzi dictatori ai Europei, Nicolae Ceauşescu, dar şi soţia sa îngâmfată şi extrem de ambiţioasă, Elena. Ei au fost împuşcaţi de plutonul de execuţie la câteva minute după un proces rapid în care au fost găsiţi vinovaţi de genocid şi crime împotriva poporului român.

Dar adevărata poveste a regimului lor autoritar şi a corupţiei care le-a oferit o viaţă într-o opulenţă de neimaginat rămâne greu de crezut, chiar şi după 25 de ani, comentează Daily Express, prezentând viaţa lui Ceauşescu de la fuga sa de acasă la vârsta de 11 ani, ascensiunea la putere şi până la finalul violent al regimului său.

Repercusiunile regimului lui Ceauşescu se simt şi astăzi în România, care are o datorie externă de aproximativ 90 de miliarde de euro şi se confruntă în continuare cu corupţia, luptele interne şi problemele economice. În plan social, efectele asupra poporului român au fost catastrofale, adaugă publicaţia britanică, menţionând miile de copii rămaşi în orfelinate.

Dar săptămâna aceasta, un nou preşedinte a depus jurământul. Klaus Iohannis, un fost profesor dintr-o minoritate etnică, a uimit ţara învingându-l pe premierul Victor Ponta la alegerile din noiembrie, în special datorită sprijinului românilor din străinătate. Românii speră acum că el va putea scoate ţara din umbra anilor lui Ceauşescu, conchide The Daily Express.

Cele mai citite

Ratingul României, confirmat la BBB minus

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută a României la "BBB minus" cu perspectivă stabilă."Ratingul...

statuie de 1 milion de euro a lui Mihai Viteazul sau parcare supraetajată?

În orașul Zalău, un proiect de amploare a declanșat un adevărat val de controverse. Este vorba despre planul de a amplasa o statuie...

Gheboasă, audiat la DIICOT Dâmbovița într-un dosar de droguri

Gheboasă, în acte Gabriel Gavriș, prins cu droguri, a fost adus la audieri, vineri seara, la DIICOT Dâmbovița. Surse judiciare au precizat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă