Guvernul a inceput ieri sa inlocuiasca din functii prefectii desemnati de PD. Motivatia oferita de Cabinetul Tariceanu – "mobilitatea inaltilor functionari publici".
Schimbarile la nivelul prefecturilor nu se aflau pe ordinea de zi oficiala a sedintei de guvern, insa mazilirea democratilor de la prefecturi s-a aflat printre prioritatile Cabinetului imediat ce PD a parasit Palatul Victoria. PD primise, conform algoritmului politic, 14 prefecturi. Prefectii au devenit intre timp inalti functionari publici, renuntand la calitatea de membru de partid, dar neoficial au ramas apropiati de formatiunea care i-a numit in functie. Or, in perioada campaniei pentru referendumul anti-Basescu, prefectii numiti de PD au fost acuzati de partidele adverse ca au incurajat manifestatiile de sprijin in favoarea presedintelui suspendat.
Ieri au fost schimbati din functie cinci prefecti desemnati de PD si unul de PNL. Se pare ca intr-o sedinta de guvern viitoare vor "zbura" din functii si ceilalti noua functionari proveniti din randul democratilor. Prefectii schimbati sunt Nicolae Giugea – Dolj, Marinica Cazacu – Ialomita, Ionel Izina – Teleorman (acesta fusese numit de PNL), Ion Carstoiu – Arges, Aurelian Leonard Danu – Brasov si Cristian Marius Vladu – Hunedoara.
Giugea, Cazacu si Izina au fost numiti inspectori guvernamentali, iar ceilalti trei demisi au fost numiti pe un scaun mai jos, cel de subprefect, in judetele lor. Pentru a-si justifica demiterile, Guvernul a invocat o HG din luna aprilie care reglementeaza "mobilitatea inaltilor functionari publici", respectiv "modificarea raporturilor de serviciu pentru eficientizarea activitatii institutiilor publice". Potrivit acestei HG, mobilitatea poate fi realizata o singura data pe an pentru aceeasi persoana.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru, a explicat, dupa sedinta de guvern, ca "masura a fost luata pentru intarirea capacitatii administrative si pentru eficientizarea activitatii".
Liberalii anuntasera inca din luna mai ca prefectii care s-au manifestat ca simpatizanti ai PD si dupa ce au renuntat la functia politica vor fi inlocuiti in functie dupa referendumul privind demiterea presedintelui Traian Basescu. Cu putin timp inainte, premierul Tariceanu declara, la sfarsitul lunii aprilie, ca Guvernul nu are intentia de a inlocui prefecti pe criterii politice.
Nod in papura
Pe 8 iulie, Tariceanu anuntase ca noua prefecti, dintre care cinci desemnati de PD, au fost sanctionati "pentru ca nu au implementat masura de eliberare a unor documente solicitate de cetateni". Pe lista celor sanctionati se afla si prefectul Bucurestiului, Mioara Mantale, care insa nu a intrat in primul val de demiteri. Prefectii de Dolj si de Olt sanctionati atunci au fost ieri inlocuiti din functii.
Radulescu: "O actiune la drumul mare"
Liderul PD, deputatul Cristian Radulescu, sustine ca demiterea prefectilor care au apartinut PD reprezinta o "razbunare mafiota, o actiune la drumul mare". "Se creeaza un precedent periculos, ceea ce deschide drumul unei instabilitati in administratie, functionarii sunt schimbati dupa bunul plac al guvernantilor care vin si pleaca", a mai spus Radulescu.