5 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSportPrecedent PERICULOS. Senatul ignoră decizia Înaltei Curţi: Mircea Diaconu rămâne în Parlament....

Precedent PERICULOS. Senatul ignoră decizia Înaltei Curţi: Mircea Diaconu rămâne în Parlament. Vezi reacţia ANI şi cea a Comisiei Europene

UPDATE Comisia Europeană (CE) regretă decizia de marţi a Senatului român de a nu da curs unei sentinţe a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în cazul senatorului Mircea Diaconu, a declarat marţi Mark Gray, purtător de cuvânt al CE. Acesta arată că decizia senatorilor români este în contradicţie cu solicitarea Comisiei Europene, inclusă în ultimul raport din cadrul MCV, de „a cere demisia membrilor parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate”. Citeşte mai mult AICI.

 

Plenul Senatului a trecut peste deciziile ANI şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu privire la incompatibilitatea lui Diaconu, parlamentarii ratând astfel o bună ocazie de a-şi reabilita imaginea proastă pe care o au în ochii opiniei publice şi a stăvili acuzaţiile privind interferenţa în treburile Justiţiei. Comisia Europeană consideră regretabil votul de ieri.

 

Organizaţiile neguvernamentale PROTESTEAZĂ faţă de hotărârea Senatului de a nu-l EXCLUDE pe senatorul Mircea Diaconu

 

Plenul Senatului a respins ieri solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) privind încetarea mandatului senatorului PNL Mircea Diaconu, ca urmare a deciziei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În ciuda faptului că la mijloc este o decizie a instanţei judecătoreşti care ar fi fost normal să fie aplicată ca atare, votul parlamentarilor a fost net în favoarea lui Diaconu. Astfel, pentru încetarea mandatului său s-au exprimat, prin vot secret electronic, 23 de senatori, în timp ce 32 s-au opus, iar 10 s-au abţinut.

Chiar dacă până la finele actualei legislaturi a rămas mai puţin de o lună, acceptul senatorilor pentru revocarea lui Mircea Diaconu ar fi putut constitui, chiar şi în această situaţie, un semnal pozitiv, cunoscută fiind imaginea dezastruoasă a Parlamentului României în ochii opiniei publice. Cum însă aleşii au decis contrariul, episodul Diaconu se va adăuga unui lung şir de controverse care au ca obiect interferenţele Parlamentului în deciziile Justiţiei şi protecţia specială de care beneficiază senatorii şi deputaţii în faţa legii, spre deosebire de restul cetăţenilor.

Şeful ANI: Votul pentru Diaconu – DISOLUŢIA statului de drept, cu consecinţe DRAMATICE

 

Urmare a deciziei de ieri din plenul Senatului, Comisia Europeană, prin vocea purtătorului de cuvânt Mark Grey, a reacţionat prompt, considerând votul „în contradicţie cu recomandarea Comisiei de a cere demisia membrilor Parlamentului declaraţi incompatibili prin hotărâri definitive”, transmite TVRinfo.ro.

Deşi liderii politici ai USL au criticat constant decizia ANI în cazul Diaconu, sprijinind până în ultimul moment şi o candidatură a lui Mircea Diaconu pentru viitorul Parlament, a existat în rândurile puterii şi o voce care a făcut notă discordantă.

Vicepreşedintele Senatului, Petru Filip, trecut în primăvară de la PDL la PSD, a declarat ieri că respingerea solicitării de încetare a mandatului în cazul senatorului PNL Mircea Diaconu va stârni comentarii „dintre cele mai proaste în plan european”, fapt care vor exista consecinţe în cazul României.


Diaconu: Senatul şi-a „asumat culpa” privind incompatibilitatea mea

 

„Evident, comentariile vor fi dintre cele mai, cred eu, cel puţin în plan european, proaste pentru că e clar că e vorba de o separare a puterilor şi orice fel de interpretare într-o asemenea situaţie este foarte greu de susţinut, chiar dacă din punct de vedere individual, asupra modului în care, să zicem, s-a judecat pe fond cazul respectiv la Tribunal, la Curte, putem avea păreri… Aici discutăm despre o decizie a unei instanţe care în condiţiile votului de astăzi va da naştere la foarte multe comentarii, atât în plan naţional, cât şi în plan internaţional”, a conchis Filip.

Pe 27 ianuarie 2011, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a susţinut că senatorul liberal Mircea Diaconu este în incompatibilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care pe lângă calitatea de parlamentar acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara” din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale.

Pâslaru: „Este definitiv, rămân candidat”

Un succes surprinzător a înregistrat şi un alt incompatibil, deputatul PSD Florin Pâslaru, care va putea candida pentru un nou mandat de parlamentar, după ce Curtea de Apel Galaţi a infirmat soluţia anterioară dată de Tribunalul Galaţi, care decisese recent că Pâslaru nu se mai poate înscrie în cursa electorală.

Florin Pâslaru a fost găsit incompatibil de ANI la 7 noiembrie anul trecut, după ce inspectorii de integritate au stabilit că politicianul şi-a angajat fiul la biroul său parlamentar.  Text Box:  


 

Cele mai citite

Prețurile mari ale chiriilor afectează victimele incendiilor din Los Angeles: autoritățile intervin pentru a limita abuzurile

După incendiile devastatoare din Los Angeles, multe familii care au rămas fără locuință se confruntă cu o creștere bruscă a prețurilor de închiriere, într-un...

Liberalii readuc în discuție reducerea parlamentarilor la 300: Proiect de lege pregătit pentru februarie

Partidul Național Liberal (PNL) intenționează să depună, în februarie 2025, un proiect de lege care vizează reducerea numărului de parlamentari de la 464 la...

Încetarea focului în Fâșia Gaza intră în vigoare duminică: Acord mediat de SUA, Qatar și Egipt

Acordul de încetare a focului în Fâșia Gaza va intra în vigoare duminică, 19 ianuarie, la ora 06:30 GMT (08:30, ora locală), conform anunțului...
Ultima oră
Pe aceeași temă