9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportPragul electoral ramane 5%

Pragul electoral ramane 5%

Guvernul a modificat, prin ordonanta de urgenta, Legea 373/2004 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului. Ordonanta comprima toate termenele din lege, stabilind o campanie electorala de numai 15 zile. Data anticipatelor se va fixa si se va aduce la cunostinta publica de catre Guvern, cu cel putin 30 de zile (fata de 45 de zile, termenul anterior) inainte de ziua votarii.
Pentru desfasurarea alegerilor, in strainatate, in conditii bune, misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei pot organiza sectii de votare in localitatile in care exista cel putin 250 de cetateni romani, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu. Ea a precizat ca pragul electoral va ramane de 5%.
In termen de doua zile de la aducerea la cunostinta publica a datei alegerilor, partidele, aliantele politice sau electorale au obligatia sa solicite conducerilor serviciilor publice de televiziune si radiodifuziune acordarea timpilor de antena. Daca se depaseste acest termen, solicitarile lor nu se vor mai lua in considerare.
Repartizarea timpilor de antena se stabileste de o comisie parlamentara speciala, constituita cu cel putin 5 zile inainte de inceperea campaniei electorale.
Orarul si desfasurarea campaniei electorale la posturile publice de radio si la televiziune se stabilesc, de asemenea, de catre comisia parlamentara speciala impreuna cu reprezentantii celor doua institutii publice. Aceasta comisie va fi informata urgent de catre Consiliul National al Audiovizualului, daca se manifesta abateri de la programul electoral convenit.
Tot procesul electoral se va desfasura cu repeziciune, prefectii, primarii, politicienii si judecatorii fiind prinsi si ei in acest vartej. Primarii sunt obligati sa stabileasca in 3 zile sectiile de votare si sa le numeroteze in alte 5 zile. Cei sapte judecatori ai Biroului Electoral Central (BEC) vor fi desemnati in 3 zile, iar partidele au la dispozitie numai o zi pentru a comunica BEC numele candidatilor. Comunicarile transmise dupa acest termen nu se mai iau in considerare. Judecatorii BEC nu vor mai avea 2 zile la dispozitie pentru a-si adopta regulamentul, ci numai o zi.
Contestatiile din diferitele etape ale procesului electoral se vor rezolva si ele ultrarapid, in numai o zi, astfel incat nervii candidatilor si ai populatiei sa nu mai fie pusi la grea incercare. Inclusiv contestatiile privind respingerea unor candidaturi se vor solutiona de catre tribunale in 24 de ore, iar pentru recursuri exista aceeasi durata: o zi.
Buletinele de vot vor fi imprimate cu cel putin 3 zile inainte de data alegerilor (fata de 5 zile, anterior), a mai stabilit Guvernul. Cat priveste protocoalele de constituire a aliantelor electorale, acestea vor fi depuse la BEC tot in ritm alert: in 24 de ore de la infiintarea aliantelor.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă