Batalia pe culoarul popular se inteteste. La prima reuniune in Romania a Grupului Partidului Popular European si al Democratilor Europeni a fost dat semnalul de deschidere pentru primirea de noi membri. Aspirantilor la integrarea in cea mai mare familie politica europeana li s-a transmis insa ca trebuie sa se supuna unor reguli limpezi iar fiecare cerere va fi analizata in detaliu. Daca prezenta la prezidiul reuniunii a liderului PC, Dan Voiculescu, a produs stupoare, ieri la poarta PPE a batut si demisul Corneliu Ciontu. Presedintele exclus al PPRM a strans maini, a dat din coate, incercandu-si norocul.
Asaltati cu cereri de aderare, oficialii PPE afirma ca fiecare solicitare va fi studiata cu atentie iar aprecierile asociatilor populari deja afiliati – PPCD si UDMR – vor fi foarte importante. Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Hans-Gert Poettering, a afirmat ca fiecare cerere este analizata in detaliu: „Ne uitam la persoane si discutam in cadrul forului”, avertizand insa ca nu doreste ca in interiorul factiunilor sa se produca „turbulente sau o diluare a valorilor”. El nu a dat un raspuns explicit la intrebarea legata de modul cum priveste acuzatiile din presa romaneasca la adresa liderului Partidului Conservator, Dan Voiculescu, afirmand insa ca pentru PPE sunt importante programele partidelor, politica, dar si persoanele care o fac. „A trecut si domnul Ciontu”, a mai spus cu titlu informativ oficialul PPE. Hans-Gert Poettering a mai recomandat partidelor care doresc sa intre pe culoarul popular sa ia in calcul chiar participarea pe liste comune la alegeri. „Acestea nu trebuie intelese ca o conditie, ci ca un subiect de meditatie”, a spus oficialul PPE. Poettering si-a nuantat afirmatia atunci cand s-a referit la demersurile democratilor: „Noi suntem deschisi si pentru alte partide. Daca PD se va afilia partidului nostru, pentru noi va fi important sa existe o colaborare cu toate partidele deja afiliate la PPE, care sa functioneze in Parlamentul European si aici, si in Romania. Sa aiba liste comune la alegeri pentru ca nici unul dintre prietenii nostri sa nu fie exclus”. El a aratat ca in cazul in care se va decide admiterea a noi partide e important ca acestea sa colaboreze cu membrii deja afiliati – PPCD si UDMR. „Aceasta ar fi recomandarea noastra, ca aceste patru partide (n.r. – PD, PC, PPCD, UDMR), daca vor fi toate membre in cadrul factiunii noastre din Parlamentul European, sa contribuie si la configurarea democratiei in Romania, pe baza unor obiective comune, sa intre si pe liste comune in alegeri. Este un sfat pe care il dam, dar bineinteles ca aceste evolutii trebuie sa aiba loc in Romania”, a conchis Poettering.
Despre legea lustratiei si condamnarea comunismului
Fostul ministru al Integrarii Europene Alexandru Herlea a aratat ca a propus intr-un raport despre Europa Centrala si de Est adresat reuniunii ICD de la Rio crearea de partide crestin-democrate atasate valorilor morale si necontrolate de fostele structuri ce tind sa devina formatiuni populare in scopul de a-si „camufla” trecutul. Herlea a subliniat necesitatea denuntarii si condamnarii comunismului in aceiasi termeni ca si in cazul fascismului. In discursul sau Alexandru Herlea a subliniat ca se impune o lege a lustratiei, explicand ca din lipsa acesteia fosta Securitate impune si in prezent regulile de joc in plan politic si economic si nu exista o forta politica solida crestin-democrata.