Audierea în Parlament a conducerii interimare a Serviciului Român de Informații se va face doar după finalizarea anchetei interne declanșate în SRI ca urmare a acuzațiilor aduse de fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea. Deputatul PSD Georgian Pop, președinte al Comisiei comune pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI, a declarat că verificarea internă nu ar trebui să dureze mai mult de câteva zile și că, în acest fel, membrii Comisiei vor obține un răspuns instituțional și oficial, nu doar răspunsul unui singur om.
Procedural, înainte ca generalul Coldea să fie chemat pentru a da explicații în fața aleșilor, mai trebuie îndeplinită însă o condiție: Senatul și Camera Deputaților, în ședință comună, să ia act de demisia lui George Maior și de preluarea conducerii SRI, interimar, de către Florian Coldea. După cum a anunțat președintele Camerei, Valeriu Zgonea, această etapă ar trebui parcursă astăzi, din acest moment putând să se desfășoare și procedura de numire a unui nou șef la SRI.
Revenind la verificările pe care le poate desfășura Comisia de control al SRI, reamintim că au fost formulate, chiar din interiorul Comisiei, păreri potrivit cărora acuzațiile aduse de Elena Udrea lui Florian Coldea ar fi de competența Parchetului Militar, drept pentru care senatorii și deputații nu pot decât să se asigure că în perioada menționată nu s-au întâmplat „lucruri ilegale“ la SRI. Cu alte cuvinte, sunt șanse mici ca după audierea în Parlament să fie făcute publice dezvăluiri zguduitoare despre activitatea serviciului secret menționat.
Un deznodământ similar a fost și în 2007, când același Florian Coldea a fost chemat în Parlament, alături de alți membri ai conducerii SRI, să răspundă acuzațiilor formulate de președintele PSD de la acea vreme, Mircea Geoană. În contextul primei suspendări a lui Traian Băsescu, Geoană a prezentat două note scrise de Coldea despre situația dosarelor a trei judecători de la Curtea Constituțională și a susținut că s-ar fi urmărit șantajarea acestora, pentru ca CCR să dea un aviz negativ cererii de suspendare a președintelui. Și atunci SRI a derulat o anchetă internă și a elaborat, în urma acesteia, un raport, pe care l-a trimis Comisiei parlamentare de specialitate. Rezultatul? Comisia a aprobat, prin consens raportul, a concluzionat că nu a fost vorba de acțiuni de poliție politică și a formulat recomandări pentru îmbunătățirea funcționării SRI, recomandări de care CSAT ar fi urmat să țină seama când se punea problema elaborării legilor siguranței naționale.
După ce, vinerea trecută, Elena Udrea a declarat că, la solicitarea lui Florian Coldea, Dorin Cocoș i-ar fi dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghiță, pentru a-și finanța televiziunea, și că același general ar fi intervenit în numirea Laurei Codruța Köveși la DNA, SRI a catalogat afirmațiile drept „acuzații defăimătoare“ formulate „în contextul intensificării luptei anticorupție“.