Dupa o sedinta furtunoasa la care au participat 200 de lideri centrali si locali ai partidului, democratii au decis de marti seara sa o rupa definitiv cu social-democratia si sa imbratiseze fara rezerve doctrina populara. Senatorul Cezar Preda, care dorea sa mentina partidul pe actualul culoar ideologic, a renuntat sa mai candideze la functia de presedinte al PD si si-a retras din competitie motiunea „Romania puternica. Romania social-democrata”. In urma acestei decizii, motiunea de orientare populara a lui Emil Boc a ramas fara concurenta.
Usor resemnat, Cezar Preda a anuntat ieri ca a luat decizia de a se retrage din competitie deoarece nu a reusit sa obtina, asa cum prevede statutul partidului, sustinerea a cel putin 10 organizatii judetene. Daca in urma cu doua zile Preda acuza voalat tabara lui Boc ca exercita presiuni asupra organizatiilor, declaratiile sale au cunoscut ieri o usoara schimbare. Cezar Preda nu a mai acuzat trio-ul Boc-Videanu-Blaga ca s-ar afla in spatele „blocajului” din organizatii, ci si-a dat seama ca, de fapt, blocajul provenea din dorinta organizatiilor judetene de a schimba doctrina social-democrata cu cea populara. Mai mult, Preda si-a cerut public scuze pentru faptul de a-l fi calificat pe Emil Boc „cel mai social-democrat membru din PD”. Si vicepresedintele Radu Berceanu, sustinator al lui Preda, si-a „inghitit” cuvintele spuse cu 48 de ore in urma. El nu ii mai acuza pe acei cativa lideri care doresc sa duca partidul spre o doctrina populara, despre care spunea ca nici macar nu exista, ci crede ca imbratisand doctrina populara PD nu va abandona culoarul social-democrat. Mai ales ca, pentru a potoli spiritele, Emil Boc s-a aratat dispus sa preia cateva paragrafe din motiunea lui Cezar Preda.
Nici Cezar Preda si nici Emil Boc nu au mai dorit sa comenteze eventualele influente venite din partea presedintelui Traian Basescu in luarea acestor decizii. Ei s-au multumit sa spuna ca Basescu a fost „informat” de… colegi.