21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportPopeye avea dreptate! Experții cer ca sportivilor să li se interzică să...

Popeye avea dreptate! Experții cer ca sportivilor să li se interzică să ia o substanță din spanac

Aproape un secol după crearea marinarului din desenenele animate și a iubirii lui de spanac, oamenii de știință și-au dat seama că marinarul știa ceva.

Cercetătorii de la Free UNiversity of Berlin au descoperit că ecdistona – un hormon găsit în spanac – este atât de puternic încât ar trebui să fie considerat un medicament care îmbunătățește performanța.

Echipa de cercetare a descoperit un punct semnificativ de performanță în rândul celor care au luat suplimentul în cantități mari. Echipa, al cărei studiu a fost finanțat de Agenția Mondială Anti-Doping (WADA), a dat atleților capsule de ecdisteonă în timpul unei sesiuni de antrenament de zece săptămâni.

Ei au văzut o creștere a rezistenței de trei ori mai mare decât un grup administrat capsule „placebo”.

Dr. Maria Parr, profesor la Institutul de Farmacie din cadrul Universității, a declarat: „Reclamele pentru suplimentele alimentare au sugerat creșterea musculară, deci am decis să urmărim acest fapt și în experimente. Din date, am presupus îmbunătățirea performanței; totuși, am fost surprinși de amploarea efectului.

Ea a spus 3.99kg de spanac ar trebui să fie consumate o zi pentru a obține același efect, deci este puțin probabil ca consumul de legume să fie interzis. Dar concluziile au fost trimise la WADA cu o recomandare ca capsulele să fie restricționate în sportul profesionist.

„Pe baza datelor obținute, am sugerat includerea ecdistonei în lista de substanțe interzise”, a spus dr. Parr. Un purtător de cuvânt al WADA a confirmat că organizația ar analiza rezultatele în vederea unei interdicții potențiale. El a spus: „WADA menține dialogul cu experții științifici pentru a obține noi dovezi pe măsură ce acestea devin disponibile”.

Popeye a fost creația caricaturistului american Elzie Segar, care l-a inclus în premieră în filmul zilnic de benzi desenate Thimble Theatre în 1929.

Inițial, comedia s-a ocupat în mare parte de aventurile lui Olive Oyl și prietenul ei, Ham Gravy. Zece ani mai târziu a apărut Popeye – și s-a dezvoltat o dragoste între el și Olive. Spanacul l-a ajutat pe Popeye să-și învingă rivalii.

Popeye a devenit atât de strâns asociat cu spanacul, încât în ​​1937 i-a fost ridicată o statuie în piața centrală a capitalei americane de creștere a spanacului, Crystal City din Texas.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă