5.5 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăSportPopeye avea dreptate! Experții cer ca sportivilor să li se interzică să...

Popeye avea dreptate! Experții cer ca sportivilor să li se interzică să ia o substanță din spanac

Aproape un secol după crearea marinarului din desenenele animate și a iubirii lui de spanac, oamenii de știință și-au dat seama că marinarul știa ceva.

Cercetătorii de la Free UNiversity of Berlin au descoperit că ecdistona – un hormon găsit în spanac – este atât de puternic încât ar trebui să fie considerat un medicament care îmbunătățește performanța.

Echipa de cercetare a descoperit un punct semnificativ de performanță în rândul celor care au luat suplimentul în cantități mari. Echipa, al cărei studiu a fost finanțat de Agenția Mondială Anti-Doping (WADA), a dat atleților capsule de ecdisteonă în timpul unei sesiuni de antrenament de zece săptămâni.

Ei au văzut o creștere a rezistenței de trei ori mai mare decât un grup administrat capsule “placebo”.

Dr. Maria Parr, profesor la Institutul de Farmacie din cadrul Universității, a declarat: “Reclamele pentru suplimentele alimentare au sugerat creșterea musculară, deci am decis să urmărim acest fapt și în experimente. Din date, am presupus îmbunătățirea performanței; totuși, am fost surprinși de amploarea efectului.

Ea a spus 3.99kg de spanac ar trebui să fie consumate o zi pentru a obține același efect, deci este puțin probabil ca consumul de legume să fie interzis. Dar concluziile au fost trimise la WADA cu o recomandare ca capsulele să fie restricționate în sportul profesionist.

“Pe baza datelor obținute, am sugerat includerea ecdistonei în lista de substanțe interzise”, a spus dr. Parr. Un purtător de cuvânt al WADA a confirmat că organizația ar analiza rezultatele în vederea unei interdicții potențiale. El a spus: “WADA menține dialogul cu experții științifici pentru a obține noi dovezi pe măsură ce acestea devin disponibile”.

Popeye a fost creația caricaturistului american Elzie Segar, care l-a inclus în premieră în filmul zilnic de benzi desenate Thimble Theatre în 1929.

Inițial, comedia s-a ocupat în mare parte de aventurile lui Olive Oyl și prietenul ei, Ham Gravy. Zece ani mai târziu a apărut Popeye – și s-a dezvoltat o dragoste între el și Olive. Spanacul l-a ajutat pe Popeye să-și învingă rivalii.

Popeye a devenit atât de strâns asociat cu spanacul, încât în ​​1937 i-a fost ridicată o statuie în piața centrală a capitalei americane de creștere a spanacului, Crystal City din Texas.

Cele mai citite

Cine sunt primi 10 candidații PSD la alegerile europarlamentare din 2024

Chiar dacă PSD și PNL au anunțat că vor merge pe liste comune la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, PSD și-a cam...

Klaus Iohannis rămâne jupânul României

Coaliția de guvernare a decis: comasarea europarlamentarelor cu cele locale. Fiindcă totul se face cu „poporul și pentru popor” – nu-i așa? – liderii...

Până la Silicon Valley, se surpă Dorobanțiul și avem Valea Silicoanelo aici la noi

Ilustrație: Marian Avramescu Până când o să ne ducă președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, călare pe porcul care zboară, spre Statele...
Ultima oră
Pe aceeași temă