2 C
București
sâmbătă, 3 decembrie 2022
AcasăSportPonta:Toți liderii politici importanți din România sunt devotați și proamericani

Ponta:Toți liderii politici importanți din România sunt devotați și proamericani

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la recepţia de Ziua Independenţei de la Ambasada SUA, că mesajele pe care administraţia americană le-a transmis societăţii româneşti privind importanţa respectării statului de drept, a transparenţei şi a combaterii corupţiei sunt "rezonabile şi binevenite", relatează Mediafax.

Citește și: Antena 3 atacă SUA la fel ca Vocea Rusiei

"Este al treilea an când reprezint Guvernul şi poporul român la recepţia de Ziua Independenţei şi pot să spun că, faţă de anul 2012, anul acesta este mai însorit", a spus Ponta în debutul discursului său, pe care l-a susţinut în limba engleză.

Premierul a ţinut să promită că va fi prezent şi anul viitor la această sărbătoare şi şi-a exprimat convingerea că şi Duane Butcher va fi prezent, în ciuda noului job pe care îl începe.

Premierul a declarat că România a dovedit, prin sacrificiile soldaţilor săi, că este un parter de încredere.

El a spus că îndrăzneşte să spună că "Parteneriatul special cu SUA a fost întotdeauna important pentru România" şi se bucură să vadă şi să simtă "că acum este foarte important de asemenea şi pentru Statele Unite".

Ponta a mulţumit oficialilor SUA pentru sprijinul acordat Republicii Moldova şi a dat asigurări că România va fi un partener de încredere şi devotat pentru Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, dar şi pentru toate ţările care au decis să meargă pe drumul proeuropean.

Premierul s-a referit şi la declaraţiile pe care însărcinatul cu afaceri al SUA, Duane Butcher, le-a făcut, recent, într-un interviu, şi în care spunea că este convins de faptul că următorul preşedinte al României va fi un politician proamerican şi proeuropean.

"Trebuie să fiu de acord, nu ştiu cine va fi viitorul preşedinte, dar toţi liderii politici importanţi din România sunt devotaţi, proamericani şi proeuropeni", a afirmat premierul.

Ponta a vorbit şi despre mesajul americanilor prinvind statul de drept şi combaterea corupţiei în România.

El a spus că se bucură să vadă că vicepreşedintele Joe Biden şi alţi reprezentanţi ai Statelor Unite şi ai ambasadei au vorbit despre îmbunătăţiri în toate aceste domenii şi şi-a exprimat convingerea că România va putea urma acest trend pozitiv.

Victor Ponta i-a transmis şi un mesaj lui Duane Butcher, aflat la final de mandat. "Îmi va lipsi", a spus premierul, mulţumindu-i acestuia pentru colaborarea excelentă şi precizând că au avut foarte puţine "neînţelegeri" şi foarte multe puncte comune de vedere.

"Sunt sigur că, lucrând împreună, a făcut ca România să fie o ţară mai bună", a mai declarat Victor Ponta, adăugând că Duane Butcher a fost mereu "un prieten adevărat al României" şi speră că va reveni în ţara noastră.

El i-a transmis lui Butcher: "Aţi lăsat ţara într-o situaţie mult mai bună şi sunt sigur că o veţi găsi într-o situaţie şi mai bună".

Cele mai citite
00:01:21

VIDEO: Chile în stare de alertă din cauza erupției vulcanului Villarrica

Autoritățile din Chile sunt în stare de alertă, deoarece vulcanul Villarrica a devenit activ, fiind raportate zilnic sute de activități seismice. Activitatea recentă a vulcanului...

Accident rutier în Turcia. Nouă români răniți

Nouă români au fost implicați într-un accident rutier în Turcia. Aceștia au fost transportați la spital. ”Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Consulatului General al...

România a dat drumul la exportul de gaze către Republica Moldova

România a început sâmbătă la orele prânzului exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni, au declarat reprezentanţii Transgaz, potrivit agerpres.ro. "Astăzi (sâmbătă -...
Ultima oră
Pe aceeași temă