10.5 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăSportPonta: Şeful CNSC este prieten cu Blaga şi Udrea şi blochează licitaţii....

Ponta: Şeful CNSC este prieten cu Blaga şi Udrea şi blochează licitaţii. Voi schimba însă legea

Guvernul va modifica legea pentru a debloca licitaţii oprite de Consiliul de Soluţionare a Contestaţiilor, a afirmat premierul Ponta, criticând decizia CNSC de a bloca iar proiectul autostrăzii Comarnic-Braşov şi susţinând că şeful instituţiei, Bogdan Lehel, este prieten cu liderii PDL Blaga şi Udrea, transmite Mediafax.

“O să schimb legea şi o să explic la Uniunea Europeană, o să le arăt exact (…) O s-o schimbăm imediat, pentru că vreau să deblochez şi o să mă bat şi cu domnul Lehel, şi cu gaşca lui, şi cu toţi ceilalţi, că dacă până în 2016 nu reuşesc să fac aceste autostrăzi, Bucureşti-Comarnic-Braşov, Piteşti-Craiova…”, a spus Ponta la Antena 3, arătând că cei de la CNSC sunt “nişte dumnezei”.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) este instituţia care poate influenţa orice licitaţie publică reclamată, prin acceptarea sau respingerea unei contestaţii depuse de către o firmă, pe o piaţă a achiziţiilor publice care reprezintă în jur de 15% din PIB-ul României.

În luna octombrie, agenţia MEDIAFAX a prezentat un document care releva că oficiali ai Comisiei Europene au avertizat Guvernul că deţin informaţii conform cărora a fost elaborat, fără consultarea membrilor Comisiei, un proiect de act normativ care schimbă organizarea CNSC şi au cerut Executivului să evite orice modificări care afectează independenţa acestei instituţii

Avertismentul, inclus într-un document confidenţial obţinut de MEDIAFAX, a fost transmis direct de către Klaus Wiedner, Şeful Unităţii de Legislaţie privind achiziţiile publice din cadrul Direcţiei Generale Piaţa Internă şi Servicii (DG Markt), printr-un e-mail transmis la 4 octombrie.

Atenţionarea face referire la un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legislaţiei achiziţiilor publice, elaborat la finele lunii septembrie, care stabilea că şeful Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor ar urma să nu mai fie ales prin vot secret de membrii Consiliului, ci numit direct de Parlament, cu drept de a interveni în componenţa completelor de analiză a dosarelor. Consiliul ar urma să fie condus de un preşedinte numit dintre membrii săi de către Camera Deputaţilor şi Senat întrunite în şedinţă comună, la propunerea comisiilor parlamentare de specialitate ale celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi.

Comparativ, legislaţia actuală stabileşte că preşedintele CNSC este ales dintre şi de către membrii Consiliului prin vot secret, cu majoritate absolută.

Conform proiectului, contestaţiile depuse la licitaţii ar urma să fie soluţionate prin complete a căror specializare “să fie determinată de sediul autorităţii contractante, obiectul achiziţiei publice sau valoarea estimată a acesteia”, iar componenţa completelor va putea fi stabilită şi modificată de către preşedintele Consiliului. O astfel de prevedere, dacă va fi aprobată, ar urma să excludă principiul repartizării aleatorii a dosarelor de achiziţie publică spre completele de soluţionare a contestaţiilor, iar preşedintele CNSC numit de Parlament ar avea drept de decizie în acest caz.

Proiectul a fost redactat în contextul în care premierul Victor Ponta a declarat şi la acea dată că “birocraţia politică” şi CNSC, “numit de fostul Guvern ca să nu ne lase pe noi”, a blocat licitaţia Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale pentru consultanţă la reactualizarea studiului de fezabilitate aferent contractului de concesiune a autostrăzii Comarnic-Braşov.

În documentul obţinut de MEDIAFAX, oficialul Comisiei Europene anunţă că deţine informaţii despre un proiect de modificare a organizării CNSC, care nu a fost comunicat la Bruxelles, şi solicită autorităţilor române să evite orice modificări ale prevederilor legale în vigoare care ar afecta independenţa acestei instituţii.

Avertismentul este transmis în acelaşi document în care sunt prezentate o serie de recomandări ale CE privind viitoarea modificare a legii achiziţiilor publice.

“Aş vrea să atrag atenţia că aceste recomandări se referă doar la proiectul pe care Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice ni l-a transmis spre consultare. Avem cunoştinţă despre pregătirea în paralel a unui al doilea proiect, pentru modificarea organizării CNSC, care nu a fost comunicat serviciilor Comisiei. Aş vrea să folosesc această oportunitate pentru a informa autorităţile române despre necesitatea de a evita orice modificări care ar afecta independenţa CNSC”, spune oficialul european.

Conducerea Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană a reacţionat la acest avertisment şi a recomandat Guvernului, în acelaşi document, să dispună transmiterea către Comisie a proiectului respectiv şi să iniţieze dialogul pe această temă cu reprezentanţii DG Markt.

Ca reacţie, Autoritatea de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice a transmis un comunicat în care susţinea că nu intenţionează să afecteze independenţa CNSC şi nu va modifica legea fără acordul Comisiei.

În 2010 şi 2011, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a anulat licitaţii publice cu o valoare estimată de 2,7 miliarde euro, respectiv 1,3 miliarde de euro.

Analiştii consultaţi în trecut de Ziarul Financiar apreciau că între 20 şi 40% dintre contractele încheiate cu statul sunt “cu dedicaţie”.

 

Cele mai citite

statuie de 1 milion de euro a lui Mihai Viteazul sau parcare supraetajată?

În orașul Zalău, un proiect de amploare a declanșat un adevărat val de controverse. Este vorba despre planul de a amplasa o statuie...

Ratingul României, confirmat la BBB minus

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută a României la "BBB minus" cu perspectivă stabilă."Ratingul...

Persoane care vindeau droguri în București și Dâmbovița, reținuți de polițiști

Patru persoane care vindeau pe stradă droguri în Bucureşti şi Dâmboviţa au fost reţinute de poliţişti, la percheziţiile domiciliare fiind găsite diverse cantităţi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă