UPDATE: Ponta a ajuns la Cotroceni unde va discuta cu Klaus Iohannis despre românul răpit în Burkina Faso şi nominalizarea unei persoane pentru Ministerul Dezvoltării.
––-
Situaţia românului răpit în Burkina Faso este gestionată de celula de criză de la nivelul Ministerului de Externe, care va transmite şi toate comunicările publice, a declarat premierul Victor Ponta, relatează Mediafax.
Premierul a precizat că preşedintele Iohannis a fost informat şi că foarte posibil se va întâlni marţi cu acesta.
„Este o situaţie specială şi există o celulă de criză”, a spus Ponta.
Ponta a fost întrebat dacă va negocia. „Ce să negociez ?”, a întrebat Ponta, iar după ce presa i-a explicat că se referă la românul răpit, premierul a adăugat: „Vreau să comunice celula de criză, să nu răspund ciudat la întrebări ciudate”.
El a precizat că discuţia cu Iohannis va fi legată atât de românul răpit, cât şi de nominalizarea unui nou ministru al Dezvoltării, confirmând totodată că ministrul Aurescu se întoarce marţi la Bucureşti.
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, aflat la Bruxelles, se întoarce, marţi, de urgenţă în ţară, în urma informaţiilor apărute în presă despre românul răpit în Burkina Faso.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu era plecat la reuniunea Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei care se desfăşoară la Bruxelles.
Gruparea jihadistă salafistă din Sahel Al-Mourabitoune afirmă într-o înregistrare audio difuzată de agenţia mauritană Al-Akhbar că-l deţine pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie şi „îndeamnă Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului”, relatează VOA.
Mesajul audio este prezentat în numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezintă drept liderul grupării, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar.
Afirmând că vorbeşte în numele lui „Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune”, autorul acestei înregistrări audio în arabă „îndeamnă Guvernul român să acorde o atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului deţinut de către grupare”.
„Guvernul român va purta întreaga responsabilitate a sorţii ostaticului, dacă întârzie să profite de ocazia care îi este dată să-şi elibereze cetăţeanul”, adaugă el, referindu-se aparent la lipsa negocierilor cu Bucureştiul.
Românul, ofiţer de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul şi Mali, a fost răpit pe 4 aprilie de către persoane înarmate care purtau turbane, o răpire care nu a făcut anterior obiectul niciunei revendicări considerate credibile.