Premierul și ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, au fost amendați de magistrații constănțeni pentru nepunerea în aplicare a unei decizii judecătorești definitive din 2012 în dosarul Rompetrol Rafinare. O atitudine asemănătoare, de nesocotire a hotărârilor instanței, a avut șeful Executivului și în ceea ce privește organizarea de alegeri parțiale locale.
Curtea de Apel Constanța a decis amendarea premierului și a ministrului Mediului cu 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere scursă de la data comunicării verdictului și până la data executării deciziei judecătorești ignorate. Este vorba, așadar, de 210 lei/zi (în condițiile în care, de la 1 iulie, salariul minim brut pe economie a crescut la 1.050 lei), sumă care va intra la bugetul de stat. Totodată, magistrații i-au obligat pe Ponta și Gavrilescu să plătească Rompetrol Rafinare penalități de 100 lei/zi întârziere, tot pentru fiecare zi scursă de la comunicarea deciziei și până la executare. De menționat că magistrații au respins cererea companiei de a fi aplicate sancțiuni și Guvernului și Ministerului Mediului. Cu alte cuvinte, au decis că răspunderea pentru situația reclamată revine nu instituțiilor, ci persoanelor care le conduc.
Decizia Curții de Apel Constanța poate fi atacată cu recurs în 15 zile și ea a fost dată după ce Rompetrol Rafinare SA a cerut instanței amendarea instituțiilor și persoanelor responsabile de neexecutarea hotărârii judecătorești definitive din 2012. Atunci, compania, parte a Rompetrol Group, a solicitat dublarea numărului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră alocate de Guvern prin HG nr. 60/2008, iar instanța le-a dat câștig de cauză.
Rompetrol Group, cu acționar majoritar KazMunayGaz, a beneficiat, grație premierului Ponta, de ștergerea datoriei de 380 milioane de dolari. La aproape doi ani de la telenovela memorandumului (inițial, a fost un proiect de lege, aprobat de Parlament, dar declarat neconstituțional, drept pentru care Cabinetul Ponta a fost nevoit să-și asume decizia printr-o hotărâre de Guvern – n.r.), lucrurile stau în felul următor: kazahii nu au plătit nici acum cele 200 milioane dolari pentru acțiunile Rompetrol Rafinare, iar despre mult-vehiculatul fond de investiții de 1 miliard de dolari s-au auzit și mai puține.
Parțialele care nu au fost organizate
În aprilie 2015, la aproape șase luni de la demisia lui Horea Uioreanu de la șefia CJ Cluj și în contextul refuzului Guvernului Ponta de a organiza alegeri parțiale pentru funcția menționată, Curtea de Apel Cluj decide că Executivul este obligat să respecte legea și să înceapă demersul. Cum premierul nu ia în considerare hotărârea instanței, iar între timp se înmulțesc posturile vacante de parlamentar, șef de CJ și primar, opoziția se adresează Curții de Apel București, care decide, în luna mai, că Executivul trebuie să organizeze alegeri parțiale parlamentare în 17 colegii de senator și deputat, dar și pentru 28 de primării și două consilii județene.
Nici de data aceasta nu s-a întâmplat ceva, premierul trăgând de timp până când s-a depășit data-limită până la care se puteau organiza parțiale (legea spune că acestea nu pot fi organizate cu mai puțin de un an înaintea celor la termen).
”Faptul că un prim-ministru, oricum s-ar numi acesta, refuză să respecte o lege a ţării este o încălcare şi a legii penale“, declara premierul Victor Ponta în 2012.