Premierul Victor Ponta a declarat marţi că nu va discuta cu preşedintele Traian Băsescu despre reprezentarea României, în această săptămână, la Consiliul European de la Bruxelles, însă a precizat că, în cazul în care şeful statului va solicita Guvernului vreun document, îl va primi, informează Agerpres.
„Mâine (miercuri – n.r.), domnul Băsescu, pentru că nu are un aparat propriu şi dacă are nevoie de orice documente de la Guvern sigur că i le punem la dispoziţie. În rest, ce face domnia sa joi, ce poziţii spune şi mai ales la ce anume angajează România nu ştiu nici eu, aşa cum nu ştie nici Parlamentul României”, a afirmat Ponta, marţi seară, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, întrebat dacă va transmite un document preşedintelui Traian Băsescu cu privire la Consiliul European de pe 18 şi 19 octombrie.
În context, el a acuzat faptul că cinci judecători ai Curţii Constituţionale „au schimbat forma de guvernare în România”. „Noi am devenit, prin opinia celor cinci, o republică prezidenţială dacă nu cumva o monarhie. Adică domnul Băsescu rămâne în funcţie orice ar fi şi decide tot, lucru cu care evident eu nu sunt de acord şi lucru pe care îl consider împotriva Constituţiei României”, a reiterat preşedintele PSD.
Victor Ponta a precizat că, în 2013, Uniunea Social Liberală va trebui să modifice Legea fundamentală a statului român şi să „readucă România pe un drum democratic”, întrucât „a deviat în mod sigur cu aceste decizii luate de cei cinci judecători împotriva a patru judecători”.
Curtea Constituţională a susţinut, în motivarea deciziei date în 26 septembrie prin care a constatat că sunt neconstituţionale trei articole din legea privind cooperarea între Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, că „rolul Guvernului în politica externă este unul mai degrabă tehnic, de execuţie, aşadar, unul derivat şi nu originar, cum este cel al preşedintelui României”.
La aceeaşi decizie a CCR, patru judecători ai Curţii au acuzat, într-o opinie separată, că deciziile Curţii Constituţionale de genul celei din 26 septembrie „reprezintă paşi semnificativi realizaţi în transformarea unei republici semiprezidenţiale într-una prezidenţială”.