13 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSportPonta: Mă bucur că CSM repară onoarea lui Papici

Ponta: Mă bucur că CSM repară onoarea lui Papici

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că se bucură că membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i-au „reparat” onoarea procurorului DNA Lucian Papici, relatează Mediafax.

Citeşte şi: CSM apără reputaţia procurorului DNA Papici împotriva acuzaţiilor premierului Ponta că a făcut „dosare politice”

„Mă bucur că CSM i-a reparat onoarea lui Papici, sunt convins că i-a reparat-o şi pentru când Băsescu, în decembrie 2011, spunea că procurorul Papici e un şantajist. Cred că i-a reperat şi onoarea asta, nu ? Sau nu, Băsescu are voie să spună că Papici e un şantajist”, a spus Ponta.

La remarca presei că pentru această declaraţie nu a fost depusă o plângere, Ponta a răspuns că, atunci, „o să facem noi procedura, să-i repare onoarea de şantajist, cum l-a numit Traian Băsescu„.

Întrebat de jurnalişti dacă astfel de consideraţii ale Inspecţiei Judiciare pot afecta raportul MCV, Ponta a răspuns: „Haideţi să mai trăim şi pentru România !”.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, marţi, că reputaţia profesională a procurorului DNA Lucian Papici a fost afectată de afirmaţiile premierului Victor Ponta, prin care îl consideră pe Papici „băsist, morarist şi macovist” şi spune că a instrumentat „dosare politice”.

Plenul a analizat raportul Inspecţiei Judiciare privind cererea procurorului DNA Lucian Papici de apărare a reputaţiei profesionale, formulată în 3 octombrie, în cazul declaraţiilor premierului făcute la adresa sa, după ce procurorul general al României a dispus încetarea delegării lui în funcţia de şef al Secţiei I din DNA.

Membrii Plenului CSM şi-au însuşit raportul Inspecţiei Judiciare şi au admis cererea de apărare a reputaţiei profesionale formulate de procurorul Lucian Papici.

Premierul nu avea dreptul „să extrapoleze nemulţumirile” referitoare la instrumentarea anumitor cauze, iar declaraţiile acestuia prin care îl consideră pe Lucian Papici „băsist, morarist şi macovist” şi spune că a instrumentat „dosare politice” afectează prestigiul acestuia, se arată în raportul IJ.

Inspectorii din cadrul Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) arată în raportul privind cererea procurorului DNA Lucian Papici de apărare a reputaţiei profesionale că, potrivit legii, reprezentanţii puterilor legislativă şi executivă nu le este permisă exprimarea unor opinii cu privire la calitatea actului de justiţie şi a celor care îl înfăptuiesc.

„Într-un stat de drept, nimeni, şi cu atât mai puţin un reprezentant al uneia dintre celelalte două puteri, nu are dreptul să extrapoleze nemulţumirile referitoare la instrumentarea unor anumite cauze, iar în măsura în care procedează astfel, se aduce atingere principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat, cu consecinţa afectării prestigiului justiţiei şi, implicit, a independenţei şi reputaţiei magistraţilor”, se precizează în raportul întocmit de Inspecţia Judiciară, transmis Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

„Pornind de la ideea că, pentru a-şi îndeplini în mod corespunzător atribuţiile, magistraţii au nevoie de încrederea opiniei publice, iar această încredere ar putea fi afectată de afirmaţiile ce pun la îndoială capacitatea profesională, integritatea şi imparţialitatea unor procurori, apreciem că declaraţiile domnului Victor Viorel Ponta, primul ministru al României, prin care îl consideră pe procurorul Papici Lucian Gheorghe «băsist, morarist şi macovist», respectiv că nu se impune menţinerea acestuia în funcţia de procuror şef întrucât a instrumentat «dosare politice» nu respectă exigenţele legale şi jurisprudenţiale enunţate, fiind de natură a afecta prestigiul procurorului Papici Lucian Gheorghe”, este concluzia din raportul Inspecţiei Judiciare a CSM.

Afirmaţiile premierului la adresa procurorului Papici nu au fost argumentate, spun inspectorii judiciari, decât prin menţionarea unor împrejurări în care s-a derulat referendumul organizat în cursul anului 2012, eveniment care a dus şi la instrumentarea unor dosare penale de către DNA, parchet din care făcea parte procurorul Lucian Papici.

„În acest context, menţionăm că, în legătură cu unele acuze potrivit cărora dosarele având ca obiect fapte penale comise în cursul derulării referendumului organizat în anul 2012 ar fi fost instrumentate ca urmare a unor intervenţii de natură politică, Inspecţia Judiciară a mai efectuat verificări, iar prin Hotărârea nr. 816 din 18 septembrie 2012 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, s-a stabilit că afirmaţiile unor oameni politici făcute în acest sens au încălcat independenţa sistemului judiciar”, se menţionează în raportul Inspecţiei Judiciare.

Inspecţia Judiciară din Consiliul Superior al Magistraturii arată că reputaţia profesională a procurorului Lucian Papici a fost afectată de declaraţiile premierului făcute după ce procurorul general al României a dispus încetarea delegării lui Papici în funcţia de şef al Secţiei I din DNA.

Procurorul Lucian Gheorghe Papici, din cadrul Secţiei de combatere a corupţiei a DNA, a solicitat, în 3 octombrie, Consiliului Superior al Magistraturii să îi apere reputaţia profesională şi imaginea publică în legătură cu afirmaţiile făcute de premierul Victor Ponta în mass-media.

În solicitarea adresată CSM, procurorul Lucian Papici consideră că „afirmaţiile denigratoare făcute de primul ministru îi afectează reputaţia profesională, deoarece acestea pun la îndoială obiectivitatea sa în instrumentarea dosarelor penale, probitatea morală şi profesională”.

Afirmaţiile au fost făcute în 2 octombrie, în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune, în contextul în care, cu puţin timp înainte, fusese transmis, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ordinul prin care s-a dispus încetarea delegării în funcţia de procuror şef de secţie a lui Lucian Papici, preciza DNA într4-un comunicat de presă.

 

 

Cele mai citite

Nicușor Dan susține că oamenii nu sunt în pericol, dacă trec prin Piața Unirii

Primarul general afirmă că nu există un expert care să confirme urgența lucrărilor de reabilitare Primarul Capitalei nu crede că graba cu care primarul sectorului...

Marcel Ciolacu: Din ianuarie, românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că anunțul oficial va veni în jurul datei de 15 octombrie. Ciolacu a declarat că Statele Unite sunt partenerul strategic...

Armata libaneză își repoziționează trupele în sudul țării

Armata libaneză îşi repoziţionează trupele în sudul ţării, a declarat pentru AFP un responsabil militar libanez, într-un moment în care Israelul a stabilit o...
Ultima oră
Pe aceeași temă