Premierul a fost trimis, ieri, în judecatฤ, alฤturi de senatorul PSD Dan ศova ศi alte trei persoane. În ciuda celor 19 infracศiuni de care este acuzat ศi a gravelor probleme de imagine ศi credibilitate pe care le-a creat Executivului ศi, implicit, României, Ponta nu dฤ semne cฤ ar intenศiona sฤ demisioneze, aศa cum au fฤcut-o alศi politicieni europeni atunci când s-au confruntat cu acuzaศii de corupศie.
Anunศul trimiterii în judecatฤ a ศefului Guvernului a venit de la DNA exact când Victor Ponta participa la ศedinศa Consiliului Suprem de Apฤrare a ศฤrii ศi a fost urmat de cereri de demisie ศi solicitฤri cฤtre PSD de retragere a sprijinului politic. „Situaศia, dupฤ pฤrerea mea, este din ce în ce mai problematicฤ pentru domnul prim-ministru, pentru Guvern ศi pentru PSD, dar trebuie sฤ recunoaศtem cฤ imaginea României are foarte mult de suferit de pe urma acestei chestiuni. Sper sฤ se analizeze situaศia cu toatฤ rฤspunderea ศi cei care pot veni cu soluศii sฤ vinฤ cu soluศii“, a declarat preศedintele Klaus Iohannis.
Acesta a subliniat ศi cฤ soluศia „cea mai simplฤ“ ar fi cea propusฤ în iunie, adicฤ demisia lui Ponta. Cereri de demisie „urgentฤ“ au fost formulate ศi de reprezentanศii M10 ศi PMP, sub argumentul cฤ actualul ศef al Executivului „dezonoreazฤ grav România“. La rândul sฤu, co-preศedintele PNL Alina Gorghiu a cerut partidelor care îl susศin pe premier, în special liderilor PSD ศi UNPR, „sฤ facฤ o opศiune fermฤ prin care interesul public sฤ fie pus înaintea interesului de partid“.
… caravana PSD trece
În orele care au urmat anunศului DNA, Victor Ponta nu a renunศat la funcศie, dar a scris pe Facebook despre „obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carierฤ inventând ศi imaginând fapte ศi situaศii neadevฤrate din urmฤ cu 10 ani“. Cartea tฤcerii a fost abordatฤ de liderii PSD, dar o idee despre direcศia în care vor curge declaraศiile, în zilele urmฤtoare, ne-o putem face dacฤ ne uitฤm la afirmaศiile deputatului PSD Cฤtฤlin Rฤdulescu: „Premierul este trimis în judecatฤ pentru o faptฤ presupusฤ. Sฤ mergem pe prezumศia de nevinovฤศie. Aceastฤ trimitere în judecatฤ nu afecteazฤ sub nici o formฤ imaginea PSD (…). El trebuie sฤ îศi continue mandatul, are un mandat bun, are susศinerea în continuare a partidului“.
În condiศiile în care Ponta nu-ศi dฤ demisia, iar preศedintele Iohannis nu-l poate suspenda din funcศie (Constituศia prevede o astfel de mฤsurฤ doar pentru fapte comise în timpul mandatului), decizia este la PSD ศi aliaศii sฤi.
Precedente europene
În alte state membre ale UE, miniศtri, premieri ศi chiar preศedinศi au renunศat la funcศie la scurt timp dupฤ ce au fost acuzaศi de corupศie, fฤrฤ a aศtepta sฤ fie trimiศi în judecatฤ sau condamnaศi în prima instanศฤ (cum a aศteptat Liviu Dragnea, cel care va avea acum un cuvânt decisiv de spus în privinศa lui Ponta). Premierul ceh Petr Necas a demisionat, de exemplu, în iunie 2013, doar pentru cฤ a început sฤ fie investigatฤ, pentru corupศie, ศefa sa de cabinet, Jana Nagyova. La rândul sฤu, Christian Wulff, preศedinte federal al Germania între 2010-2012, a demisionat a doua zi dupฤ ce procurorul general a solicitat ridicarea imunitฤศii sale într-un scandal de corupศie.
Etapele judecฤrii
Judecarea premierului Victor Ponta pentru 17 fapte de fals în înscrisuri sub semnฤturฤ privatฤ, complicitate la evaziune fiscalฤ ศi spฤlare de bani (dosarul „ศova – prejudicierea complexurilor energetice Turceni, Rovinari”) va merge în linie dreaptฤ. Premierul poate întrerupe judecarea doar dacฤ se îmbolnฤveศte grav ศi nu poate participa la proces. Dacฤ dosarul trece de judecฤtorul de camerฤ preliminarฤ, nu se va mai pierde timpul cu expertizele cerute de Ponta sau de cฤtre ceilalศi inculpaศi deoarece acestea au fost deja executate în faza urmฤririi penale, la solicitarea acuzaศilor. Prima decizie a camerei preliminare are o cale de atac.
Dupฤ ce se epuizeazฤ procedura camerei preliminare, dosarul va fi judecat pe fond de o altฤ instanศฤ de judecatฤ. Se dฤ prima sentinศฤ, care are o cale de atac. Urmฤtoarea instanศฤ va da sentinศa definitivฤ ศi executorie. Dacฤ va fi condamnat cu executare, Ponta va merge la puศcฤrie. Chiar dacฤ va merge la închisoare, Ponta poate apela la cฤi extraordinare de atac, însฤ acestea sunt încorsetate de condiศionalitฤศi aspre, care se referฤ strict la respectarea procedurilor din cursul procesului penal.
Cum a încercat sฤ întârzie trimiterea în judecatฤ
De-a lungul urmฤririi penale, Ponta a apelat la un adevฤrat „arsenal” ca sฤ evite întâlnirile cu procurorul de caz.
Prima datฤ când a ajuns la DNA, premierul a fost înศtiinศat cฤ este urmฤrit penal. Atunci a refuzat sฤ dea declaraศii scrise, pe motiv cฤ vrea sฤ studieze probele din dosar.
La citฤrile ulterioare nu a mai venit, invocând diverse motive. Cu toate acestea, Ponta nu scฤpa nici un prilej sฤ susศinฤ în faศa presei cฤ abia aศteaptฤ sฤ fie citat de procuror, sฤ-i explice de ce nu e vinovat ศi sฤ se închidฤ dosarul.
La scurt timp dupฤ înศtiinศarea de urmฤrire penalฤ, premierul a decis sฤ meargฤ în Turcia, pentru o operaศie la genunchi. Aศa a evitat una dintre citฤrile la DNA.
Apoi, a invocat recuperarea dupฤ operaศie, dupฤ care a plecat în concediu la Miami (SUA).
În fine, a fost la DNA, în total, de cinci ori. Într-una din vizite a cerut o expertizฤ financiar-contabilฤ, unde a avut expert parte, ca ศi co-inculpatul Dan ศova.
Apoi, a mai fost la DNA pentru a lua la cunoศtinศฤ rezultatele expertizei. Expertul lui Ponta a ajuns la concluziile experศilor DNA, care au stabilit iniศial prejudiciile. Atunci a fost înศtiinศat cฤ i-a fost schimbat statutul juridic din suspect în inculpat (procedurฤ dupฤ care urmeazฤ trimiterea în judecatฤ).
A cincea oarฤ Ponta a fost la DNA din proprie iniศiativฤ pentru a împiedica trimiterea în judecatฤ prin depunerea unei hotฤrâri a Curศii de Justiศie a UE. Nu a fost salvat de trimiterea în judecatฤ prin invocarea hotฤrârii respective deoarece documentul nu avea nici o legฤturฤ cu dosarul sฤu penal. Era un rฤspuns la întrebarea prealabilฤ adresatฤ Curลฃii de cฤtre o instanศฤ administrativฤ (nu penalฤ!) din Bulgaria, pe interpretarea Directivei TVA.