1.6 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSportPonta după întâlnirea cu Biden: Nu am discutat chestiuni de politică internă

Ponta după întâlnirea cu Biden: Nu am discutat chestiuni de politică internă

UPDATE. Comunicatul dedicat intalnirii Ponta – Biden, de pe whitehouse.gov, trece in revista principalele probleme atinse in cadrul convorbirii si se incheie astfel: ”Vicepresedintele consideră că succesul României ca partener democratic ce funcţionează în spiritul supremaţiei legilor este esenţial pentru menţinerea unui climat de afaceri sănătos şi acesta rămâne un interes comun”. 

_ _ _ _ _

Premierul României, Victor Ponta, s-a întâlnit marţi seara cu vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden. Întalnirea, programată să dureze 45 de minute, s-a prelungit cu câteva minute, durând aproape o oră, potrivit declaraţiilor premierului.

Citeşte şi: Vizita lui Ponta în SUA: Premierul român a fost primit, la Casa Albă, de vicepreşedintele SUA, Joe Biden

Declaraţii Ponta: ”Vestea şi mesajul economic dat ieri prin prezenţa Ministerului comerţului este că acum România, pe baza unor relaţii diplomatice, rămâne o zona de interes pentru investiţiile americane. Statele Unite sunt foarte jos în lista partenerilor economici. Mesajul a fost de sprijin politic. Cele cinci companii mari rămân în România şi-şi măresc investiţiile”

Citeşte şi: Vizita lui Ponta în SUA – o mişcare extrem de riscantă

„Biden cunoaşte foarte bine situaţia din România şi din zonă.”

„Mesajul este foarte clar ne-a spus să fim puternici economic. Joe Biden ne-a spus ca democraţia funcţionează doar dacă şi economia funcţionează bine.”

Citeşte şi:Trei ponturi pentru americanii cu care se întâlneşte Ponta

„Nu am discutat chestiuni de politică internă.”

„Joe Biden mi-a spus că pentru companiile americane a avea o justiţie functională şi eficientă este foarte important. I-am spus ca voi scoate tot mai mult Justiţia din bătaliile politice.”

”Companiile americane vor să ştie că nu mai avem o bătălie polică ce aruncă totul în aer. Îi interesează legea redevenţelor şi legea investiţiilor”.

„Am discutat cu vicepreşedintele SUA legat de gazele de şist şi poziţia a fost urmatoarea: în SUA s-au creat un milion de locuri de muncă.”

„Potrivit lui Joe Biden, exista companii care vor sa scoată rapid profit şi exista companii cu profituri mai mici şi care respecta toate standardele de mediu.”

„Eu sper să facem istorie prin faptul că în câţiva ani să nu mai importăm nici un metru cub de gaze de nicăieri, să folosim gazoductul cu Moldova sa le dam gaze.”

”Am avut o întâlnire cu Banca Mondială”.

”Am discutat despre rolul Băncii Mondiale într-o unitate de implementare a proiectelor. proiectele mari sunt creditele şi asistenţa pentru Educaţie şi pentru Sănătate”.

”Sunt foarte importante reformele din Sănătate. Ideea Băncii Mondiale, pe care o preiau şi eu, este cum facem ca banii mai mulţi băgaţi în Sănătate să fie cheltuiţi echitabil”.

”Raed Arafat are un proiect în medicina de urgenţă în care Banca Mondială este extrem de implicată şi este un proiect care va fi un model pentru toată regiunea”.

”Primim de la BM un miliard de dolari anual pentru deficit şi diverse sume pentru educaţie, sănătate”

 ”Dacă vom reuşi să exploatăm gazele de de şist este un răspuns pe care îl vom primi în câţiva ani. Trebuie ca exploatarea să se facă cu un impact cât mai mic posibil pentru mediu”.

”Eu i-am zis lui Joe Biden că aştept de la America, ca parteneri strategici, să ştiu că ne putem baza şi economic nu numai militar. Mi-a zis să nu vă luaţi după poveşti, nu suntem duşmani cu Rusia şi cu China. Puteţi să faceţi afaceri cu ei, şi noi facem lucrul acesta”.

”Mâine la Congres voi discuta cu congremanii despre un articol important pentru români, care se referă la integrarea României în Schengen şi la viza Weiver”.

”Este o nedreptate la adresa României şi a Poloniei, totuşi aliaţi ai Statelor Unite, cu parteneriate strategice ambele ţări şi aliaţi puternici, serioşi şi de mult timp. Din păcate, există această bătălie politică între administraţia democrată şi majoritatea republicană din Cameră, iar într-o lege foarte mare şi disputată privind drepturile celor care au emigrat în Statele Unite este un singur articol care se referă la România şi Polonia. Sper ca în discuţiile pe care le voi avea să explic încă o dată că ceva mic pentru Statele Unite este ceva important pentru România”.

”Sper să ne ajute. Marea discuţie pe problema migraţiei îi desparte pe republicani de democraţi”.

Rectificarea bugetară: ”O să încercăm o programare multianuală, însă bugetul va fi soar pentru 2014. Aştept ca discuţia să aibă loc şi cu partenerii internaţionali. proiectul trebuie să meargă la Parlament la începutul lunii noiembrie”.

”Anul acesta nu se pune problema să umblăm la salariile medicilor, însă de la anul trebuie să găsim o soluţie pentru rezidenţi, în mod special”.

Avionul pentru demnitari: ”Guvernul Italian are 6 avioane şi se gândeşte să mai vândă din ele. Sunt convins că sunt condiţii foarte bune. Este vorba despre un avion pentru preşedintele ţării, pentru prim-ministru, pentru viitorul prim-ministru. Este mult mai ieftin decât să închiriezi avion de  la firme private”.

Întotdeauna după o întâlnire cu oameni mari, urmează un follow-up, a mai spus Victor Ponta.

Referitor la protestatarii faţă de exploatarea gazelor de şist, premierul a spus că manifestanţii sunt „raţionali, dar neinformaţi”. 

”E important ca acea mare categorie a oamenilor raţionali, dar neinformaţi să fie informaţi de Guvern. Nu doar Chevron are licenţă de explorare, ştiu sigur că am aprobat şi alte licenţe de explorare, dar văd că acum e bine să fii anti-american. Noi am spus tot timpul că cel puţin 4-5 ani în faza de explorare nu se foloseşte tehnologia de fracturare. Sigur că există şi o parte a populaţiei radicală, care nu acceptă nicio explicaţie”. 

Ponta a precizat că tematica acestui Consiliu este domeniul IT, iar despre acest sector numai Guvernul poate să se pronunţe. 

”Fiecare Consiliu European are o tematică, acum este IT-ul. Guvernul a făcut o strategie serioasă, referitoare la industria de IT, are vreo 300 de pagini. Preşedintele nu poate să îşi spună decât părerea personală despre IT la Consiliu. Acesta este un domeniu atât de complicat şi de tehnic, încât despre agenda digitală nu poate vorbi decât Guvernul. Băsescu nu mi-a cerut acest raport, dar dacă vrea îi punem la dispoziţie strategia, deşi mă îndoiesc că o va citi doar la o cafea”.

 

Ştire în curs de actualizare

Cele mai citite

Crin Antonescu: Portretul fostului lider PNL susținut pentru președinția României

Crin Antonescu, născut pe 21 septembrie 1959 în Tulcea, și-a început cariera ca profesor de istorie și muzeograf înainte de a intra pe scena...

Marcel Ciolacu, desemnat prim-ministru de Klaus Iohannis: Guvernul Ciolacu 2 pregătit să fie votat de către parlamentari

Președintele Klaus Iohannis a anunțat astăzi desemnarea oficială a lui Marcel Ciolacu în funcția de prim-ministru al României. Guvernul Ciolacu 2, format prin coaliția...

Primul Crăciun al lui CRBL departe de fiica lui

CRBL se pregătește să întâmpine sărbătorile de iarnă într-un mod complet diferit față de anii precedenți, fiind primul Crăciun pe care îl petrece departe...
Ultima oră
Pe aceeași temă