21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportPonta, despre coabitarea cu Băsescu: Singurul lucru în care ne călcăm pe...

Ponta, despre coabitarea cu Băsescu: Singurul lucru în care ne călcăm pe picioare e reprezentarea la Consiliul European

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri seară, că singurul conflict dintre el şi preşedintele Traian Băsescu este reprezentarea României la Consiliul European, precizând că şeful statului nu a încălcat acordul de coabitare prin declaraţiile făcute sau scrisoarea pe care i-a adresat-o acestuia şi preşedinţilor Camerelor, potrivit B1.ro.

Victor Ponta afirmă că poziţia oficială a României a fost ca aderarea la Schengen să nu aibă legătură cu raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, însă, în ultima scrisoare oficială, Traian Băsescu cere chiar acest lucru.

„Traian Băsescu nu a încălcat atribuţiile acordului de coabitare, care este într-un fel un angajament doar al meu şi al lui, nu al lui Antonescu sau altora. Se specifică acolo că fiecare îşi va îndeplini doar atribuţiile care îi revin prin funcţie şi să nu intrăm unul peste altul, să ajungem la o criză ca cea de anul trecut. A fost nevoie de un acord scris pentru că credibilitatea ambilor a impus acest lucru după momentele dificile. Preşedintele poate să spună ce vrea, nu mă deranjează foarte tare, aţi observat că eu nu spun niciodată nimic despre preşedinte, dar reacţionez imediat după. Dacă el dă o lovitură, dau şi eu una înapoi, nu suntem ca în creştinism. Băsescu nu a făcut nimic care să încalce atribuţiile mele ca prim-ministru, iar eu n-am făcut nimic să-i încalc atribuţiile de preşedinte. Singurul domeniu în care nu ne-am înţeles şi nici Constituţia nu a fost clară a fost reprezentarea la Consiliul European”, a spus Victor Ponta.

Premierul a precizat, însă, că acest conflict între premier şi preşedinte va dura până toamnă, până în momentul în care va fi modificată Constituţia.

„Eu voi cere de fiecare dată mandat să merg la Consiliu, dacă va vrea să mi-l dea, bine, dacă nu, nu. Eu deocamdată voi cere mereu să merg, şi la cel din martie, dar din toamnă, când va fi modificată Constituţia, primul-ministru la reprezenta România la Consiliul European. Până atunci acesta va fi singurul punct în care ne călcăm pe picioare. ”, a completat Victor Ponta.

Premierul a adăugat că nu se bucură de decizia lui Traian Băsescu de a rămâne în politică după terminarea mandatului de preşedinte, dar a specificat că PSD-ul şi PNL-ul au luat în considerare acest lucru pentru strategia pe termen lung şi scurt.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă