Demersul PDL de a contesta proiectul legii imobilelor naţionalizate la Curtea Constituţională a României (CCR) este de departe „cel mai inconştient şi iresponsabil gest” din politica ultimilor 23 ani, deoarece neadoptarea legii ar impune României să achite imediat 8 miliarde euro, afirmă premierul Victor Ponta, scrie Mediafax.
„PDL este singurul partid care ar trebui să se ascundă în perioada asta de această problemă, pentru că toate fraudele şi hoţiile comise în 2009-2011 le-au făcut ei. Dacă erau aşa deştepţi cei de la PDL, de ce nu au rezolvat ei, din 2010, 2011, 2012 ? Asta ar însemna că intrăm în plată cu 8 miliarde euro, are Blaga 8 miliarde euro de dat mâine ? Este de departe cel mai inconştient şi iresponsabil gest din politica ultimilor 23 de ani”, a spus Ponta.
Un document guvernamental prezentat săptămâna trecută de Mediafax relevă că Guvernul consideră că neadoptarea Legii privind restituirea imobilelor sau blocarea actului la CC va avea consecinţe grave, deoarece statul trebuie achite 8 miliarde euro nu din buget, pentru că nu sunt acoperite, ci de la pensii şi salarii, ceea ce ar echivala cu neplata tuturor pensiilor în 2013.
Potrivit unei analize guvernamentale, consecintele neadoptării legii sau a blocării sale la CCR sunt extrem de grave, deoarece, din mai, statul trebuie sa plătească 8 miliarde de euro, fără acoperire în buget.
„Aceasta echivalează cu tăieri de 8 miliarde de euro, care nu pot fi acoperite decât din plata pensiilor şi salariilor. O tăiere de 8 miliarde din bugetul de pensii echivalează cu neplata tuturor pensiilor până la finalul acestui an”, se arată în document.
Conform datelor guvernamentale, până în prezent au fost plătite cinci miliarde euro ca despăgubiri pentru imobile naţionalizate şi mai trebuie achitate încă aproape opt miliarde euro.
Liderul PDL Vasile Blaga a declarat că premierul Victor Ponta şi-a angajat răspunderea pe legea privind retrocedările într-un „stil demagogic perfect”, deoarece problema rămâne să fie rezolvată de guvernele viitoare, respectiv după alegerile din 2016, menţionând că PDL va contesta proiectul la CC.
El a precizat că în sesizarea adresată CC se va puncta faptul că există deja un proiect de lege în procedură parlamentară care priveşte subiectul restituirii proprietăţilor. „Guvernul n-avea dreptul să vină cu această asumare şi există un caz clar la CC, când un proiect de lege al Guvernului Boc a fost respins pe această temă”, a susţinut preşedintele PDL.
Blaga a mai afirmat că prin proiectul promovat de Guvern se încalcă dreptul de proprietate al celor care au hotărâri definitive în instanţă privind restituirea unor proprietăţi.
Preşedintele PDL a precizat că nu sunt şanşe ca PDL să obţină numărul necesar de semnături din partea parlamentarilor pentru introducerea unei moţiuni de cenzură, deoarece parlamentarii UDMR şi PPDD nu se aliază în acest demers.
Proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament, stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar din 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.
Ultima tranşă va reprezenta 16% din numărul punctelor acordate, astfel încât suma totală să poată fi achitată într-un interval de şapte ani, calculat din 2017.
Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate vor primi despăgubiri în numerar în termen de cinci ani, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale al căror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.
Premierul Ponta a asigurat că noua lege privind imobilele naţionalizate nu îi va afecta în niciun fel pe foştii chiriaşi care au cumpărat astfel de imobile în baza Legii 112/1995 şi nu vor exista cazuri în care aceştia să fie scoşi din casă de fostul proprietar, deoarece vor fi acordate despăgubiri.
Agenţia MEDIAFAX a anunţat, marţi seară, că Guvernul a acceptat şapte amendamente la Legea imobilelor naţionalizate, prin care limitează punctele pentru cumpărătorul de drepturi litigioase, dar schimbă condiţia de modificare a categoriei terenului pe izlazul comunal şi nu mai tratează chiria către proprietarul unui spital/şcoală ca plată lunară.