9 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăSportPonta: Am discutat cu Băsescu înainte să-l propun pe Fenechiu, el a...

Ponta: Am discutat cu Băsescu înainte să-l propun pe Fenechiu, el a semnat decretul

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, referitor la cele semnalate de preşedintele Traian Băsescu în scrisoarea transmisă lui şi şefilor celor două Camere, că aderarea la Schengen nu trebuie amestecată cu MCV, iar în privinţa lui Relu Fenechiu a discutat cu şeful statului înainte de numire, potrivit Mediafax.

Ponta a fost întrebat cum răspunde celor semnalate de preşedintele Traian Băsescu în scrisoarea transmisă şefului Guvernului şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului.

“Trebuie să înţelegem la ce ne referim, dacă ne referim la Schegen, nu. Nu sunt de acord să fie asociat cu MCV-ul. I-am spus asta preşedintelui, preşedintele o dată zice că să-l asociem, o dată zice că să nu-l asociem … săptămâna asta probabil că e pentru, săptămâna viitoare va fi contra şi tot aşa. Deci, clar pe Schengen trebuie luată o decizie, sper să se ia o decizie, privind aderarea în trepte, întâi aeroporturi şi porturi, după care sigur şi cele terestre, pentru că România îndeplineşte condiţiile”, a declarat Ponta.

De asemenea, el a menţionat că în scrisoarea transmisă de preşedintele Băsescu lui şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului sunt aspecte care nu ţin de premier sau de Valeriu Zgonea şi Crin Antonescu.

Totodată, Ponta a susţinut că în situaţia ministrului Relu Fenechiu, trimis în judecată pentru o faptă care nu ţine de corupţie, ar fi discutat cu şeful statului înainte să-l numească.

“Am discutat cu preşedintele chiar înainte să-l numesc şi vă reamintesc că preşedintele e cel care i-a semnat decretul, că nu puteam să i-l semnez eu. Fiind vorba de o faptă care nu are legătură cu activitatea de ministru – este mult anterioară – în secunda în care în primă instanţă va exista un act de condamnare de orice formă, în acea zi domnul Fenechiu pleacă din Guvern”, a mai afirmat Ponta. El a precizat că, din punctul său de vedere, de la momentul discuţiei cu Traian Băsescu nu s-a schimbat nimic în privinţa lui Fenechiu.

Mai mult, în privinţa noilor propuneri pentru şefia Parchetului şi a DNA, şeful Guvernului a menţionat că acest lucru ţine de ministrul Justiţiei.

“S-a făcut o procedură care a durat, care … preşedintele i-a respins pe cei doi. Acuma, ce vrea de la mine şi de la domnul Antonescu, ce să facem noi? Că nici nu-i propunem, nici nu-i numim. O să discute cu doamna Pivniceru. (…) Ministrul Justiţiei are o procedură pe care trebuie să o prezinte, să o discute cu secretariatul general al Comisiei Europene, după care se anunţă procedura, după care se înscriu candidaţii, după care candidaţii sunt audiaţi, după care se trimite la CSM, după care de la CSM la preşedinte”, a explicat şeful Guvernului.

Ponta a fost întrebat dacă va mai trimite o scrisoare liderilor europeni în privinţa aderării la Schengen.

“Primilor miniştri, pentru că în Consiliul JAI sunt miniştri de Interne şi atunci eu mă adresez primilor-miniştri. Ideea de a avea o scrisoare preşedinte – prim-ministru şi cei doi preşedinţi de Camere demonstra tuturor primilor miniştri şi după aceea miniştrilor de Interne că avem o poziţie comună. În momentul în care preşedintele refuză să semneze că România e pregătită să intre în Schengen face un joc pe plan intern, dar care sigur ne afectează pe plan extern”, a susţinut premierul.

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, sâmbătă, că preşedintele Traian Băsescu le-a scris lui, ca preşedinte al Senatului, şi premierului Victor Ponta legat de numirea procurorului general şi a şefului DNA şi a arătat că nici el nici prim-ministrul nu au atribuţii în această privinţă.

“Astăzi (sâmbătă – n.r.), preşedintele ţării, domnul Băsescu, îi scrie din nou lui Victor Ponta, primului-ministru, îmi scrie mie, ca preşedinte al Senatului, punându-ne în vedere că dacă nu punem mai repede procurorii, cei doi procurori, procurorul general şi şeful DNA, o să fim vinovaţi de neintrarea în Schengen, ignorând complet faptul că nu numai eu ca preşedinte al Senatului, dar chiar şi primul-ministru nu avem niciun fel de atribuţie în această privinţă. Mecanismul este foarte bine cunoscut: ministrul Justiţiei propune, CSM avizează” a spus Antonescu, într-o emisiune a postului Antena 3.

Duminică seară, Ponta a declarat, la RTV, că preşedintele Traian Băsescu i-a solicitat ca procedura de numire a procurorului general şi a şefului DNA să fie finalizată până pe 3 martie, astfel încât întârzirea numirilor să nu impieteze asupra şanselor de accedere a României la spaţiul Schengen, şeful Guvernului adăugând însă că nu poate fi de acord cu condiţionarea intrării în Schengen de MCV, că propunerile anterioare de procurori au fost respinse chiar de şeful statului şi că nu este posibil ca numirile să fie făcute atât de repede, preşedintele dorind, probabil, să pluseze ca la poker prin noua scrisoare.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, înaintea şedinţei BPN, că scrisoarea pe care şeful statului, Traian Băsescu, le-a transmis-o lui şi preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, face parte dintr-un joc de ping-pong, arătând că el se pricepe la ping-pong, şi nu la poker.

Întrebat ce a vrut să spună referindu-se la “o mutare ca la poker” în ceea ce priveşte scrisoarea lui Traian Băsescu, Ponta a răspuns: “Eu am spus un singur lucru: că pentru România era important să spunem toţi conducătorii – preşedinte, prim-ministru, cei doi preşedinţi de Camere – faptul că în privinţa aderării la Schengen avem o poziţie comună, că această poziţie se bazează şi pe punctul de vedere al Comisiei Europene (…) şi că din păcate preşedintele nu vrea să avem această poziţie comună, şi e păcat, că până la urmă pierde România”.

Ponta a arătat că el sau preşedintele Senatului, Crin Antonescu, nu pot urgenta numirile candidaţilor la funcţiile de procuror general şi şef DNA, neavând voie din punct de vedere legal.

“Dar era o altă discuţie. Schengen e una, procurorii şefi e cu totul altceva. Doamna ministru a făcut procedura, preşedintele i-a refuzat şi acum ne cere nouă, de parcă eu i-am refuzat. Preşedintele i-a refuzat. De aia zic că e un joc, e aşa, haideţi să zicem un joc de ping-pong, că la ping-pong mă pricep, la poker nu”, a mai spus Ponta.

Cele mai citite

Zâmbete fără frontiere: Dr. Andrei Stan, alegerea pacienților de pe patru continente pentru tratamentul cu dantură fixă pe implanturi dentare

An de an, tot mai mulți români plecați în străinătate aleg să vină acasă în România pentru rezolvarea problemelor dentare și refacerea danturii pe...

Președintele Senatului, Ciucă, speră ca România să plătească mai puțin de 6,7 miliarde USD pentru Roșia Montană

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, și-a exprimat speranța că România va plăti mai puțin decât suma maximă cerută ca despăgubiri pentru blocarea proiectului minier de...

Rolul coșurilor speciale pentru colectat gunoiul în gestionarea deșeurilor

Gestionarea eficientă a deșeurilor reprezintă o preocupare tot mai mare în societatea modernă și utilizarea corectă a coșurilor pentru selectat deșeuri este crucială pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă