21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportPolitizarea lui Boc, atac etnic in traducere maghiara

Politizarea lui Boc, atac etnic in traducere maghiara

In timp ce toata tara este cuprinsa de schimbarile din oficiile guvernamentale din judete, asa-numitele deconcentrate, maghiarii din Covasna au ripostat in forta adunandu-se ieri in fata Prefecturii Covasna pentru a pune o placuta de doliu pe care era scris in limba maghiara: „si din aceasta institutie a fost indepartat un conducator de etnie maghiara”. Ei au sugerat astfel ca scopul politizarii nu este atribuirea de functii celor din partidele de guvernare, PDL si PSD, ci discriminarea maghiarilor. Vigilent, prefectul judetului, Codrin Munteanu, a dat dispozitie ca tablita neagra sa fie indepartata. Dar UDMR Covasna va face plangere la politie pentru ca tablita a disparut.

UDMR vorbeste asadar nu de politizare, ci despre „nerespectarea proportionalitatii etnice in secuime, lucru de neacceptat”, dupa cum a afirmat primarul din Sfantu Gheorghe, Antal Arpad. El a adaugat ca ultima solutie „nu este inca o Revolutie”, ci autonomia pentru Tinutul Secuiesc. La randul sau, europarlamentarul Iuliu Winkler a spus ca „nici in perioada lui Dej regimul nu a desconsiderat realitatea si echilibrul etnice. Mai mult decat atat, am ajuns sa schimbam specialisti din fruntea directiilor deconcentrate cu stripperi”, a declarat europarlamentarul UDMR. „Am vrut sa atragem atentia ca cetateni ai Romaniei de etnie maghiara nu sunt buni pentru a conduce deconcentratele. De exemplu, la posta a fost inlocuita conducerea si a fost numita o persoana din Brasov. Nu se poate”, a spus liderul UDMR Covasna-Trei Scaune de Jos, Albert Almos.

Liderii UDMR sunt hotarati sa contracareze decizia adresand scrisori Guvernului, PE, precum si ambasadorilor tarilor membre UE. Concret insa, in Covasna numai trei dintre  persoanele inlocuite au decis sa dea Guvernul in judecata, din 26 de persoane inlocuite. „Noi, ca partid, mergem pe militare politica. Partidele politice au toate posibilitatile de mazilire, insa nu putem fi de acord  ca in judete, unde peste 75% din cetateni sunt de etnie maghiara, cum e in Covasna, populatia sa nu fie reprezentata. Trebuie sa ajungem la un pact etnic, pentru ca nu avem o lege a proportionalitatii etnice”, a spus presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor. Intre timp insa, doi sau trei directori maghiari care au reusit sa-si pastreze functiile si-au manifestat intentia de a intra in PDL. „La initiativa lor”, sustine presedintele Tineretului PDL Covasna, Dan Suciu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă