Demnitarii nu s-au grabit sa-si publice declaratiile de avere si interese la acest sfarsit de an, termenul-limita, potrivit legii, pentru actualizarea acestor documente fiind 6 ianuarie. Primul a fost chiar premierul Emil Boc, urmat de ministrul Economiei, Adriean Videanu, iar dintre parlamentari, liberalii Puiu Hasotti si Dan Radu Rusanu.
La o analiza mai atenta a averii acestor demnitari, constatam existenta a doua categorii de politicieni: oameni de afaceri (Adriean Videanu si Dan Radu Rusanu) si persoane strangatoare, care pun la "pusculita" ce castiga din indemnizatia de la stat (Emil Boc si Puiu Hasotti).
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a continuat sa faca afaceri de succes si in 2009, an de criza, desi in anumite zone si-a restrans activitatea. In calitate de actionar, el a continuat sa investeasca in firmele sale de marmura (SC Titan Mar SA si SC Marmosin SA), dar si-a restrans activitatea din zona cresterii animalelor (SC Pecon SA), dupa ce in anii 2007 si 2008 a inregistrat pierderi semnificative. De asemenea, in 2009 Videanu a reusit sa relanseze afacerile de comercializare a combustibililor solizi prin societatea Equity Invest (unde este actionar impreuna cu Raul Doinescu, patronul de la firma de constructii SC Bog’Art SA). Actiunile detinute de Videanu la aceasta firma, in numar de peste 40.000, au ajuns sa valoreze aproape 400.000 de lei, in conditiile in care, in 2008, SC Equity Invest SA era in stare de faliment. Potrivit declaratiei de avere, un substantial castig l-a inregistrat familia Videanu, in acest an, din incasarea dividendelor aferente pe anii 2007 si 2008, in valoare de peste aproape 10 milioane de lei. Insa acesti bani nu se regasesc in conturile bancare. Din 2004, Videanu nu a mai depus la banca nici un leu!
Un alt caz de succes al dublei calitati – politician-om de afaceri – este si senatorul PNL Dan Radu Rusanu. Toate afacerile sale sunt coordonate de sotia lui, administratorul averii familiei. Ea este managerul general al hotelului de cinci stele International din Sinaia, centrul administrarii celor peste zece firme detinute de senatorul PNL. Insa criza a afectat profiturile hotelului din statiunea montana, care s-au redus cu peste 70%. Cu toate acestea, Rusanu a ridicat in acest an dividende in valoare de 81.000 lei de la SC Comat Met SA, unde este actionar.
La polul opus al afaceristilor din politica se afla demnitarii care isi pun la banca fiecare banut castigat. Premierul Emil Boc a reusit sa mai puna la pastrare, in 2009, la mai multe banci, 65.000 de lei, fata de venitul de 67.000 RON incasat in calitate de premier. De altfel, toata averea familiei Boc a fost depusa in conturi si depozite bancare ce insumeaza peste 200.000 de lei, 11.000 de euro si 2.500 de dolari. In rest, premierul detine doar o masina Peugeot luata in leasing si un apartament in Cluj-Napoca. Familia Boc traieste din salariile primite de la stat: premierul, din indemnizatie, iar sotia, din salariul de profesor universitar la Universitatea Babes-Bolyai.
Foarte strangator pe vreme de criza s-a dovedit a fi si senatorul liberal Puiu Hasotti, care a adunat in acest an 65.000 de euro, bani pe care i-a pus in banca, intr-un cont nou. Asa, Hasotti a ajuns sa detina trei depozite in lei, in valoare de 350.000 RON, si doua conturi in valuta: 15.500 dolari si 80.000 euro. Senatorul PNL castiga 13.200 euro pe an din inchirierea unei case mostenite de sotia sa. Familia Hasotti locuieste la Constanta intr-o vila construita in ultimii ani, dar nu detine nici un autoturism. Senatorul PNL si-a agonisit intreaga avere din indemnizatia de parlamentar (53.433 lei anul trecut) si din salariul sotiei, de 14.400 pe an.