22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportPNL pierde teren în Guvern

PNL pierde teren în Guvern

Constantin Niţă (PSD) şi Maria Grapini (PC) au reuşit să aibă propriile ministere, botezate oficial “departamente”. Astfel, Niţă şi Grapini nu mai sunt în subordinea ministrului Economiei, Varujan Vosganian, pe care îl flancau ca miniştrii delegaţi.

 

Două dintre departamentele din cadrul Ministerului Economiei au căptătat, prin hotărâri de Guvern, atribuţii echivalente cu ale ministerelor. Este cazul Departamentului Energiei, condus de Constantin Niţă (PSD) şi de cel pentru IMM-uri şi Turism, condus de Maria Grapini (PC).

Astfel, Ministerul Economiei a pierdut calitatea de autoritate de stat în domeniile energiei, IMM-urilor şi turismului, atribuţii preluate de departamentele menţionate.

Mai mult, potrivit noii organigrame a Ministerului Economiei nici Niţă nici Grapini nu mai figurează în subordinea lui Vosganian. În organigrama iniţială, aprobată după instalarea Guvernului Ponta 2, cei doi îi erau subordonaţi lui Vosganian în calitate de miniştrii delegaţi, care nu aveau propriile instituţii.

Mai mult, atât Constantin Niţă cât şi Maria Grapini, au dobândit calitatea de ordonatori prinicipali de credite. În acest fel, ei pot lua decizii de natură financiară fără aprobarea ministrului titular Varujan Vosganian. De asemenea, ei pot emite ordine şi instrucţiuni în domeniile pe care le coordonează.

 

Niţă, stăpânul companiilor din energie

 

Constantin Niţă pare să fie marele cîştigător al noii organizări. Departamentul Energiei pe care el îl conduce „preia şi exercită toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din calitatea de acţionar al statului privind administrarea, restructurarea, privatizarea, reorganizarea şi, după caz, lichidarea societăţilor şi companiilor naţionale din domeniul energiei”. Concret, 26 de companii aflate în prezent în portofoliul Ministerului Economiei vor fi transferate la noul Departament pentru Energie.

În acest fel, Constantin Niţă îi va propune pe membrii Consiliilor de Administraţie ale respectivelor companii şi va pregăti strategia de privatizare a acestora, dacă va fi cazul .

În parohia lui Niţă vor trece, printre altele Termoelectrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Electrica, Comapnia Naţională a Huilei, Oil Terminal sau Rompetrol. NIţă va administra, de asemenea, participaţiile  statului la OMV PETROM sau  S.C. E.ON Gaz.

În portofoliul ministerului condus de Varujan Vosganian mai rămân societăţi precum Romarm, Romaero, Oltchim sau  Plafar şi o serie de institute de cercetare.

Constantin Niţă are în subordine doi secretari de stat şi un subsecretar de stat. Departamentul pentru Energie va avea, în total, 210 angajaţi. Ministrul delegat este cel care stabileşte structura organizatorică la nivel de servicii şi birouri, precum şi numărul posturilor de conducere.

Atribuţiile lui Grapini

Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism preia de la Ministerul Economiei toate atribuţiile din domeniile menţionate.

Ministrul delegat pentru IMM-uri este flancat de doi secretari de stat. Numărul maxim de posturi aprobat pentru aparatul propriu al Departamentului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, este de 136.

Ministrul delegat reprezintă şi angajează departamentul în raporturile cu celelalte autorităţi publice, precum şi cu alte persoane fizice şi juridice din ţară sau din străinătate, precum şi în justiţie şi în raporturile cu celelalte organe jurisdicţionale. În acest scop, poate da împuternicire de reprezentare personalului din subordine. Patrimoniul Departamentului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, se constituie prin preluarea unei părţi din patrimoniul Ministerului Economiei.

Noua organizarea a fost reglementată prin trei hotăriri de guvern intrate, recent, în vigoare. Acestea vizează înfiinţarea şi funcţionarea ”Departamentului pentru Energie”, înfiinţarea şi funcţionarea ”Departamentului pentru IMM-uri, mediul de Afaceri şi Turism” şi cea privind ”Organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei”.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Elicopterul președintelui Iranului a aterizat forțat. Nu se cunoaște starea liderului iranian

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...

Ce pensie va avea Traian Băsescu, după ce și-a pierdut îndemnizația de fost președinte

Traian Băsescu a rămas fără îndemnizația de fost președinte în 2022. Astfel, acum va încasa doar pensie de europarlamentar. Fostul președinte liberal nu mai...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...
Ultima oră
Pe aceeași temă