3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSportPNL, intre Basescu si Iliescu

PNL, intre Basescu si Iliescu

» Daca Traian Basescu are dreptul sa-l desemneze pe viitorul premier si doreste ca guvernul sa fie instalat pana la Craciun, Ion Iliescu isi aroga si el dreptul, prin Mircea Geoana, care l-a chemat luni in ajutor, de a participa la negocierile de la Cotroceni. "Doamne fereste sa avem anticipate!", a exclamat Basescu.

» Traian Basescu, adept al unui guvern de dreapta, si Ion Iliescu, sustinator al stangii, curteaza pe fata PNL.

Actualul Presedinte, Traian Basescu, si fostul presedinte Ion Iliescu au decis sa devina activi in ultima saptamana a campaniei electorale. Traian Basescu a explicat si de ce: "Partidele nu au fost pregatite sa le lipseasca locomotiva. Constat ca nu au fost pregatite pentru alegeri parlamentare si tot pentru prezidentiale si-au desemnat un lider". Pornind de la pozitionarea ambilor pe scena politica, Traian Basescu a criticat politica de stanga, iar Ion Iliescu pe cea de dreapta. Presedintele Traian Basescu s-a declarat un adept al economiei de piata si a spus ca afirmatiile "apologetilor stangii", potrivit carora criza economica internationala ar insemna colapsul capitalismului, sunt eronate. "Am vazut apologeti ai stangii tipand: «Iata colapsul capitalismului. Sa venim noi, comunismul, sa punem lucrurile la punct!».

 

Socialismul biruitor, care ne-a lasat vreo 50 de ani in urma. Cred ca este una dintre marile erori si, sigur, apologetii economiei de stat si ai societatii controlate si-au gasit momentul sa se manifeste", a declarat luni seara Traian Basescu. El a precizat ca are convingerea ca masurile de stanga nu mai pot continua.
Ieri Ion Iliescu a simtit nevoia sa dea o replica usturatoare: "Am asistat la o incercare de demonizare a stangii, apoi de un fel de stimulare a fricii, frica de comunism, o spune cine? Traian Basescu, care s-a nascut, a crescut, vine din comunsim, a facut si ceva avere si aceasta confuzie totala intre comunism, socialism, socialism democratic", a comentat Iliescu. Dupa care l-a acuzat pe Basescu de faptul ca ar dori, de fapt, sa bage lumea in sperieti, ca panicheaza populatia vorbind despre o posibila prabusire a sistemului de pensii si ca ar face o confuzie grava intre capitalism si economie de piata. Basescu i-a replicat: "Banuiesc ca are si dansul refularile dansului".

Duelul verbal a continuat pe tema alcatuirii viitorului guvern. Traian Basescu a declarat ca nu are in vedere posibilitatea numirii unui tehnocrat ca premier, considerand ca guvernarea trebuie asumata, mai ales in momente dificile, de politicieni. De asemenea, Basescu este de parere ca in perioada de criza nu poate exista formula unui guvern minoritar. Daca nu se va atinge pragul de 51%, este obligatia premierului desemnat sa-si formeze o majoritate legitima. "Constitutia spune ca, dupa ce consulta partidele, presedintele desemneaza premierul, dupa care acesta, la randul sau, incepe negocierile ca sa-si constituie o majoritate. Nu eu fac cabinetul guvernului", a spus Basescu adaugand ca, daca persoana desemnata sufera un esec, isi depune mandatul, iar presedintele desemneaza un al doilea premier. "Sigur ca intre mine si el va exista o discutie foarte serioasa, in care ii voi solicita sa mearga pe un guvern cu sustinere puternica in Parlament.

 

Daca ma vor intreba pe mine partidele cum sa se realizeze, foarte bine. Daca nu, eu imi fac obligatia constitutionala sa desemnez un prim-minstru", a declarat Basescu. Pentru traversarea perioadei de criza, Basescu vede un guvern politic cu program de dreapta, el precizand ca nu exclude nici varianta unei "mari coalitii". Basescu s-a ferit sa-i critice pe liberali, intregul sau discurs televizat parand menit a transmite o oferta pentru PNL si PD-L de a constitui cerutul guvern de dreapta.
Daca Traian Basescu se gandeste la un guvern de dreapta, Ion Iliescu ar vedea posibil mai curand un guvern de stanga-dreapta cu deviatie catre stanga. Nici Iliescu nu crede in viabilitatea unui guvern minoritar. Viitorul guvern va fi format cel mai probabil din doua dintre cele trei partide, PSD, PD-L si PNL, a declarat Iliescu, adaugand imediat ca un executiv PSD–PD-L ar fi "nefezabil". S-ar intelege ca Iliescu viseaza sa-i imprieteneasca pe social-democrati cu liberalii lui Tariceanu deoarece pesedistii nu pot avea incredere in PD-L.

 

Iliescu l-a criticat pe Basescu pentru crearea altei majoritati in 2004, desi PSD castigase alegerile. Ex-presedintele tarii l-a sfatuit pe Basescu sa se uite, inainte de a desemna premierul, la raportul de forte din Parlament si acea combinatie posibila de asigurare a unei majoritati. De altfel, Iliescu se gandeste intens la gasirea unei platforme comune care sa reuneasca fortele politice. Dar nu doreste un guvern de uniune nationala, respectiv cu participarea tuturor celor trei partide mari, unul PSD-PNL parandu-i-se stabil. Liderul PSD, care a folosit destul de des un cuvant atat de drag lui, consens, a vorbit despre intarirea rolului statului, nevoia de politici generoase de protectie sociala si a cerut asezarea noului guvern in liniste. Multa liniste.  In compensatie, ieri, liderii PD-L s-au intrecut in a-i invita alaturi de ei pe liberali.

Cele mai citite

Riflaje Decorative: Panourile care transformă radical aspectul casei 

To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies...

Consultări cruciale pentru formarea Guvernului: Marcel Ciolacu, favorit pentru funcția de premier

Președintele României se întâlnește astăzi cu partidele politice pentru a desemna noul premier Potrivit programului anunţat de Administraţia Prezidenţială, consultările pentru desemnarea noului premier vor...

Ministrul german al Apărării: Armata trebuie să fie pregătită pentru război

Ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, a declarat că armata germană trebuie să fie pregătită pentru un eventual conflict militar, subliniind necesitatea creșterii cheltuielilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă