14.5 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSportPNL Constanţa, făcut K.O. de Liviu Dragnea

PNL Constanţa, făcut K.O. de Liviu Dragnea

Prefectul de Constanţa, Eugen Bola, şi-a dat demisia, vineri, deşi cu puţin timp înainte spunea că nu are ce să îşi reproşeze. Nu a murit niciun om în judeţ şi asta este cel mai important lucru, afirma el. A fost însă de ajuns o întrevedere în spatele uşilor închise, de numai câteva minute, cu vicepremierul Liviu Dragnea, pentru ca acesta să iasă cu coada între picioare şi să spună că îşi dă demisia de onoare. O onoare la care nu se gândise în multele zile de viscol. Vestea i-a luat prin surprindere şi pe liberali, care l-au susţinut pe Bola pentru această funcţie. ”Nu i se poate reproşa nimic. În măsura în care a făcut greşeli, le vom analiza, dar noi credem că a acţionat ca la carte”, a spus unul dintre şefii PNL Constanţa, cu puţin timp înainte de întâlnirea dintre Dragnea şi Bola.

Ce îşi reproşează Bola

Ce s-a discutat în spatele uşilor închise nu ştim cu exactitate. Cert este însă că prefectul a ieşit spăşit şi a declarat ce îşi reproşează (deşi, repetăm, nu avea nimic să-şi reproşeze până atunci). „Îmi asum o eroare făcută în acele momente. Ar fi trebuit să respect toată procedura de comunicare. Au fost sincope în comunicare, îmi asum eroarea şi vă declar că îmi voi depune demisia”, a spus prefectul. Cauza este oarecum ilară, dacă ne gândim că de la centru s-a impus ca voce unică în zilele acelea a fost numit Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Au existat şi bâlbe de comunicare, ce-i drept, între Prefectura Constanţa şi Serviciul de Poliţie Rutieră, de exemplu. Deşi Prefectura trimitea comunicate că circulaţia pe toate drumurile este oprită, poliţiştii îi lăsau pe şoferi să treacă, ba chiar mergeau în faţa convoiului cu propriile maşini.

Ce i s-a reproşat oficial

Practic, chiar după spusele lui Dragnea, lui Bola nu i se poate reproşa prea mult. „Am luat act de demisie, e un gest de onoare. 90 la sută din acţiuni au fost cele corecte, dar în asemenea situaţii 10 la sută, cinci la sută dacă sunt acţiuni greşite pot genera rezultate nedorite de nimeni. Apreciez ceea ce aţi făcut”, a spus Liviu Dragnea. El a precizat că Eugen Bola va rămâne în funcţie până miercuri, când va avea loc şedinţa de Guvern în care va fi emis actul normativ privind schimbarea acestuia din funcţie.

Liberalii caută prefect

Vestea nu a fost deloc bine primită de liberali, dar la Constanţa niciun PNL-ist nu vorbeşte rău despre PSD sau despre USL. ”Nu avem ce-i reproşa prefectului Eugen Bola pentru activitatea sa în cadrul Prefecturii Constanţa. Acesta şi-a îndeplinit sarcinile pe parcursul întregului mandat. Totodată, considerăm că nu a existat o comunicare deficitară a prefectului cu instituţiile aflate în coordonare cât şi cu mass media”, au spus oficial reprezentanţii PNL.

Puşi în faţa faptului împlinit, aceştia s-au reunit de urgenţă, vineri seara, pentru a căuta înlocuitor. Lista nu este lungă, pentru că nici funcţia nu este uşoară. Surse politice spun că pe lista scurtă ar fi unele persoane apropiate de PSD, iar unii dintre şefii PNL care mai speră ca partidul să-şi păstreze identitatea se opun cu vehemenţă acestei numiri. Numiri care, totuşi, trebuie făcută până miercurea aceasta. Rezultatul politic al demiterii lui Bola dă cu minus pentru liberali (au pierdut un prefect despre care spun că nu i se poate reproşa nimic) şi cu plus pentru social-democraţi (care au adoptat o poziţie de forţă şi au scăpat de prefectul liberalilor ca de o măsea stricată).

Poziţie de forţă

Liviu Dragnea a adoptat o poziţie de forţă şi faţă de reprezentantul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa, instituţie aflată în subordinea CNADNR. Acesta i-a spus că utilajele de deszăpezire acţionează, dar Dragnea s-a înfuriat, pentru că el nu le văzuse pe drum. „Sfatul meu pentru dumneavoastră, şi un sfat prietenesc, este să nu încercaţi să mă păcăliţi. Este prima dată şi ultima dată când vă spun, că după aia sunt nişte urmări neplăcute. Deocamdată nu. Eu nu am venit de nebun pe drumul ăsta, puteam să vin prin orice mijloc sau prin altă parte şi am o oarecare experienţă privind drumurile naţionale. Pe DN 2A nu prea erau utilaje, cu două utilaje se putea lărgi pe două benzi. Nu ştiu de ce preferaţi să lucraţi noaptea”, a afirmat Dragnea.

Cele mai citite

Primăria Capitalei a luat o amendă de 100000 lei de la Garda de Mediu

Primăria Capitalei a fost amendată de Garda de Mediu cu 100.000 de lei pentru nerealizarea măsurilor de reducere a concentrațiilor de poluanți atmosferici stabilite...

Românii, înlocuiți la ei acasă

România face schimb de muncitori: Asiaticii vin, românii pleacă, într-un exod care pare că nu îngrijorează pe nimeni România se confruntă, de câțiva ani, cu...

Jens Stoltenberg a devenit preşedinte al Conferinţei de Securitate de la Munchen

Jens Stoltenberg, fost secretar general al NATO, a fost numit oficial la conducerea Conferinței de Securitate de la Mynchen, unul dintre cele mai importante...
Ultima oră
Pe aceeași temă