5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSportPesediștii lui Dragnea sunt mult mai disperați decât ai lui Ponta să...

Pesediștii lui Dragnea sunt mult mai disperați decât ai lui Ponta să încalece Justiția și să ajute politicienii condamnați sau judecați să scape. Inițiativa guvernului Grindeanu era pregătită de adoptare fără dezbatere, fără transparență

Un an, nouă luni și o săptămână. Atât a stat în Parlament proiectul de lege de amnistiere și grațiere susținut de PSD în guvernarea Ponta până să fie respins. Maximum o oră, atât ar fi stat în Guvern proiectul de ordonanță de urgență referitor la grațiere al Cabinetului Grindeanu până să fie adoptat.

În lupta pentru titlul de cel mai eficient pesedist care rade legislația anticorupție, Liviu Dragnea are șanse foarte mari să-l bată pe Victor Ponta. Legislația referitoare la amnisti-erea și grațierea de pedepse promovată în mandatul de premier al acestuia din urmă a fost susținută exclusiv prin proceduri parlamentare, care necesită mult timp și sunt sub tirul opini-ei publice. În mandatul de premier informal al actualului lider PSD, însă, dorința grațierii unor pedepse este atât de mare încât metoda aleasă este cea netransparentă și foarte rapidă, prin ordonanță de urgență.

Trei luni și 11 zile 
la Senat

Pe 11 februarie 2013, depu-tații Mădălin Voicu (PSD) și Nicolae Păun (Minorități) depuneau în Parlament un proiect de lege “pentru amnistierea unor infracțiuni și grațierea unor pedepse”. Prima Cameră sesizată a fost Senatul României. Ca-lendarul a fost următorul:  13 februarie 2013: pro-iectul de lege a fost înregistrat la Senat;   19 februarie 2013: pro-iectul este trimis la Consi-liul Legislativ pentru aviz și la Guvern pentru punct de vedere; 19 martie 2013: Consiliul Legislativ emite aviz favorabil; 5 aprilie 2013: Guvernul emite punct de vedere ne-gativ; 8 aprilie 2013: proiectul legislativ este prezentat în Biroul Permanent al Senatului și, de acolo, trimis pentru avize la Comisia juridică, Comisia pentru cercetarea abuzurilor și Comisia pentru drepturile omului; 25 aprilie 2013: Comisia pentru cercetarea abuzurilor emite aviz negativ; 7 mai 2013: Comisia juridică emite aviz negativ; 9 mai 2013: Comisia pentru drepturile omului emite aviz negativ; 8, 13, 14, 22 mai 2013: proiectul legislativ este înscris pe ordinea de zi a Senatului;  22 mai 2013: proiectul de lege este respins de către Senat (84 de voturi “împotrivă”, un vot “pentru” și 7 abțineri).

Un an și șase luni la Camera Deputaților

Pe 27 mai 2013, proiectul de lege respins de Senat a ajuns în Camera Deputaților. În cazul acestui proiect de lege, această Cameră era decizională. Iată calendarul deputaților:   27 mai 2013: proiectul legislativ este prezentat în Biroul Permanent, se cere de către inițiatori și se obține procedură de urgență, proiectul este trimis pentru raport la Comisia juridică și la Comisia pentru drepturile omului; 4 iunie 2013: proiectul de lege primește aviz favo-rabil de la Comisia pentru drepturile omului, condusă de unul dintre inițiatorii legii, deputatul Nicolae Păun;10 decembrie 2013: proiectul de lege primește aviz favorabil de la Comisia juridică; era o zi de marți, de unde și numele care a rămas în istoria recentă, “Marțea neagră”; în această zi, pesediștii, sub conducerea lui Florin Iordache, s-au mobilizat la ceas de seară nu doar pentru a aviza favorabil proiectul, dar și pentru a depune amendamente în sprijinul corupților; 17 decembrie 2013: în urma criticilor publice vehemente, Camera Deputaților a decis să retrimită proiectul legislativ pentru un raport suplimentar la Comisia juridică; 18 noiembrie 2014: la unsprezece luni de la re-trimiterea proiectului de lege pentru raport suplimentar la Comisia juri-dică, proiectul a primit aviz negativ și a fost respins în plenul Camerei Deputaților; astfel, proiectul a dispărut de pe agenda publică; acest lucru s-a întâmplat, însă, exclusiv la cererea lui Klaus Iohannis, care tocmai câștigase alegerile prezidențiale cu două zile înainte. 

Blitzkrieg la Guvern

Spre deosebire de procedura parlamentară aleasă de PSD-ul lui Ponta, cea guvernamentală prin ordonanţă de urgenţă aleasă de social-democrații lui Dragnea nu a fost anunțată în nici un fel și nici dezbătută. Până la începutul ședinței de Guvern de ieri, nu se știa nimic oficial în legătură cu proiectul de lege referitor la grațiere. Doar prezența aceluiași Klaus Iohannis la ședința Executivului a făcut ca publicul să știe de existența unui proiect de OUG, făcut public apoi două ore mai târziu, în jurul prânzului. În cel mai bun caz, acest act normativ va fi în dezbatere publică timp de o lună și, odată adoptat de Guvern, va intra în vigoare imediat.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă