UPDATE: În același dosar au fost reținuți Mihai David, Călin Pop și Simina Costan. Cererea procurorilor de arestare preventivă se judecă marți la Curtea de Apel Brașov.
Mihai David și Simona Costan sunt acuzați de complicitate la abuz în serviciu, în timp ce Călin Pop este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și dare de mită.
–––
UPDATE 19:21: Primarul Brașovului, George Scripcaru, a fost reținut, luni, în dosarul în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu.
UPDATE: Primarul Braşovului, George Scripcaru, urmărit penal pentru abuz în serviciu privind încheierea unor contracte de energie termică, a fost adus, luni la prânz, cu o dubă a Jandarmeriei, la sediul Primăriei, unde au loc percheziţii ale procurorilor. Procurorii au făcut percheziții și la domiciliul său, ca de altfel și la firmele implicate. Prejudiciul este de peste un milion de euro.
La ieșirea din dubă, întrebat ce acuzaţii i se aduc de către procurori, George Scripcaru a răspuns: „O să aflaţi pe parcurs despre ce este vorba”, refuzând să facă alte declaraţii. După percheziții, primarul Scripcaru va fi dus la sediul DNA – serviciul teritoriul Brașov, pentru audieri. În cazul în care nu colaborează sau nu vrea să dea declarații, edilul riscă REȚINEREA, spun specialiștii
*****
UPDATE: DNA cercetează fapte de abuz în serviciu, privind încheierea unor contracte de vânzare –cumpărare sau prestări servicii de către UAT Municipiul Brașov, prin societățile pe care le deține – SC CET SA Brașov sau SC TETKRON SRL- cu SC BEPCO SRL Ghimbav, societate controlată de Costan Simina, Costan Călin Filimon (asociat grupul ICCO) și David Mihai (fost director Hidroelectrica SA). Prin încheierea acestor contracte, s-ar fi urmărit devalizarea celor două societăți și scoaterea acestora de pe piața energiei în favoarea BEPCO, precizează procurorii.
În perioada 2010-2011, reprezentanții SC CET SA și TETKRON SRL, societăți având ca unic asociat Municipiul Brașov, au încheiat cu BEPCO SRL contracte de vânzare cumpărare sau prestări servicii cu încălcarea normelor legale, producând un prejudiciu de peste un milion de euro în patrimoniul orașului Brașov, sumă care reprezintă folos necuvenit pentru BEPCO SRL.
Citește și: Ce acuzații i se aduc primarului din Brașov, George Scripcaru
Lista locurilor unde procurorii DNA efectuează percheziții:
– sediul Primăriei Municipiului Braşov: biroul primarului Scripcaru George, inclusiv zona de secretariat, anexe şi spaţiul privat accesibil din zona biroului utilizat de acesta, biroul șefului Serviciu Investiții, biroul directorului executiv adjunct la Direcția Tehnică
– domiciliul primarului George Scripcaru
– șase firme: SC DELCAR SRL Brașov, SC BEPCO SRL, SC TRANSFORMER ENERGY SUPPLY SRL, SC TETKRON SRL, SC IPORO COM SRL Brașov și SC RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA SRL, precum și la locuința unei persoane.
–
UPDATE: Primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, ar fi implicat într-un dosar de abuz în serviciu, pentru că ar fi făcut demersuri de favorizare a unui firme pe piața energiei prin devalizarea SC CET SA Brașov, societate deținută de UAT Brașov, potrivit unor surse judiciare.
Prin demersul său, edilul ar fi prejudiciat statul cu peste un milion euro.
–––
Procurorii anticorupție efectuează, luni, percheziții la Primăria Brașov, iar în anchetă ar fi implicat edilul George Scripcaru. Faptele cercetate vizează infracțiuni de corupție și asimiliate celor de corupție, precizează Direcția Națională Anticorupție (DNA).
Astfel, procurorii anticorupție efectuează percheziții domiciliare în 20 locații situate în județul Brașov, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice. Vizat de anchetă ar fi chiar primarul George Scripcaru, au declarat surse judiciare.
Anchetatorii într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada 2010-2015. Prejudiciul estimat de procurorii anticorupție depășește 1,3 milioane de lei.
Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii efectuează percheziții la sediul primăriei, biroul utilizat de George Scripcaru, cel al șefului Serviciului Investiții și al directorului executiv adjunct al Direcției Tehnice, precum și la domiciliul edilului și sediile mai multor firme, printre care și la SC RadioTeleviziunea Transilvania SRL.