0.6 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSportPensionarii din MAI au depus plângere la Parchet împotriva lui Oprea, Igaş...

Pensionarii din MAI au depus plângere la Parchet împotriva lui Oprea, Igaş şi Maior

Pensionarii din MAI au depus, vineri, o plângere penală la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie împotriva miniştrilor Apărării şi de Interne, Gabriel Oprea şi Traian Igaş, precum şi împotriva directorului SRI, George Maior, acuzându-i de nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, potrivit Mediafax.

Plângerea a fost înregistrată la cabinetul procurorului general al României, urmând a fi repartizată pentru soluţionare, potrivit competenţei, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Pensionarii din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) reclamă scăderi ale pensiilor de până la 60 la sută după recalculare şi califică decizia Guvernului drept o „dezonorare” a foştilor militari şi poliţişti, urmând să îşi ceară drepturile pierdute prin intermediul instanţelor.

Aceştia spun că au făcut notificări, plângeri la minister şi au apelat la toate căile legale pentru a opri scăderea pensiilor prin recalculare. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, vor să depună acţiuni în instanţă pentru a ataca decizia Guvernului.

Pensionarii din MAI afiliaţi Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) şi Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Retragere şi în Rezervă (SCMD) – care reclamă scăderi, în unele cazuri, şi de peste 65 la sută după recalcularea pensiilor – au trimis sesizări organizaţiilor sindicale din care fac parte.

Consilierul juridic al SNPPC, Dumitru Coarnă, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a primit foarte multe sesizări din partea membrilor de sindicat ieşiţi la pensie referitor la recalcularea veniturilor militarilor.

Potrivit datelor deţinute de SNPPC, pensiile pentru ofiţeri au scăzut cu valori între 50 şi 60 la sută, iar cele ale agenţilor au fost diminuate cu 10-20 la sută. Totodată, ofiţerii cu funcţii de comandă ar avea pensiile diminuate cu peste 60 la sută, iar cei cu funcţii de execuţie, cu aproximativ 50 la sută.

Sesizările primite de la membrii SNPPC vor fi grupate în dosare comune în fiecare judeţ şi trimise instanţelor de judecată, în speranţa opririi recalculării pensiilor.

Dumitru Coarnă mai spune că sindicaliştii nu au fost consultaţi de reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor pe această temă, iar singura reacţie a ministrului Traian Igaş a fost formarea unui grup de lucru pentru accelerarea procesului de recalculare.

Printre cei cu pensiile mult diminuate după recalculare este şi Gheorghe Alexandrescu, care s-a pensionat din funcţia de director de resurse umane la Poliţia de Frontieră.

„În luna ianuarie mi-a scăzut pensia cu 65 la sută faţă de luna decembrie, de la 3.450 de lei la 1.359 de lei, după această recalculare făcută din oficiu, pentru că nu s-au luat în calcul adeverinţele conforme cu veniturile realizate acum zeci de ani”, a spus Alexandrescu.

El susţine că sunt poliţişti cărora le-a fost diminuată pensia şi cu mai mult de 65 la sută, ajungând la aproximativ 900 de lei pe lună.

Generalul locotenent (r) Pavel Abraham, şeful departamentului juridic al SCMD, consideră situaţia pensionarilor militari drept „o bătaie de joc”, reclamând şi lipsa totală de comunicare din partea autorităţilor statului.

Deşi recunoaşte că, „pe alocuri”, recalcularea pensiilor ar putea fi o măsură bună, Abraham consideră că pensionarii militari care au activat în MAI au fost defavorizaţi de această recalculare. Problema ar fi, în opinia lui Abraham, că recalcularea pensiilor a fost „deliberat făcută pentru a nu da banii oamenilor acum”, exprimându-şi convingerea că totuşi lucrurile nu vor rămâne aşa, dar revenirea situaţiei „la normal” va dura foarte mult.

Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale Antidrog caracterizează măsura luată de Guvern drept „o dezonorare” şi subliniază că absolut toţi pensionarii din Ministerul de Interne au fost „afectaţi de această măsură abuzivă”.

Abraham susţine că este de neînţeles de ce pensionarii trebuie să îşi ia actele şi să meargă la recalculare, din moment de documentele sunt oricum în arhivele instituţiilor statului, iar acestea ar putea să angajeze oameni care să le analizeze şi să le trimită la recalculare.

Pe lângă acţiunile în instanţă pentru recâştigarea banilor pierduţi după recalcularea pensiilor, sindicatele pensionarilor vor depune plângeri penale la Parchetul instanţei supreme împotriva guvernanţilor responsabili de această decizie.

În plângerea penală, depusă la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, în Retragere şi în Rezervă reclamă faptul că miniştrii Gabriel Oprea, Traian Igaş şi directorul SRI, George Maior, nu respectă legislaţia şi hotărârile judecătoreşti privind pensiile, în subsidiar fiind vizat şi premierul Emil Boc.

Potrivit colonelului (r) Valeriu Pricină, vicepreşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Retragere şi în Rezervă, plângerea arată că nu se aplică hotărârile judecătoreşti privind recalcularea pensiilor precum şi neaplicarea normelor statului de drept.

SCMD invocă încălcarea Constituţiei, a legislaţiei europene, a dreptului la proprietate şi contestă poziţia oficială a Guvernului potrivit căreia hotărârile judecătoreşti care prevăd suspendarea HG 735 sunt aplicabile numai reclamanţilor din dosare.

Sindicatul pregăteşte şi un proces împotriva şefilor centrelor militare care au eliberat adeverinţele pe baza cărora au fost recalculate pensiile, considerând acestea nu au fost emise de autorităţile competente, nu indică sursa veniturilor înscrise şi nu sunt semnate de organul financiar contabil.

Pensiile foştilor militari au fost în ultima perioadă subiect de dezbatere, în contextul recalculării.

Miniştrii au discutat în Guvern despre situaţia pensiilor militare, în urma deciziei instanţei de suspendare a recalculării, iar premierul Emil Boc s-a interesat dacă se aplică tuturor, fiind informat de Ministerul Justiţiei că hotărârea în cauză are un caracter individual.

Instanţa supremă a decis definitiv, în 7 ianuarie, suspendarea aplicării HG 735/2010 privind recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare, confirmând astfel o sentinţă a Curţii de Apel Cluj din septembrie 2010.

Procese similare au fost deschise la Curtea de Apel Bucureşti şi la Curtea de Apel Piteşti.

Noua lege a pensiilor prevede calcularea tuturor pensiilor în funcţie de contribuţiile plătite, guvernanţii susţinând că sunt eliminate astfel sistemele speciale de pensie din unele domenii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă