Disputele de ieri din şedinţa care trebuia să limpezească apele în PDL după eşecul înregistrat duminică la alegerile locale au relevat o tensiune vizibilă de mai multă vreme: lupta pentru putere s-a dat între cele două tabere create în jurul lui Vasile Blaga şi Emil Boc.
În timp ce tabăra grupată în jurul lui Vasile Blaga a presat pentru ca întreaga echipă actuală de conducere a partidului să-şi depună mandatul şi să fie organizate noi alegeri pentru şefia formaţiunii, echipa lui Boc a încercat să impună o soluţie de compromis prin care fostul premier să-şi păstreze în continuare funcţia în partid. În prima fază a Colegiului Director, rezultatul disputei a fost 1-1. Au căzut la vot atât propunerea de organizarea a unui congres extraordinar, cât şi cea de remaniere formală a echipei de conducere. În final, după şapte ore de discuţii, tabăra Blaga a avut câştig de cauză, Emil Boc a demisionat alături de întreaga echipă de conducere a partidului, urmând ca în viitor să fie organizat un congres în urma căruia să fie organizate noi alegeri pentru şefia PDL. Emil Boc a anunţat că nu mai candidează pentru un nou mandat.
Disputele din interiorul partidului şi şedinţa Colegiului Director al PDL, care s-au întins ieri pe parcursul unei zile întregi, au culimnat spre seară nu doar cu demisii unilaterale ale unora dintre liderii democrat-liberali, ci, iniţial, şi cu căderea la vot a variantei organizării unui congres extraordinar şi a alegerii unui Birou Permanent Naţional interimar cu Emil Boc preşedinte în continuare, au indicat surse din PDL. De altfel, unul dintre motivele care au produs blocaje în timpul şedinţei de ieri a fost şi refuzul lui Emil Boc de a-şi da demisia, iar după ora 19.00 discuţiile s-au interrupt, atmosfera încurcată amplificându-se suplimentar pe fondul unor zvonuri că votul pentru detronarea lui Boc a fost la egalitate cu cel favorabil menţinerii lui în funcţie. Cert este că victoria recentă, înregistrată în lupta pentru Primăria Cluj-Napoca, a fost unul dintre argumentele forte la care a recurs Emil Boc în faţa propriilor colegi.
Favoriţii preşedintelui Traian Băsescu au fost puşi la zid ieri în discuţiile de la Consiliul Director al PDL, care a analizat eşecul de la scrutinul de duminică. Elena Udrea, care a fost, se pare, acuzată de Vasile Blaga că şi-a pus „delfinii în funcţii”, a demisionat din fotoliul de vicepreşedinte în prima parte a dezbaterilor. Tonul l-a dat însă Gheorghe Ştefan (Pinalti), care şi-a păstrat primăria din Piatra Neamţ, dar care a anunţat de la bun început că îşi depune mandatul de vicepreşedinte. Toată şedinţa a fost „cu demisiile pe masă”, aşa cum ceruse vicepreşedinta Monica Macovei, deşi fostul premier Emil Boc n-a vrut să se retragă, stricând oarecum planul pe care l-au făcut baronii PDL. Strategia acestora pleca de la premisa ca toate personajele legate de guvernarea democrat-liberalilor să facă un pas în spate, dar mai ales Emil Boc, sub pretextul că are treabă la Cluj şi nu poate conduce partidul de acolo. În acest fel, interimatul partidului îi era alocat lui Vasile Blaga, care era pregătit să preia conducerea operativă a PDL, în conformitate cu planul făcut de vechii lideri democrat-liberali chiar înainte de alegerile locale.
Fiindcă şi-a adjudecat cea mai importantă victorie de la alegerile locale, Emil Boc nu a putut fi dat însă la o parte prea uşor, mai ales în condiţiile în care Vasile Blaga, fost secretar general al PDL în perioada de glorie a partidului, nu a avut nici o victorie personală.
Pentru a plăti eşecul de duminică, Emil Boc a propus la Colegiul Director trei variante după analizarea rezultatelor alegerilor locale: Biroul Permanent în frunte cu preşedintele PDL sa demisioneze, ceea ce ar avea ca efect imediat organizarea unei Convenţii extraordinare pentru; a doua varianta se referea la demisia întregii conduceri a Biroului Permanent, cu posibilitatea ca Emil Boc să-şi aleagă o nouă conducere interimară; iar o a treia variantă presupunea menţinerea actualei conduceri şi cooptarea de figuri noi în conducerea PDL.
Reproşurile din teritoriu
Retragerea Elenei Udrea, anunţată la discuţiile de ieri, nu a fost urmată imediat şi de cea a Robertei Anastase, preşedinta Camerei Deputaţilor, pe care Dorin Florea, proaspăt reales primar la Târgu Mureş a întrebat-o dacă „se crede la discotecă” şi i-a reamintit că partidul a „pus-o şefă la Parlament să numere bile, nu să-şi bată joc”. Liderii din teritoriu au fost revoltaţi de imaginea nefericită pe care colegii lor de la centru au lipit-o de partid şi pe care în primă instanţă au fost nevoiţi să o deconteze cei din ţară, nu cei de la Bucureşti.
Modificarea conducerii PDL presupune şi modificarea mesajului principal al partidului, care n-ar mai trebui să facă apel la trecutul guvernării şi ieşirea din criză, o idee care nu poate atrage electorat, ci să se concentreze mai degrabă asupra criticării actualei puteri. Trecerea de la un mesaj pozitiv la unul negativ, ar putea fi se pare o soluţie, dar în cercurile restrânse ale baronilor PDL se discută inclusiv despărţirea, cel puţin la nivelul imaginii, de Traian Băsescu, în condiţiile în care cota de încredere a preşedintelui se află sub cea a partidului.