0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSportPDL: La sfârşitul acestei săptămâni decidem modul de promovare a legii privind...

PDL: La sfârşitul acestei săptămâni decidem modul de promovare a legii privind comasarea alegerilor

Prim-vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat, luni, că în coaliţia majoritară s-a hotărât sprijinirea unui proiect de lege privind comasarea alegerilor locale şi parlamentare, urmând ca la sfârşitul acestei săptămâni să se decidă modul de promovare a proiectului.

„În coaliţie s-a hotărât sprijinirea unui proiect de lege referitor la organizare şi desfăşurarea alegerilor locale şi parlamentare simultan la sfârşitul anului 2012. Până la sfârşitul săptămânii vom stabili în coaliţie şi forma în care vom promova acest proiect extrem de important”, a precizat Flutur într-o conferinţă de presă, citat de Mediafax.

El a precizat că o variantă de promovare a proiectului poate fi asumarea răspunderii Guvernului.

Potrivit lui Flutur, prin comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare s-ar scurta perioada campaniei electorale şi s-ar face o economie de 23 de milioane de euro.

„Europa trece prin clipe grele, nesigure din punct de vedere economic. Noi dorim stabilitate economică, ca anul viitor să scurtăm perioada campaniei electorale şi dorim reducerea cheltuielilor pentru alegeri”, a explicat Gheorghe Flutur motivele privind necesitatea unui asemenea proiect de lege.

El a precizat că data alegerilor ar urma să fie stabilită prin hotărâre de guvern, într-o zi de duminică, la sfârşitul anului 2012.

Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament pentru proiectul de lege privind comasarea alegerilor parlamentare şi locale şi pentru proiectul privind promovarea judecătorilor la ICCJ, cel mai probabil săptămâna viitoare, a declarat şi liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente.

În ceea ce priveşte proiectul de act normativ care vizează organizarea în aceeaşi zi a celor două scrutine, senatorul Uniunii a arătat că acesta va fi, în mare, proiectul propus dezbaterii publice de Ministerul Administraţiei şi Internelor, dar „cosmetizat”.

El a spus că data asumării răspunderii Guvernului va fi stabilită astfel încât să poată să fie discutată în Parlament inclusiv o eventuală o moţiune de cenzură înainte de Crăciun.

Fekete Andras Levente a arătat că proiectul pentru care Guvernul îşi va asuma răspundere în faţa Legislativului va prevedea comasarea alegerilor, păstrarea normei de reprezentare prevăzută de legislaţia în vigoare şi menţinerea sistemului bicameral.

El a precizat că în acest proiect nu va fi precizat numărul de parlamentari.

Liderul senatorilor UDMR a adăugat că norma de reprezentare va fi calculată, atât pentru alegerile localem cât şi pentru cele parlamentare, în funcţie de acelaşi număr de locuitori. Acest număr ar putea fi, potrivit lui Fekete, cel rezultat în urma referendumului din octombrie 2011, ale cărui rezultate ar putea fi disponibile până în iunie-iulie 2012 sau raportat la numărul de locuitori înregistraţi la evidenţa populaţiei cu trei luni înainte de alegeri.

Parlamentarul a mai declarat că în actul normativ se va stipula că delimitarea colegiilor nu va putea fi modificată în ultimele trei luni dinaintea scrutinului.

Pe de altă parte, Fekete a arătat că Ministerul Administraţiei şi Internelor va face public în cursul zilei de luni noua variantă a proiectului de lege privind comasarea alegerilor locale şi parlamentare, care, susţine el, va fi analizată şi ar mai putea să sufere unele modificări.

Fekete Andras Levente a afirmat că, în acest sens, grupurile parlamentare ale organizaţiei din care face parte se vor întâlni marţi pentru a dezbate această propunere de act normativ. „Dorinţa noastră este să mergem pe un sistem mixt, care să prespună colegii şi liste. Acesta ar fi potrivit pentru toată lumea”, a menţionat senatorul UDMR.

Guvernul îşi va angaja răspunderea până la Crăciun pentru proiectul legii de comasare a alegerilor şi promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, decizia fiind luată în şedinţa de luni a coaliţiei, au declarat anterior surse oficiale.

„Guvernul îşi va angaja răspunderea atât pentru proiectul legii de comasare a alegerilor, cât şi pentru legea privind promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în baza unei decizii politice luate în şedinţa de luni a coaliţiei. Intenţia este ca angajarea răspunderii să aibă loc până la Crăciun, iar data alegerilor comasate să fie decisă ulterior, prin hotărâre de guvern”, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse participante la şedinţa de luni a coaliţiei.

În 14 noiembrie, coaliţia convenise comasarea alegerilor pentru noiembrie 2012 şi reducerea numărului de parlamentari la 388 – 300 de deputaţi şi 88 de senatori.

Comasarea alegerilor şi prelungirea mandatului primarilor vor fi decise prin proiect de lege înaintat Parlamentului, iar pentru această măsură va fi consultat întregul spectru politic, dar decizia va aparţine în esenţă coaliţiei majoritare, declara, în 18 noiembrie, liderul PDL, premierul Emil Boc.

„Dacă se va păstra acordul coaliţiei până la capăt, o asemenea decizie se va face prin lege în Parlament, altă soluţie nu există. Deocamdată, există acordul coaliţiei, sper să fie menţinut până la capăt şi, în acest context, comasarea alegerilor va avea loc prin lege adoptată în Parlament”, spunea Boc, la postul public de radio. El preciza totodată că pentru comsarea alegerilor va fi consultat întregul spectru politic, dar că decizia „aparţine în esenţă coaliţiei majoritare”.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a lansat în dezbatere publică, săptămâna trecută, un proiect de comasare a alegerilor în 2012, care menţine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislaţia în vigoare, ceea ce înseamnă că numărul acestora nu va scădea, la locale populaţia luată în calcul fiind cea de la 1 ianuarie 2012, iar pentru generale, cea înregistrată la 31 octombrie 2011.

Potrivit acestui proiect, supus dezbaterii publice până în 12 decembrie, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 70.000 de locuitori. Proiectul propune ca norma de reprezentare pentru alegerea Senatului să fie de un senator la 160.000 de locuitori.

De asemenea, se specifică faptul că numărul locuitorilor care se ia în calcul pentru parlamentare este cel comunicat de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerul Administraţiei şi Internelor la data de 31 octombrie 2011, repartizat pe localităţi, corespunzător structurii administrativ-teritoriale în vigoare.

Conform cifrelor din proiect, populaţia luată în calcul la 31 octombrie 2011 este de 22.305.133 de persoane.

În aceste condiţii, calculele indică faptul că numărul de parlamentari nu se micşorează, aşa cum a decis populaţia la referendumul din 2009 şi cum a hotărât recent coaliţia.

Premierul Emil Boc a susţinut că proiectul Ministerului Administraţiei şi Internelor de comasare a alegerilor este doar unul tehnic, care va fi discutat în coaliţie şi va putea include unele modificări, şi a cerut opoziţiei să susţină revizuirea Constituţiei pentru formarea unui Parlament unicameral cu 300 de parlamentari.

Cele mai citite

Elon Musk, un alt câștigător al alegerilor din SUA. A stabilit un nou record de avere

Averea netă a lui Elon Musk a ajuns la un maxim istoric de 347,8 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, pe fondul creșterii...

Elon Musk, un alt câștigător al alegerilor din SUA. A stabilit un nou record de avere

Averea netă a lui Elon Musk a ajuns la un maxim istoric de 347,8 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, pe fondul creșterii...

Avocații solicită clarificări din partea MAI privind dificultățile înmatriculării autoturismelor către cabinetele de avocatură

Ei cer clarificarea situației legate de refuzul înmatriculării provizorii a autoturismelor utilizate de cabinetele de avocatură Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a inițiat...
Ultima oră
Pe aceeași temă