Minoritatile nationale au revenit brusc in atentia autoritatilor, cu mai putin de doua luni inainte de alegerile prezidentiale.
Cabinetul Boc II a gasit 7,5 milioane lei, in fondul de rezerva al Guvernului, pentru organizatiile celor 20 de minoritati recunoscute. Este vorba despre aceeasi suma pe care Executivul a taiat-o din bugetul alocat minoritatilor, la prima rectificare bugetara din luna aprilie. Cea mai mare suma – 13 milioane lei – revine UDMR, in timp ce 10 milioane ajung la Partida Romilor, iar 5 milioane Uniunii Ucrainenilor din Romania. Alte organizatii care se bucura de atentia Guvernului sunt asociatiile italienilor, armenilor, albanezilor, grecilor, macedonenilor, germanilor, evreilor etc. Guvernul a motivat alocarea acestor bani minoritatilor spunand ca organizatiile acestora "au intampinat dificultati financiare in urma rectificarii bugetare din aprilie".
In acelasi timp, regele Cioaba a declarat vineri la Targu-Mures ca romii il sprijina la prezidentiale pe Traian Basescu. "Din partea noastra, Basescu are tot sprijinul, pentru ca asa a fost, a fost alaturi de noi, de Centrul Crestin al Romilor, pe care il reprezint. Ii cerem in schimb sa ne ajute mai mult, sa puna in aplicare strategia Guvernului, dansul are un cuvant de spus, pentru ca este conducatorul tarii si trebuie sa aiba grija de toti oamenii", a declarat Cioaba. Basescu a tinut sa-si arate simpatia fata de aceasta comunitate prin prezenta sa la sarbatoarea romilor de la Costesti (Sibiu) ce a avut loc pe 8 septembrie. seful statului a obtinut si sprijinul Partidei Romilor dupa ce vicepresedintele acestei formatiuni politice, Ilie Dinca, a fost numit presedinte al Agentiei Nationale a Romilor (ANR) din cadrul Secretariatului General al Guvernului Boc II, avand rang de secretar de stat.
Partida Romilor, condusa de deputatul Nicolae Paun, a rupt pe aceasta cale alianta politica cu PSD, alianta care functiona de peste 15 ani. Motivul acestui divort este nominalizarea in functia de sef al ANR, in guvernul PDL-PSD, a unui apropiat al lui Marian Vanghelie, Ilie Iapornicu, care lucrase in Primaria Sectorului 5. Dar dupa iesirea de la guvernare a PSD, PDL l-a dat jos pe Iapornicu si l-a nominalizat pe vicepresedintele Partidei Romilor.
Democrat-liberalii lucreaza, de asemenea, intens, potrivit strategiei partidului, la racolarea alesilor de la nivel local sau central ai opozitiei. Dupa ce saptamana trecuta patru parlamentari ai PNL au trecut la PDL, la acest sfarsit de saptamana si-au anuntat sprijinul pentru Traian Basescu 10 primari liberali din judetul Teleorman. Ei au declarat ca nu-si dau demisia din partid, dar il sustin pe Basescu pentru ca "este singurul candidat ghidat de interesul national". In acelasi timp, prim-vicepresedintele PSD Suceava, deputatul Catalin Nechifor, a facut ieri un apel la rezistenta fata de PDL, care "exercita o intimidare fara precedent".