3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSportPDL a minţit, Păsat a scăpat

PDL a minţit, Păsat a scăpat

Puterea şi opoziţia se acuză reciproc pentru respingerea cererii DNA de arestare a deputatului democrat-liberal Dan Păsat. Liderii PDL promiseseră însă vot cu bilele la vedere. Nu au făcut-o.

 

Democrat-liberalii au jucat iarăşi la imagine. Deşi se lăudau că vor vota cu bilele la vedere pentru ridicarea imunităţii colegului lor, deputatul Dan Păsat, acuzat de şantaj şi trafic de influenţă, pedeliştii nu prea s-au ţinut de cuvânt. „Unii au arătat bilele, alţii nu, iar câţiva nu au votat deloc. O să analizăm. Ne uităm acum pe casete şi o să vedem fiecare în parte cum a votat”, a declarat pentru România Liberă, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader.

În mod obişnuit, dacă grupul decide ca membrii săi să voteze la vedere, şeful monitorizează în timp real dacă şi cum a votat fiecare ales. Toader face însă mea culpa în numele tuturor pedeliştilor: „Am ieşit foarte prost din asta. Şi nu doar noi, PDL-ul, întregul Parlament”. Întrebat cum vor da ochii cu şeful statului, cel care le-a cerut în mod expres trimiterea lui Păsat în instanţă, Toader spune: „Merităm să fim urecheaţi de Băsescu. Asta e.”

Cererea procurorilor de la Departamentul Anticorupţie de încuviinţare a arestării pre-ven-tive a deputatului PDL Dan Păsat a întrunit, ieri, în plenul Camerei, 116 voturi „pentru” şi 34 „împotrivă” din 229 deputaţi prezenţi. Pentru aprobare era nevoie de 147 de voturi „pentru”.

Opoziţia s-a abţinut

Scorul votului din plen a fost însă interpretat de putere şi de opoziţie în nuanţe diferite. PSD, PNL şi PC au rămas în sală, dar nu au votat, ceea ce în opinia pedeliştilor a defectat ma-te-ma-tica sistemului de vot. „Depu-taţii PSD, PNL şi PC au blocat intenţionat bunul mers al justiţiei prin refuzul ostentativ de a aproba cererea DNA”, a acuzat vicepreşedintele PDL, Ioan Oltean.

De partea cealaltă, re-pre-zen-tan-ţii opoziţiei arată cu degetul spre putere, despre care spun că nu a dorit să se mobilizeze tocmai pentru a-l apăra pe cole-gul lor. „Ceea ce trebuia de demonstrat. Se vede foarte clar (…) duplicitatea PDL în ceea ce priveşte discursul său politic şi acţiunea efectivă”, a afirmat liderul depu-ta-ţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu.

În interiorul arcului guvernamental toată lumea s-a spălat pe mâini. „La noi votul a fost secret, fiecare a votat după propria conştiinţă şi am avut patru absenţi”, ne-a declarat liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras-Levente. La rândul lor, cei din UNPR spun că au votat secret, dar în fa-voarea justiţiei. Viceliderul grupului, Luminiţa Iordache, admite însă că e posibil ca unii colegi să fi votat împotrivă din considerente personale.

Surse parlamentare susţin însă că pedeliştii, prin Bogdan Cantaragiu (implicat şi el în dosarul lui Dan Păsat), au făcut lobby la deputaţii puterii înain-te de şedinţa plenului pentru a-l salva pe Păsat.

În ceea ce-i priveşte pe re-pre-zen-tanţii minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, lucrurile sunt mai clare. „Noi am votat cu toţii pentru cererea DNA, aşa cum facem întotdeauna. Nu ne băgăm niciodată în jocuri de genul acesta. Plus că nici nu ştiu cine e omul ăsta, Păsat”, a spus Varujan Pambuccian, liderul grupului.

Păsat spune că e curat

„Niciodată nu am ameninţat, şantajat pe aşa-zisele părţi vătămate şi sunt nevinovat”, a declarat Dan Păsat de la microfonul plenului Camerei Deputaţilor. El le-a mai spus colegilor înainte de începerea votului că este inacceptabil ca, pe baza „unei situaţii de fapt incomplet calificată, a unor realităţi controversate şi pe baza unor probe insuficient administrate” să se emită arestarea sa preventivă într-o fază incipientă a urmăririi penale. „Nu există probe care să dovedească că eu sunt un pericol pentru părţile implicate, pentru societate”, a mai spus Păsat, care a cerut, în schimb, DNA-ului să trimită dosarul său în instanţă. Deşi a promis public că se va pune la dispoziţia justiţiei, Dan Păsat nu ia încă în calcul demisia din Parlament, singura soluţie pentru acce-lerarea procesului. Cât despre votul colegilor săi, el a refuzat să comenteze, susţinând că a fost secret şi este opţiunea fiecăruia.

Cele mai citite

Vânzări de acțiuni Revolut de peste 1 miliard de dolari după obținerea licenței bancare în Marea Britanie

Angajații și investitorii timpurii ai fintech-ului Revolut au vândut acțiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari începând cu luna august, după ce...

Acțiunile Tesla explodează: Creștere spectaculoasă alimentată de contextul politic

În urmă cu mai puțin de două luni, Tesla părea să înregistreze unul dintre rarele sale ani de pierderi pe bursă. Totuși, o ascensiune...
00:04:37

VIDEO 35 de ani de la Revoluție

Anul 2024 marchează trei decenii și jumătate de la Revoluția Română din decembrie 1989, un eveniment care a schimbat radical destinul și direcția țării....
Ultima oră
Pe aceeași temă